Avatar uživatele
hanulka11

Kdy a kde vznikly sušenky štěstí?

Proč se začaly vůbec péct?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? vagra, elektrikář, Kerberus před 4973 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Našla jsem toto:
Něco o čínských koláčcích štěstí, které vám v některých čínských restauracích dají jako malý bonus k menu.
Poněkud překvapující je, že v Číně samotné se s nimi zas tak běžně nesetkáte. Jak je to možné? Japonka Jasuko Nakamači, odbornice na historii a folklor, která se pustila po stopě koláčků štěstí, přišla s tvrzením, že čínské koláčky štěstí vlastně pocházejí z Japonska. Dokládá to řadou starých dokumentů i obrázků, našla dokonce svatyni nedaleko Kjóta, kde se dodnes koláčky s věštbou ručně vyrábějí a ukrývají 23 variant věštby. Když to vzala do rukou americká velkovýroba, rozrostl se sortiment věšteb a přáníček na víc než 10 tisíc, ale to pořád ještě neříká, jak se japonské koláčky dostaly do Ameriky a jak to, že se začaly podávat v čínských restauracích. Jasuko vystopovala koláčky až do dob druhé světové války – už tehdy se podávaly v kalifornských čínských restauracích a tady je poznali vojáci, kteří bojovali v Pacifiku a když se vrátili domů, začali se po nich pídit. Nový pekárenský obor mohl odstartovat. A jak se původně japonské koláčky štěstí dostaly do kalifornských čínských restaurací? Patrně je začali podávat Japonci, kteří ve 20. a 30. letech minulého století začali provozovat nikoli japonské, ale čínské restaurace – s jídly, která lépe vyhovovala americké chuti.

Zdroj: http://www.roz­hlas.cz/sever/ku­linarium/_zpra­va/479451

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanny 2

Hanulko vznikly asi v Číně,ale kdy a proč jsem nenašla.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek