Avatar uživatele
ivca11

Lichtenštejnské a lucemburské speciality

Dobrý den,
prosím o radu, jaké jsou gastronomické speciality Lichtenštejnska a Lucemburska.
Díky

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5386 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Já jsem našla tyto speciality:

1. Lichtenštejnsko
Národní gastronomie. Zdejší kuchyně je silně ovlivněna švýcarskou; německé někdy i francouzské názvy jídel: Bündnerfleisch (tenké plátky sušeného hovězího), různé druhy ryb (egli, felchen, forelle), Geschnetzltes Kalbfleisch (telecí plátky ve smetanové omáčce), Rösti (mačkané brambory).

Různé druhy místních a dovážených vín, mezi oblíbené aperitivy patří kir nebo blanc-cassisi (bílé víno s ostružinovým likérem), campari (hořký tonik), pastis (anýzovka).

2. Lucembursko
Národní gastronomie. Většina restaurací nabízí německou kuchyni, některá i mezinárodní, vzácné lucemburské víno z údolí Mosely (Rivaner, Elbling nebo Auxerois), běžně jsou k dostání vína ze všech vinařských regionů světa. Oblíbenými pokrmy jsou zajíc na černo, ardenská šunka, pstruh, štika.

Podle stránek Toulky Evropou

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
quentos

V Lichtenštejnsku paprikové řízky; Lucembursko se v jídle trochu více vyžívá, takže těch specialit mají hromady. Například:

  • fazolová polévka
  • kopřivová polévka
  • vepřové v rosolu
  • štika v zelené omáčce
  • tzv. Verwurrelt Gedanken – speciální pečivo

To byl jen výběr, pro další lucemburské speciality viz zdroj (druhý ze dvou uvedených).

zdroj (v angl.): www.lodgingan­dmore.com/lichten­stein/lichten­stein.html

a viz níže

Zdroj: travel.mapsof­world.com/luxem­bourg/cuisine-of-luxembourg.html

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek