Tato otázka mě napadla nečekaně v italské restauračce a mám tím na
mysli, kdy se u nás začala dělat, jestli až po revoluci, nebo už to byla
třeba v 70. letech exkluzivita pouze pro panstvo a nepřístupné
veřejnosti… Případně jestli někdo přímo pamatuje.
Díky za odpovědi.
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? iceT, marci1, Filip84 před 862 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
To ti nikdo neřekne. Pizza se dělá už tisíce let. První pizza, kterou známe v dnešní podobě, vznikla roku 1899 na počest královny Margarety Savojské. Takže pizzu, jako takovou, si mohl udělat kdokoliv, pokud měl vhodné suroviny. To je stejné, jako by ses ptal, kdy se poprvé ochutnala svíčková na smetaně. 😃
Zdroj: https://www.stoplusjednicka.cz/krupava-vonava-pochoutka-jmenem-pizza
2Kdo udělil odpovědi palec? Drap, RyuzakiKate
před 862 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Pizza až po revoluci, a pořád je u nás pořádnou pizzu docela těžké sehnat (přitom na ní nic není).
Jinak koláč s nějakými drcenými rajčaty, eidamem, oreganem (nebo za Husáka spíš majoránem, že, furt něco nebylo) a vysočinou / gothajem / točeným salámem se u nás začal dělat někdy už v šedesátých letech.
I Vitana vyráběla „instantní"pizzu“.
Ale, proboha, co mají tyhle výtvory společného s pizzou!? Tarte flambée – alsaský cibulový koláč taky není pizza, i když má prakticky naprosto shodné těsto.
To, co se tady, často, prodává, není pizza, to je gastroporno a česko – vlašské nepřátelství.
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=VLq_KIoOxDk
Upravil/a: Filip84
1Kdo udělil odpovědi palec? RyuzakiKate
před 862 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
„Pizzové šílenství“ propuklo až několik let po revoluci (1989).
🙂
Odpověď „hanulka11“:
hanulka11
Pizzerie PIZZA MANIA ve Strašnicích je naší první pizzerií v České
republice, která byla otevřena již v roce 1998. Od té doby s těší
spokojenosti stálých i nových zákaznků, kteří oceňují kvalitu naší
pravé italské pizzy.
Zdroj: http://www.pizza-mania.cz/pizz a-praha-strasnice.html
https://www.odpovedi.cz/otazky/kdy-a-kde-byla-otevrena-prvni-pizzerie-v-cechach
1Kdo udělil odpovědi palec? RyuzakiKate
před 862 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Kvalitu, asi až v 90. letech minulého století.
Pamatuji si ochutnávku na výstavě EX Plzeň, jako dítě v 70. letech.
Slané koláče a placky se připravovaly ve Starém Egyptě.
Z Itálie byla importována do Ameriky. Je možné, že ji Češi, kteří
nevytáhli paty z rodné země, okusili koncem války od amerických vojáků
(jako tatínek spousty lahůdek, konzerv, ovoce apod.).
Reklama na pizzu z Vitany:
https://www.youtube.com/watch?v=VLq_KIoOxDk
Pekli jsme doma za socíku, dle vlastní chuti (salám/šunka), s eidamem, než
byla běžně mozzarella. Malé i větší slané koláče ;D
Měkká „pizza“, jako slaný koláč se pekla i na plechu (kolovalo
několik receptů).
Po revoluci, v devadesátých letech rostly pizzerie jako houby po dešti.
Také chladící a mrazící boxy super/hypermarketů byly ZAPLAVENY KRABICEMI
výrobců pizzy.
https://online-pizza.cz/pizza-historie-vznik-a-jeji-pribeh/
https://www.pracevhospode.eu/historie-pizzy-a-druhy-pizzy.html
Upravil/a: da ny
0 Nominace Nahlásit |
Těsto s něčím se, sice, dělá přes tisíce let, ale ta pizza, co známe my, opravdu až tak stará není. Do Itálie se dostala s Řeky, tedy ten koncept.
Schinkenfleckerl je asi nejstarší jídlo u nás (v celém Rakousku), protože nějaké nudle s uzeným dlabali už staří Římané. Ano, dlabali, ale antické Schinkenfleckerl neměly s Schinkenfleckerl, kterými se ládujeme my, krom toho, že v tom byl kus uzeného a nějaká nudle, nic společného.
Filip84: A můžeš mi říct, kdo a kdy přesně tedy ochutnal poprvé pizzu na našem území? Docela by mě zajímalo, jak jsi na to přišel? 😃 Netušil jsem, že existuje seznam prvních uchtnávek v ČR. 😄
Byla u nás vietnamská restaurace (nějakou dobu), čínská (dlouho), byly restaurace „sovětské“, takže ruská, tadžická kuchyně atp. Nevím o tom, že by u nás, za Husáka, byla hospoda vlašská. A pokud u nás nebyla hospoda vlašská, eo ipso, nebylo lze ochutnat pizzu, protože našinec pizzu zprasí natolik, že to s pizzou nebude mít společného; něco, jako Ragout a la milanese vs „milánské“ spaghetti.
Proto: v 90. letech, po „revoluci“.
Špatně jsem pochopil otázku. Myslel jsem, že jde o první pizzu jako takovou, nikoliv o prodej pizzy.
@seraphico: Takhle jsem to zrovna nemyslela, přesně jak říká Filip, „furt něco nebylo“, takže mně šlo o to, kdy si bylo možné tady na pizzu někam spíš zajít, než si ji udělat doma. A navíc ještě mít ten recept, že jo, internet tu u nás taky není zas tak dlouho :))
Říkám: není mi známo, že by u nás byla vlašská hospoda, za Husáka. A historií RaJ, pohostinství etc. se docela zabývám, mám spoustu starých jídeláků uložených v compu atp. Jestli byla, určitě to někdo bude pamatovat, otázka je, jestli Ti to tady napíše.
Protože abys mohla dlabat pizzu, musí to být pizza, ne nějaký „koláč“ se salámem.
No jo, je mi jasný, že „pizza“ tady a pizza asi kdekoliv jinde na světě se bude dost odlišovat, ale „pro Čechi doprí“ :)
Ne, o to nejde. Já mám taky rád Jägerschnitzel mit Nudeln und Paradaisäpfelnsauce, i když je to gastroporno. Stejně tak naprosto chápu, že někomu chutná koláč s kečupem, eidamem, vysočinou a majoránem. Jenom říkám: ten koláč není pizza, je to gastroporno, tak to nenazývej pizzou, když to pizza není.
Moment, takže „gastroporno“ je v tvém vesmíru slovo s negativním významem? U mě je to totiž spíš naopak, ale asi budu muset teda pogůglit :D A ta reklama je teda taky výživná… Koláč s kečupem, eidamem, vysočinou a majoránem bych nestrčila do huby :)
A jak jinak chceš nazvat českou „čínu“: bramborový škrob, „sojovka“ od Vitany, trocha ketchupu do toho, arašídy z konservy. Nebo právě českou „pizzu“: těsto tlusté, jak na frgálu, namísto drcených rajčat ketchup, namísto mozarelly di bufala eidam (který je taky náhražkou – Edammer Kaas), namísto bazalky oregáno (přebije chuť absolutně všeho), a když dojde, tak majorán. O „výtvorech“ na mimibazaru se snad ani nemusím zmiňovat, tohle jsou furt ještě relativně normální a poživatelná jídla. Ono vrazit kuře do pekáče, nalít na něj dvě sklenice tatarské omáčky, posypat vegetou, a nahoru naskládat 1/2" tlustou vrstvu eidamu, a dát do do trouby na dvě hodiny, to už je, zase, další level.
To není jenom gastro: to je kilt po česku, indiáni po česku, cowboys po česku, prostě cokoli, národ bez duše.
No jo no, hlavně rychle a levně, že… A pak se někdo diví, že náš národ má enormní výskyt rakoviny tlustýho střeva, cukrovky apod. Nejhorší na tom asi je, že se to předává dětem, které si na ty „levné“ chutě zvyknou a to ostatní už je pro ně skoro snobství. A co bejvávalo dobrý, se úspěšně doku*vilo.
To je ještě horší! Však se podívej, co si dávají lidi z košíků na pás u pokladny. Potom ten fakan dostane normální Gabel a nechce to žrát! Jak v tom není glutamát, tuna soli, nebo to, alespoň, není smažené, tak mu to nejede. Kdo chce kam …
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |