Kde všude se v potravinářství používá zředěná kyselina fosforečná (H3PO4)? Našel jsem akorát při výrobě nápoje Coca-Cola. Je nějaké další využití v potravinářství?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Sarrow před 4671 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Přímo kyselina fosforečná nevím, ale sole kyseliny fosforečné ( fosforečňany ) jsou v každém taveném sýru !!!!!
Dříve se používaly citráty ( sole kyseliny citronové). V zájmu vyších zisků bylo ale od citrátů jako tavicích solí upuštěno a nahraženy byly fosfáty. Nakoupilo se levné hnojivo a už to jelo. Výroba tavicích solí byla u nás ve fabrice a přechod z citrátových solí na fosfátové jsem zažil na vlastní kůži.
Porovnejte. Fosfátové prací prášky se přestaly vyrábět a nahradily je
citrátové prácí prášky.
Tavicí sole pro sýry citrátové, zase nahradily fosfátové.
Tohle můj rozum nepobere !!!
Přímo kyselina fosforečná se používá jako konzervant a pokud tam
nebude, bude se dávat něco ještě škodlivějšího, třeba kyselina
benzoová a to je skrytý karcinogen. Zde to beru jako nutné zlo, ale u těch
sýrů ???
Doplňuji:
Pokud pijete Colu a máte plechový žaludek tak nezoufejte. Nezrezaví vám.
Kyselina fosforečná pasivuje železo proti korozi a používá se jako
odrezovač !!!
Upravil/a: mosoj
0 Nominace Nahlásit |
našla jsem ještě toto
Nutno podotknout, že kyselina fosforečná se používá v potravinářství nejen při výrobě nápojů, ale i sýrů, tuků, margarínů, droždí a dalších," připomíná gastroenteroložka Anna Jungwirthová ze Sanatoria svaté Anny v Praze.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |