Našla jsem toto:
Něco o čínských koláčcích štěstí, které vám v některých
čínských restauracích dají jako malý bonus k menu.
Poněkud překvapující je, že v Číně samotné se s nimi zas tak běžně
nesetkáte. Jak je to možné? Japonka Jasuko Nakamači, odbornice na historii a
folklor, která se pustila po stopě koláčků štěstí, přišla
s tvrzením, že čínské koláčky štěstí vlastně pocházejí
z Japonska. Dokládá to řadou starých dokumentů i obrázků, našla
dokonce svatyni nedaleko Kjóta, kde se dodnes koláčky s věštbou ručně
vyrábějí a ukrývají 23 variant věštby. Když to vzala do rukou americká
velkovýroba, rozrostl se sortiment věšteb a přáníček na víc než
10 tisíc, ale to pořád ještě neříká, jak se japonské koláčky dostaly
do Ameriky a jak to, že se začaly podávat v čínských restauracích.
Jasuko vystopovala koláčky až do dob druhé světové války – už tehdy
se podávaly v kalifornských čínských restauracích a tady je poznali
vojáci, kteří bojovali v Pacifiku a když se vrátili domů, začali se po
nich pídit. Nový pekárenský obor mohl odstartovat. A jak se původně
japonské koláčky štěstí dostaly do kalifornských čínských restaurací?
Patrně je začali podávat Japonci, kteří ve 20. a 30. letech minulého
století začali provozovat nikoli japonské, ale čínské restaurace –
s jídly, která lépe vyhovovala americké chuti.
Zdroj: http://www.rozhlas.cz/sever/kulinarium/_zprava/479451
0 Nominace Nahlásit |
Hanulko vznikly asi v Číně,ale kdy a proč jsem nenašla.
1Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář
před 4972 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |