Žúr, žour je české slovo, které označovalo kyselou polévku,
syrovátku. Jinak se užívá i v jiných jazycích, např. v polštině =
kyselo, v ukrajinštině – ovocný kisel – – pudink z ovoce a mouky
atd. .
Původ ze starohornoměckého súr, nyní nářeční Sauer = kyselo.
V. Machek: Etymologický slovník
--
U nás na Hané a ja na Moravě se užívá kyselý jako šťour, ščour,
jinde ščór = šťovík, tedy kyselý jako šťovík, z něhož se také
vařila polévka.
0 Nominace Nahlásit |
Žour ( nebo žúr ) je polská kyselá polévka, naše kyselo. 🙂
Doplňuji:
Recept : http://dadala.hyperlinx.cz/pol/polr0154.html
Upravil/a: marci1
0 Nominace Nahlásit |
Pozor, ve slovenštině znamená slovo žúr něco naprosto jiného.
0
před 3617 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |