Dobrý den, jedná se mi o tomhle. Mák je velice citlivá plodina na
žluknutí a většinou se prodává mletý. Celý, avšak špatně skladovaný,
často také žlukne. Dočetla jsem se, že v makovicích vydrží 3 až
4 roky a ráda bych si ho proto pořídila v této podobě a sama namlela.
Potřebuji ho k výrobě makového mléka a v něm je jeho (ne)kvalita opravdu
cítit.
Děkuji
Doplňuji:
Bohužel vím to z vlastní zkušenosti, zatím se mi makové mléko
nepodařilo udělat, protože nejsme schopná sehnat kvalitní mák.
Skladování s látkových pytlících se doporučuje, ale obchodníci mák
skladují v plastových sáčcích na světle při pokojové teplotě.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? suaeda, anonym před 4137 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Mák setý je plodina, která podléhá ohlašovací povinnosti. Zkusila bych třeba to, co mi vyjelo z internetu:
Velká mapa » LABRIS, s.r.o. » Firmy.cz Vyrábíme osivo se zaměřením na mák setý, svazenku vratičolistou, trávy a jarní obiloviny. Distribuujeme magazín pro pěstitele máku.
Adresa: Dobré 51, 51793
Telefon: 777 097 992
Další informace o firmě »
Telefon tu máš, tak si tam zavolej. Jinak má huxa naprostou pravdu. Babička se něco máku napěstovala (každý rok slušný kus pole, protože mák jsme prodávali) . Makovice se sušily na půdě pod střechou a začátkem zimy se vykrájely a veškerý mák se z nich vysypal několikrát přesil přes síta s různou hustotou a skladoval v plátěných pytlích (ty si babička šila sama) zavěšených opět na půdě na trámech. Z domova si nepamatuji hořký mák, ale v obchodě se mi takový koupit podařilo. Babička tehdy tvrdila, že to bylo nedostatečným vyzráním máku (nebyl v době otevření makovic ještě úplně suchý) a jeho nesprávným skladováním. A moje babička, to byla nějaká selka a hospodyně.
0 Nominace Nahlásit |
Nevěř všemu, co se dočteš. Můj strýc sbíral mák, vždy makovice vysypal, neboť v některých bývají různí červíci a další havěť a ti umí přelézt do dobrých makovic. Vždy po vysypání to dal do pleteného sáčku, zavázal a takto několik let to vydrželo.
0 Nominace Nahlásit |
Rovněž potvrzuji odpovědi druhých. Moje bábrle před lety každý rok do buríny vysazovala mák tak na 3–4 áry. Když mák dozrával tak se makovice utrhaly se stonkem tak 20 čísel a svazovaly dohromady do jakýs kytic. V těchto svazcích mák v makovicích pár dní na půdě v suchu dozrál. Pak se makovice rozřezaly a obsah vysypal na síto. Mák se prosíl a bordel tj zbytky makoviny a další nečistoty zůstaly na sítě. Čistý mák se přendal do lněného pytlíku a uchovával v suchu. Pytlík většinou visel vedle pece. A takto sklizený a skladovaný mák vydržel pěkný nežluklý i pár let.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |