Avatar uživatele
Miroslavst

Kdo objevil rostlinu kávovník, kde vznikla káva a jaká je její historie?

Právě jsem si vypil svou oblíbenou odpolední kávu a napadlo mě, že nevím jaká je historie tohoto lahodného moku-kávy.
Jaká je tedy historie kávy? Kdo je největší zpracovatel a dovozce kávy?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? anonym, panenka, anonym, BEAES, aramah, flodur před 5068 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
BEAES

Kávovník je stálezelený polotropický keř, původem z horských lesů Etiopie. Nyní je rozšířen ve všech oblastech tropů, kam se dostal jako významná potravinářská plodina. Pěstuje se v Brazílii, Africe, na Madagaskaru, na ostrově Cejlon, v Indii a Vietnamu.

Káva je obvykle horký nápoj z plodů kávovníku. Označuje také prášek, který se k výrobě nápoje používá. Ten se získává mletím pražených semen kávovníku.

Káva je charakteristická svou silnou vůní a černou barvou. Obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a pro jeho povzbuzující účinky se káva pije především.

Káva se odborně připravuje jako směs plodů různých druhů kávovníku. Nejčastěji se setkáváme s plody Koffea Robusta a Koffea Arabica (méně používanné Excelsa a Liberica se na trhu vyskytují zřídka). Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy: káva arabica a robusta. Arabika (cca 25% světové produkce) je káva vyšší kvality s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Pěstuje se ve větších nadmořských výškách, často na sopečné půdě, či jako lesní forma (např. Ethiopská káva Harar či Wild Forest). Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i samotné přípravy jsou velice citlivá na teplotu. Robusta je méně náročná odrůda kávovníku. Její podíl na světové produkci je asi 75%. K největším producentům patří Brazílie, Vietnam, Indie. Zrnka jsou menší, chuťově je tato káva více zemitá a silná. Obsahuje dvakrát více kofeinu než arabika. Na trhu lze ale zakoupit i velmi kvalitní jednodruhové robusty, které jistě dokáží také zaujmout.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Kdo si dá dobrou brazilskou kávu?Tak ať jede do Etiopie.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Adlim

Pravlastí kávy je s největší pravděpodobností Etiopie (provincie Kaffa), kde se ještě v současné době nachází divoce rostoucí keře kávovníku. Odtud byl nejspíše přenesen ve 13. a 14. století válečníky při vojenských taženích do Jemenu, kde byl vysazen na terasovitá políčka a dále kultivován.

Zdroj: http://www.svet­kavy.cz/info_his­torie.php

0 Nominace Nahlásit