UTFG: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pivo
3,5 – 4,5 %
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pivo
0 Nominace Nahlásit |
Několik let se pivo nerozlišuje na 10%,11%,12%, 14%,16% atd.
Jsou pouze piva výčepní, ležáky a speciáli. Potom se rozlišují tím
jestli jsou spodně nebo svrchně kvašené.
0
před 1672 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
@jepik máš sice pravdu, oficiálně se takto pivo neoznačuje, ale neoficiálně mnoho pivovarů ůdaj uvádí, ať už prostým číslem nebo jako %EPM, což je totéž jako původní „stupňovitost“ piva. U všech piv, co mi momentálně stojí ve sklepě na schodech, tedy kromě nealko piva, je údaj na etiketě uveden.
Doplním:
Stupňovitost
Stupňovitost piva se udává v EPM (extrakt původní mladiny, nebo se také nazývá stupnice Ballinga),[42] který udává obsah všech extraktivních látek v mladině. Jedná se především o cukry (zkvasitelné a nezkvasitelné). Ze zkvasitelných cukrů pak při kvašení piva vzniká alkohol. Stupňovitost piva tedy udává plnost (hutnost) piva → 10° tedy obsahuje 10 % těchto látek, 12° pak 12 %, atd. → čím více extraktivních látek, tím plnější pivo. Z tohoto také vyplývá, že stupňovitost je přímo úměrná obsahu alkoholu (čím více zkvasitelných cukrů mladina obsahuje, tím více vznikne při vaření piva alkoholu).
Rozdělení piva dle stupňovitosti není jednotné a liší se podle
zemí.
Česká republika
Stolní pivo – obsahuje 1,01 až 6,99 % hmotnostního extraktu původní
mladiny
Výčepní pivo – obsahuje 7,00 až 10,99 % hmotnostního extraktu
původní mladiny
Ležák – obsahuje 11,00 až 12,99 % hmotnostního extraktu původní
mladiny
Speciální pivo – obsahuje 13,00 až 17,99 % hmotnostního extraktu
původní mladiny
Porter – obsahuje více než 18,00 % hmotnostního extraktu původní
mladiny
a pak také dvě speciální skupiny
Nealkoholické pivo – obsahuje méně než 0,40 % hmotnostního extraktu
původní mladiny
Pivo se sníženým obsahem alkoholu – obsahuje 0,41 až 1,00 %
hmotnostního extraktu původní mladiny
Takto rozděluje pivo předpis č. 335/1997 Sb. Ministerstva zemědělství
Vedle obecných náležitostí pro označení piva (dle vyhlášky č. 324/1997 Sb.) je nutno podle vyhlášky č. 335/1997 Sb. pivo označit: názvem druhu a skupiny (např. pivo ležák), obsahem alkoholu v procentech, zda jde o světlé, či tmavé pivo, a některými dalšími údaji. Přesný údaj o extraktu původní mladiny není nutno povinně zveřejňovat.
(Označení stupňovitostí bylo opuštěno v devadesátých letech 20. století). Místo stupňů je nutno uvádět tzv. extrakt původní mladiny (EPM) – a to v procentech hmotnostních (např. 12% pivo; pozor – tato procenta si nelze plést s procenty alkoholu, která se u běžných piv pohybují mezi 4–5 %), za podmínky, že ho výrobce zaručuje. Není-li ve výrobě zaručena přesnost EPM (resp. z jiných důvodů, rozhodne-li se tak výrobce, např. z důvodů daňových), postačí uvedení druhu piva podle vyhlášky (viz výše druhy piva podle míry EPM). Označení druhu piva je ale nutno použít vždy (i při uvedení EPM).
Drap | 1701 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 603 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |