Zkuste se podívat do archivu, najdete rady, jakl si pomoct.
Dobré je nejdříve připáleninu odmočit . Osvědčilo se mně hrnce vyvařit v pracím prášku, pak použít jemnou drátěnku.
Nedávno jsem našla radu na netu. Platí i na dna hrnců, která jsou znečištěná od plynu.
Do dřezu nalít horkou vodu, nasypat jedlou sodu,. postavit hrnec, s vodou, pokud čistíte i dno hrnce, musí hrnec v dřezu plavat. Postupně se začne voda zabarvovat, připáleniny jdou pak snad vyčistit. Pak stačí použít drsnou houbičku, jindy drátěnku.
Další postupy v odkazu. Každému vyhovuje něco jiného.
https://www.veselebydleni.cz/magazin/jak-vycistit-pripaleny-hrnec
Upravil/a: annas
4Kdo udělil odpovědi palec? Drap, vagra, Kepler, independent
před 1835 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
REAL mám doma:
https://www.lari.cz/tekuty-cistici-pisek-real-jemny-krem-600gr/?utm_source=sklik&utm_medium=cpc&utm_campaign=PLA+-+Produkty&utm_content=Uklid,+dezinfekce+a+hygiena
/asi Billa nebo drog. TETA/
Jednou jsem na připálený kastrol nalila Domestos s trochou vody a nechala „odpučet“, pak Cif tekutý písek.
Běžně používám Frosch (kupuji v akcích, je pak o 20 – 30 Kč
levnějš nebo výhodně v Německu):
https://www.zbozi.cz/vyrobek/frosch-cistic-se-sodou-500-ml/#utm_source=search.seznam.cz&utm_medium=hint&utm_content=products-opesBB&utm_ab=1561%2F2&utm_term=frosch-cistic-se-sodou-500-ml
0 Nominace Nahlásit |
Jar a Savo na nádobí. Ale myslím, že na povrchu, na kterém ona mrcha mastnota ulpí, taky dost záleží.
0 Nominace Nahlásit |
Není to zrovna oficiální přípravek na nádobí, ale je to krystalická soda, povařená v pripalene nádobě.
0 Nominace Nahlásit |
Modrý REAL sice už není to co kdysi, na mytí nádobí mi nepřijde nějak úžasný, pořád je ale DOST slušný na mytí pazourů od šmíru (strojního – motory, převodovky, mazané mechanismy jako staré hodiny apod.). REAL (modrý!) významně zkrátí dobu mytí pazourů dočista, mnohem lépe než speciální a drahé (nedejbože ekologické!!!) prostředky, což jinak je někdy doslova POROD si ruce umýt tak, abys mohl mezi lidi. Já ho kupuji v Tamdě (to je součást SAPAčong městečka), ale pro tebe je to dost z ruky.
NJN, můžeš poděkovat sám sobě, že prodejci REALU nechtějí do Valmezu jezdit, když se jim doneslo, že tam řádí Kepler von Furtmustall. Takže ti zbývá asi jediné: https://cistici-prostredky-do-koupelny-a-kuchyne.heureka.cz/real-classic-levandula-600-g/?cs=vmd-drogerie-cz&gclid=EAIaIQobChMI8qamlcjC5QIVWYXVCh1BrwtgEAQYAyABEgK0SfD_BwE#
Nejlepší je na dno nádoby dát trošku vody s Jarem či jiným KVALITNÍM (žádné ty laciné řídké a nanicoidní „takyumímbublinku“ prostředky) čističem, přivést k varu (mycím umělohmotným kartáčem https://www.hornbach.cz/shop/Kartac-Soeke-na-nadobi-kulaty/10012923/artikl.html?wt_mc=cz.paid.sea.google.alwayson_assortment..zzpla_kategorie_desktop.697261189.42545939692.&wt_cc1=697261189&wt_cc2=42545939692&wt_cc3=162908456099&wt_cc4=&wt_cc6=10012923&wt_cc7=&gclid=EAIaIQobChMIi6_3nNnC5QIVV5nVCh2v3A9aEAQYASABEgLna_D_BwE po stranách nádoby tekutinu roztírat), až to začne vařit, tak to po chvilce vylej, nasyp prášek (tedy nic tekutého) a pusť se ZA CO NEJVĚTŠÍHO TEPLA (v tom je ten fígl!) do toho drátěnkou (ne tou plastovou pochopitelně, chňapka doporučena)! ;) :)
BTW – tímhle postupem se dají i bez písku pouze drsnější stranou houbičky s Jarem REALTIVNĚ snadno čistit i všelijaké ty bílé „ceramic“ / černé „teflon“, obecně „neřipékavé povrchy“, kdy užitím písku (i tekutého) je rychle vydřeš na kov. :)
Až v gastronomii pokročíš na stupeń „výroba kvalitního uhlí v domácích podmínkách“ jako já (což je nevyhnutelné, dříve či později si od sporáku odskočíš k PC, objevíš „něco zajímavého“ a teprve když svět začne znovu existovat [přes hustý neprůhledný dým spíše hmatatelně, než opticky] ), přijdeš na to, že ručně DOBŘE očistit totálně do černa zapečený kastrol je pracné a progresivně přejdeš od drátěnky na mechanizaci nákupem kartáčů do vrtačky > https://www.bmshop.eu/p/sada-kartacu-dratenych-20mm-do-vrtacky-3ks-yt-4755-yato?gclid=EAIaIQobChMI84_MqJ7C5QIVguR3Ch2qDAUnEAQYCyABEgJAK_D_BwE , s tím to jde o poznání LÉPE. (doporučuji mosazné před ocelovými, jsou ke kastrolu šetrnější). Pokud máš nerez, jsi za vodou, jemným smirkem (zrnistosti 240, 320, a nakonec 600 – všechny k broušení „pod vodou“) doladíš a kastrol bude jako nový, možná i lepší. ;) :D
Eh, proč se unavuji, venkoncem TY jsi zde „specialista přes kartáče“! ;) :D :D
0 Nominace Nahlásit |
Na čínské, nebo běžné nádobí? Na čínské je nejlepší popelnice, na běžné téměř vše.
0
před 1836 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Drátěnka a Jar. Co pořád hledáš? Pokud je to připálenina musí se na to hlavně mechanicky. Ale to ty jako chemik určitě víš. Nebo ne ? Všechny přípravky jsou podobné, liší se pouze obalem a typem abraziv.
Upravil/a: mosoj
0
před 1836 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
… to nepůjde, nemá hotovo … víš kdy může vyndat ženská ruce ze dřezu ??? >>> když přivezou uhlí …
Zjentek: proč chyták? Ty jsi ještě nikdy nepřipálil jídlo s obsahem tuku, nebo ti něco nikdy vzkypělo na plotýnku?
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |