Avatar uživatele
Pavel1212

Kyselina fosforečná v potravinářství

Kde všude se v potravinářství používá zředěná kyselina fosforečná (H3PO4)? Našel jsem akorát při výrobě nápoje Coca-Cola. Je nějaké další využití v potravinářství?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Sarrow před 4671 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Přímo kyselina fosforečná nevím, ale sole kyseliny fosforečné ( fosforečňany ) jsou v každém taveném sýru !!!!!

Dříve se používaly citráty ( sole kyseliny citronové). V zájmu vyších zisků bylo ale od citrátů jako tavicích solí upuštěno a nahraženy byly fosfáty. Nakoupilo se levné hnojivo a už to jelo. Výroba tavicích solí byla u nás ve fabrice a přechod z citrátových solí na fosfátové jsem zažil na vlastní kůži.

Porovnejte. Fosfátové prací prášky se přestaly vyrábět a nahradily je citrátové prácí prášky.
Tavicí sole pro sýry citrátové, zase nahradily fosfátové.

Tohle můj rozum nepobere !!!

Přímo kyselina fosforečná se používá jako konzervant a pokud tam nebude, bude se dávat něco ještě škodlivějšího, třeba kyselina benzoová a to je skrytý karcinogen. Zde to beru jako nutné zlo, ale u těch sýrů ???
Doplňuji:
Pokud pijete Colu a máte plechový žaludek tak nezoufejte. Nezrezaví vám. Kyselina fosforečná pasivuje železo proti korozi a používá se jako odrezovač !!!

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanulka11

našla jsem ještě toto

Nutno podotknout, že kyselina fosforečná se používá v potravinářství nejen při výrobě nápojů, ale i sýrů, tuků, margarínů, droždí a dalších," připomíná gastroenteroložka Anna Jungwirthová ze Sanatoria svaté Anny v Praze.

Zdroj: http://ona.id­nes.cz/prokle­ta-cola-kazi-zuby-a-kosti-muze-za-to-napoj-nebo-my-pig-/zdravi.aspx?c=A100514­_135739_zdravi_ves

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek