Máte nějaké jídlo, polotovar a chcete si ho co nejrychleji ohřát a sníst. Třeba vám něco zbylo. K dispozici je elektrický sporák, plynový sporák, mikrovlnná trouba, indukční sporák. Na všechno máte nádobí a zařízení. Je třeba brát v úvahu kvalitu připraveného jídla, tedy jeho prohřátí, energetickou náročnost – kolik se spotřebuje energie a případně zdravotní hledisko, zda něco se má zavrhnout nebo ne. Já sám nevím, tak si nechám poradit. Děkuji.
Zajímavá 0 před 1847 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Mikrovlnka k vaření není moc vhodná. Co se týká rychlosti ohřevu, nejlepší je plynový sporák – ten vede i ekonomicky. V těsném závěsu je sklokeramický sporák, litinové a spirálové plotýnky jsou katastrofa. Indukci bych nechtěl ani zadarmo, leda by měla jemnou regulaci výkonu (ne jenom zap. – vyp.).
0 Nominace Nahlásit |
Konkrétně k ohřátí polotovaru nebo zbytků je asi nejvhodnější mikrovlnná trouba. Pro soustavné vaření asi nejvíce záleží na zvyku, ale některé věci na některém druhu sporáku moc dobře dělat nejdou. Třeba asijská jídla ve woku se dají vařit víceméně jen na plynu.
0 Nominace Nahlásit |
Záleží co je míněno tím polotovarem. Buď bych volil mikrovlnku, nebo plyn. Elektrická odporová či el. indukční plotýnka pro mně není. Zatím co mám zkušenost tak se mi nelíbí buď skoková změna výkonu s přílišnou hysterezí co se teploty týče, či nevhodně stupňované výkonové stupně.
0 Nominace Nahlásit |
To je těžko…záleží co ohříváš…srovnání sporák versusu
mikrovlnka je jasné – pokud je toho více na ohřívání (maso, omáčka,
příloha), na sporáku se to musí obvykle ohřívat zvlášť a ještě se
s tím musí míchat – u polévek a tekutin je to skoro jedno v čem
ohříváš…
v mikrovlnce se to dá dát na jeden talíř (případně do hrnce do
mirovlnky) a ohřát vše naráz (kynuté knedlíky ale doporučuji ohřát
zvlášť), ale je potřeba myslet na to, že ne na plný výkon, protože jinak
je to nerovnoměrně prohřáté…
el. sporák je jednoznačně nejdražší, indukce už je na tom lépe a plyn
bude cenově nejlevnější a mikrovlnka někde mezi indukcí a plynem…
mýty o škodlivosti mikrovln plynou jen z neznalosti funkce mikrovlnky,
takže škodlivost je u všeho stejná…
a kvalita ohřátí? – ta záleží jen na tom, jak moc se ti bude chtít
hrát si s ohříváním…pokud chceš stát u sporáku a míchat a ohřívat
zvlášť, ohřeje se to to asi nejlíp, pokud se ti s tím nechce „hrát“,
v mikrovlnce se to také ohřeje celkem rovnoměrně, jen stačí dát menší
výkon a jednou s tím zamíchat, protože se to ohřívá více od
středu…
PS: jsou ale jídla, co se ohřívají „blbě“, např. takový řízek…ten
je potřeba buď znovu osmažit, ale zase na tuku a nabo použít kvalitní
mikrovlnku s funkcí crisp, která ti ho prohřeje a trochu i opeče…ale
jako čerstvý nebude nikdy…
PS: by mě zajímalo, proč někteří odpovídají na to, co kde vařit a nevařit, když se ptáš na ohřívání již hotového:-)))
0 Nominace Nahlásit |
Polotovar není zbytek hotového jídla.
Nejspíš bude záležet na konkrétním polotovaru, třeba mražený smažený
sýr těžko osmažíš v mikrovlnce stejně jako mražené maso na
hambáč.
Na ohřívání zbytků u mě vede mikrovlnka, nezapomínám při ohřevu
crcnout k jídlu kapku vody. Pokud jde o polívku nebo omáčky, ty ohřívám
na plynovém sporáku, jiný doma k dispozici nemám.
0 Nominace Nahlásit |
Ti, co píší plyn se mýlí. Mnohem efektivnější a o něco rychlejší je INDUKCE. Zde jde o přímý ohřev nádoby, ve které se vaří / ohřívá, přesněji ořívá se nádoba a co je uvnitř, nikoli, že by se něco ohřálo, včetně plynu, a od toho nádoba. Nedochází k žádnému přenosu tepola mezi sporákem a nádobím. Hystereze je dána pouze teplotní kapacitou nádobí.
Upravil/a: Edison
0 Nominace Nahlásit |
Edison: Zase budu polemizovat…
Efektivnější ve vztahu k čemu? Plyn pokud se nemýlím, je obecně
podstatně levnější než elektřina.
Přímý ohřev nádoby… no OK, ale to plyn prakticky taky. Ten plamen nemá
výraznou tepelnou setrvačnost a předání tepla do dna je taky OK. A já
třeba docela rád ppoužívám varné sklo (konvice na čaj) a tam mi je
indukce na ho… Je fakt, že předání tepla z plamene na nádobu není 100%,
hádal bych tak 60–80… Ale to ta indukce také nebude.
O hysterezi tu píšu jen já a píšu o ní variantně.. buď hystereze nebo
nevhodně poskládané výkonové stupně. U indukce, alespoň co jsem měl tu
čest, jsou to ty nevhodně poskládané výkonové stupně. Mně to zkrátka
nevyhovuje. Ale pokud Ty s tím jseš spokojen, nic proti.
Ta hystereze se týká těch plotýnkových vařičů, kde termostat spíná jedinou topnou spirálu. Tam to většinou (ne)funguje tak, že např. cmunda se mi před sepnutím termostatu vůbec nesmaží a před vypnutím se už připaluje (v jedné poloze knoflíku)
Tazatel ovšem definoval, že pro každý typ ohřevu použije odpovídající nádobí. Takže Tvůj argument s varným sklem, jakkoli je pravdivý, je vzhledem k otázce zcela mimo. S indukcí je jedna potíž: Ona se dá dokonce hravě regulovat plynule, ale problém je jen v ceně takových ploten.
U předání tepla to tak je, protože teplo u indukce vzniká až v samotné nádobě, kdežto u plamene už v plameni. Tam jsem měl na mysli ten rozdíl i v efektivitě. Navíc indukce prostředím prochází prakticky beze ztrát, jak nám zjistil pan Nikola Tesla. To o plameni říct prostě nemůžeme.
Nádobí – OK máš pravdu
indukce – regulace – ano máš pravdu, regulova se to dá, ale nikdo to
nedělá (to samé mně štve třeba u LED lampiček. LED jsou na to od
přírody vhodné, ale tu regulaci v ceně pár korun jinak ke krásným
lampičkám zkrátka nedají… V lepším případě spínání ve
3 úrovních a obvykle lineárně, přestože vhodnější by bylo řešit to
geometrickou řadou)
efektivita: Když ta elektřina je už neefektivně vytvářena (z tepelných zdrojů s max 30–40% účinností) tím má elektřina podstatný handicap už od přírody. Výhodou je zas snadná instalace…
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |