"Dá se říci, že instantní polévce pomohl na svět kapitán Cook, když v roce 1772 vzal polévku v kostce na svou loď a jedl ji s námořníky na dlouhých cestách.
Vyrobili ji dopředu tak, že dlouho vařili polévkový vývar, až se voda skoro všechna vypařila a zůstala jen mazlavá hmota. Takovéto polévky se využívaly i za napoleonských válek. Postarali se o to chemici Proust a Parmentier. Nechali vývar odpařit do sirupové konzistence, nalili ho do forem, nechali zrosolovatět a pak vysušit. Tyto kostky se pak rozpouštěly ve vařící vodě.
O pár desítek let později už takové polévky obohacené i o sušenou zeleninu nabízeli němečtí bratři Knorrovi nebo švýcarský mlynář Julius Maggi. "
http://www.rozhlas.cz/kraje/pochoutky/_zprava/historie-instantnich-polevek--1346213
–
Jiná informace
"Popudem k výzkumu byl požadavek generála, později císaře Napoleona,
který vypsal v roce 1795 dotovanou soutěž na dodavatele zásob pro jeho
armádu. Až 14 let poté byla ve Francii vyvinuta první sklenice se
sterilizovaným jídlem. Sklenice byly v roce 1810 nahrazeny kovovou
konzervou.
Za krále instantních polévek bývá označován Carl Heinrich Knorr
z Německa, který po roce 1860 začal s výrobou sušených potravin a spolu
se svými syny uvedl na trh řadu sušených zelenin a koření do polévek. Za
první instantní polévku bývá označena Hrachová klobása, dodávána na
trh byla od roku 1870.
Erbswurst, čili Hrachová klobása z roku 1889 v novém balení
Podle jiných zdrojů dehydrace polévek byla vynalezena v roce 1886 Juliem
Maggim, švýcarským mlynářem. Tehdy dodal na trh první dehydrovanou
polévku z hrachu a fazolí.
atd.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Instantn%C3%AD_pol%C3%A9vka
--
Ještě k české historii
Vitana – " Založena jako s.r.o.Graf v roce 1919 v Praze, byla to výrobna
sladových výtažků. 1921 začala vyrábět polévkové kostky v pobočce
v Chrudimi. atd."
Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/vitana-a-prodej-0gi-/ekonomika.aspx?c=A140116_202850_ekonomika_ert
.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
"Dá se říci, že instantní polévce pomohl na svět kapitán Cook, když v roce 1772 vzal polévku v kostce na svou loď a jedl ji s námořníky na dlouhých cestách.
Vyrobili ji dopředu tak, že dlouho vařili polévkový vývar, až se voda skoro všechna vypařila a zůstala jen mazlavá hmota. Takovéto polévky se využívaly i za napoleonských válek. Postarali se o to chemici Proust a Parmentier. Nechali vývar odpařit do sirupové konzistence, nalili ho do forem, nechali zrosolovatět a pak vysušit. Tyto kostky se pak rozpouštěly ve vařící vodě.
O pár desítek let později už takové polévky obohacené i o sušenou zeleninu nabízeli němečtí bratři Knorrovi nebo švýcarský mlynář Julius Maggi."
Zdroj: http://www.rozhlas.cz/kraje/pochoutky/_zprava/historie-instantnich-polevek--1346213
0 Nominace Nahlásit |
hluboko do středověku jak bylo uvedeno…zlepšení přinesly dlouhé kosmické lety a zajištění stravy astronautů…
0
před 3350 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |