Avatar uživatele
bauerlukin

Kdy zraje čaj pu-erh?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat kdy zraje čaj pu erh, konkrétně šeng nebo bílý pu erh. Díky předem za odpověď

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 1396 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
annas

Je to nejlepší čínský čaj, říká se mu královský. Tak to bylo napsané v letáku, který jsem k čaji dostala. Piji ho pravidelně, objevil se i zelený s citronem.

1. Kde se pěstuje?
https://www.pu­erhcaj.cz/oblas­ti

2. Kdy zraje – četla jsem KDE špatně otázku,

"Zpracování čaje Pu Erh je velmi zajímavý proces, na jehož konci jsou nejčastěji čajové lístky slisované do různých tvarů, a buď se jedná o sheng (zelený) Pu Erhnebo shu (tmavý) Pu Erh. Zpracování zahrnuje velké množství úkonů, z nichž si krátce povíme o sklízení, vysvětlíme si pojem fermentace, co je to Maocha a jak vzniká Sheng nebo Shu Pu Erh.

"Sklizeň čajových listů

Sklizeň probíhá obvykle třikrát v roce, v polovině dubna, v období mezi červencem a srpnem a v měsících září a říjen. Lístky bývají sklízeny ručně i strojově. Ruční sbíraní je tradiční a v závislosti na oblasti sběru může být také jedinou možností. Sbírání za pomoci strojů nebývá příliš šetrné a může negativně ovlivnit výslednou chuť nálevu. Lístky se sklízí ze třech typů stromů – z kultivovaných keřů na čajových plantážích (taidi cha), z volně rostoucích stromů (qiao mu), které mohou být buď malé zastřihávané, nebo velké nezastřihávané, a z čajových stromů, které vzešly ze semen a jejich věk je nad sto let (tzv. gushu).

https://www.o­riental.cz/clan­ky/cinsky-caj-pu-erh-a-jeho-zpracovani/

Ještě něco
"Typy sklizní
Čchun-ťien (jarní závitky) – Čaj sklízen v polovině dubna, lístky se vyznačují bílým chmýřím.
Er-šuej (druhá sklizeň) – Čaj sklízen mezi červencem a srpnem. Slouží pro výrobu lisovaných čajů.
Ku-chua (zrnkový květ)- Čaj sklízen v září a říjnu. Slouží k výrobě tabulkového čaje.

Samotné zpracování
Šeng – Lístky se nechají zavadnout. Další proces se jmenuje ša-čching (zabití zeleně) – v tomto kroku se lístky na pánvi zahřejí. Poté se lístky rolují. Poté se nechávají usušit na slunci. Takto vzniklá surovina se jmenuje mao-čcha. Mao-čcha se napaří a slisuje.

Šu – mao-čcha se nechá za speciálních tepelných a vlhkostních podmínkách fermentované v hromádkách (wo-tuej) v řádu několik dnů až měsíců. Poté se lístky protřídí, napaří a slisují.

Druhy pchu-eru
Šu – tmavý, nekvalitní a standardní bývá zemitý, vyšší třídy už jsou mnohem lepší. Vynalezen 1964 firmou Menghai Tea Factory, jako náhražka dlouhozrajícího a drahého Šeng. Čaj je tak hotový již po 60 dnech. Vznikl jako náhrada zrajícího šeng.

Šeng – zelený, je to nejhistoričtější čaj jaký existuje. Jeho chuť je ovocná, medová, se stářím přechází do zemita. Většina starých zrajících pchu-erů byla bohužel zničena během čínské Kulturní revoluce.

bílý (lisované tipsy čajovníku, např. Yüe Guang Bai) a květový (lisované květy čajovníku, např. Čcha-chua ping čcha)

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Pchu-er_(%C4%8Daj)

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1167 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek