Avatar uživatele
atlas

Jedná se o glutaman sodný, nebo ne?

Je tu někdo zkušený, kdo se vyzná v této v problematice? Konkrétně mi jde o to o, zda názvy jako sojový hydrolizát,či sojový extrakt a podobně jsou glutaman sodný či ne.

Hledala jsem na internetu a vůbec z toho nejsem moudrá. Každý píše něco jiného.
někde píší,že je to trik prodejců, jak lidi oblafnout, že jsou to krycí názvy glutamanu sodného.

Jinde píší,že je to hloupost,že sojový hydrolizát,kvas­nicový extrakt apod. sice obsahují glutaman,ale přírodní a ve velmi malém množství. akže je to vlastně přírodní bez glutamanu.

Jinde zase píší, že sojový hydrolizát je špatný, ale kvasnicový extrakt nevadí..

Abych o zjednodušila, když bude ve složení bujonu kvasnicový extrakt, brát, či nebrat.
A např. v pytlíkové polévce napsáno bez přidaného glutamanu a ve složení bude sojový hydrolizát, je tam glutaman nebo ne?

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? zjentek, Lamalam před 3008 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lamalam

Glutamát je sůl kyseliny glutamové, obvykle se připravuje synteticky. Hydrolyzáty jsou přírodní látky s vysokým obsahem glatamátů. Takže složení je téměř totožné, ale jedná se o látku vzniklou přírodním postupem.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Nuk nuk

Glutamán sodný existuje i přírodní – je to hydrolyzát kvasinek žijících původně na některých vodních řasách (laminaria japonica) , ale lze je pěstovat i na jiných plodinách obsahujících škrob. Je přírodní, takže je relativně zdravější než ten chemicky vyrobený, ale i tak by se ho mělo používat jen malé množství.
Glutamán sodný lze ale vyrobit i uměle – chemicky. Jeho použití je stejné a je levnější a dostupnější.
Sojový hydrolyzát je totéž, co glutamán sodný – v tomto případě byly kvasinky pěstovány na sóje. Zdravotní rizika jsou tedy stejná, jako u každého druhu glutamánu. Informace je spíš určena celiakům, kterým by mohl daleko více uškdit glutamán pěstovaný na pšenici.

Naopak drožďový neboli kvasnicový extrakt je něco jiného. Tady se jedná o výtažek z kvasnic (klasického pekařského droždí), které prošly fermentací. Během fermentace se vytvoří sice i nepatrné množství přírodního glutamánu, ale opravdu jen zanedbatelné.

Takže pokud si koupíte výrobek, kde je kvasnicový extrakt, ale není tam přidaný další glutamán, můžete být bez obav.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek