Avatar uživatele
marci1

Jsou dnes vyráběné šunky a uzeniny přesolené?

Myslím si, že ano. Četla jsem někde, že 14 vzorků šunky z 20 bylo přesolených. Často to slýchám i od jiných nakupujících. Víte o některé, která je málo slaná? 🙂
https://pixaba­y.com/cs/syrov%C3%A9-sal%C3%A1my-%C5%A1unka-maso-deska-2479463/

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? da ny, independent před 2377 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
da ny

Odpoveď byla označena jako užitečná

Ano, většina z nich je velmi slaná.
Udivilo mne, když v jednom z testů (asi před 3 lety) vyšla jako nejslanější tzv. dětská šunka :(.
Obecně jsou šunkyv poslední době opravdu dost slané. Nedávno jsem koupila v řeznictví vepř. šunku upravovávanou v páře a ta byla méně slaná. Zřejmě regionální výrobek.
Hovězí šunky, Schwarcvaldská šunka a podobné typy bývají přesolené.
Některé kuřecí šunky se mi pak zdají méně slané.

Pokud kopupím vepřovou šunku dováženou z Německa, je vždy méně slaná a o 1/3 až polovinu levnější než naše vysokoprocentní šunky (90 a více % masa).
Vozí sem „přebytky“, výhodně zakoupené. S expirací 14 dní i týden. Je výtečná den po datu minimální spotřeby.
Česká šunka (různí výrobci) je mnohdy nacucaná vodou a 2 dny před expirací kyselá.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?marci1 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Ano, bývají dost slané.
Byl jsem párkrát v Anglii a tam snad nesolí nic (i když je fakt, že zrovna šunku jsem tam nezkoušel) – alespoň v porovnání s našimi českými zvyklostmi…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Ano, taky se mi zdá, že některé šunky by nemusely být tak slané. Ještě markantnější to bývá trvanlivých salámů a klobásek, včetně těch fermentovaných. Třeba takové ty „uherské“ nebo lovečák, ale tam ta pikantnost k nim zřejmě parří.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Snad tzv. „dětská“ šunka by měla být méně slaná.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek