Avatar uživatele
Rokio

Kolik procent alkoholu obsahuje pivo desítka?

Zajímavá 0 před 1672 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
elkon

Máš to tam napsané. Zase otravuješ hloupostmi.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Edison

UTFG: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Pivo

3,5 – 4,5 %

Zdroj: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Pivo

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Orientačně 3,5 – 4,5 %. https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Pivo

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jepik

Několik let se pivo nerozlišuje na 10%,11%,12%, 14%,16% atd.
Jsou pouze piva výčepní, ležáky a speciáli. Potom se rozlišují tím jestli jsou spodně nebo svrchně kvašené.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
cochee

@jepik máš sice pravdu, oficiálně se takto pivo neoznačuje, ale neoficiálně mnoho pivovarů ůdaj uvádí, ať už prostým číslem nebo jako %EPM, což je totéž jako původní „stupňovitost“ piva. U všech piv, co mi momentálně stojí ve sklepě na schodech, tedy kromě nealko piva, je údaj na etiketě uveden.

před 1671 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Doplním:
Stupňovitost

Stupňovitost piva se udává v EPM (extrakt původní mladiny, nebo se také nazývá stupnice Ballinga),[42] který udává obsah všech extraktivních látek v mladině. Jedná se především o cukry (zkvasitelné a nezkvasitelné). Ze zkvasitelných cukrů pak při kvašení piva vzniká alkohol. Stupňovitost piva tedy udává plnost (hutnost) piva → 10° tedy obsahuje 10 % těchto látek, 12° pak 12 %, atd. → čím více extraktivních látek, tím plnější pivo. Z tohoto také vyplývá, že stupňovitost je přímo úměrná obsahu alkoholu (čím více zkvasitelných cukrů mladina obsahuje, tím více vznikne při vaření piva alkoholu).

Rozdělení piva dle stupňovitosti není jednotné a liší se podle zemí.
Česká republika

Stolní pivo – obsahuje 1,01 až 6,99 % hmotnostního extraktu původní mladiny
Výčepní pivo – obsahuje 7,00 až 10,99 % hmotnostního extraktu původní mladiny
Ležák – obsahuje 11,00 až 12,99 % hmotnostního extraktu původní mladiny
Speciální pivo – obsahuje 13,00 až 17,99 % hmotnostního extraktu původní mladiny
Porter – obsahuje více než 18,00 % hmotnostního extraktu původní mladiny
a pak také dvě speciální skupiny
Nealkoholické pivo – obsahuje méně než 0,40 % hmotnostního extraktu původní mladiny
Pivo se sníženým obsahem alkoholu – obsahuje 0,41 až 1,00 % hmotnostního extraktu původní mladiny

Takto rozděluje pivo předpis č. 335/1997 Sb. Ministerstva zemědělství

Vedle obecných náležitostí pro označení piva (dle vyhlášky č. 324/1997 Sb.) je nutno podle vyhlášky č. 335/1997 Sb. pivo označit: názvem druhu a skupiny (např. pivo ležák), obsahem alkoholu v procentech, zda jde o světlé, či tmavé pivo, a některými dalšími údaji. Přesný údaj o extraktu původní mladiny není nutno povinně zveřejňovat.

(Označení stupňovitostí bylo opuštěno v devadesátých letech 20. století). Místo stupňů je nutno uvádět tzv. extrakt původní mladiny (EPM) – a to v procentech hmotnostních (např. 12% pivo; pozor – tato procenta si nelze plést s procenty alkoholu, která se u běžných piv pohybují mezi 4–5 %), za podmínky, že ho výrobce zaručuje. Není-li ve výrobě zaručena přesnost EPM (resp. z jiných důvodů, rozhodne-li se tak výrobce, např. z důvodů daňových), postačí uvedení druhu piva podle vyhlášky (viz výše druhy piva podle míry EPM). Označení druhu piva je ale nutno použít vždy (i při uvedení EPM).

před 1671 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek