Díky všem. Přišel jsem na dobrý způsob, jak kvašení předejít. Je to 5min. pasterizace při 75 – 80°C. Důležité je plnit do lahví až po okraj.
Znáte někdo ještě lepší způsob skladování moštu tak, aby co nejdéle vydržel? (Vyjma hl. zamražování.)
Díky ;)
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? Bičiště, Drap, aliendrone, EKSOT123 před 2224 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Záleží jaký, dobře zkvašený se běžně pije pod lidovým označením „jabčák“. Je alkohol nějak zdravotně závadný? 😉
4Kdo udělil odpovědi palec? annas, Bičiště, zjentek, aliendrone
před 2227 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Neměl by být, ale pitelný taky být nemusí. Záleží na tom jak to zkvasilo. Pokud by to bylo bez přístupu vzduchu alkoholovým kvašením, pak to nechat pod brblátkem až do dokvasí. Pak s tím rychlo do pálenice.
0 Nominace Nahlásit |
Neměly by být žádné zdravotní potíže, ale chutný nijak zvláště nebývá. Od původního moštu je chuť a hony vzdálená.
0 Nominace Nahlásit |
Aspoň máte prírodný jablkový burčiak.
A čo myslíte ako sa kvasí víno ? Hroznový mušt, doplniť cukorový sirup,
podľa potreby, na 13 – 14 ° Mulera a nechať kvasiť a po mesiaci máte
mladé víno, rampáš. Po 2. alebo treťom stáčaní víno, a už na Vianoce,
mladé víno .
Upravil/a: isteron
0 Nominace Nahlásit |
Taky bych to rád věděl trochu kvalifikovaněji, než to tady píšou
chlapi, Ale snad teda dobry. Nesmí tam plavat kousky plísně. Dříve pivo tak
dlouho nevydrželo, začalo „kvést“, což už asi nebylo dobry.
Známý si takhle nechává přes největší vedra nakvasit nejen mošt, ale
i vodu ze štávou. Dá tam kvasinky a nechá mírně nakvasit. V takové
situaci, když je člověk přehřátý a vyprahlý do morku kostí, obyčejná
voda se šťávou (neperlivá) moc nespasí. Možná je to zdravější, než to
řešit kupovanými perlivými nápoji.
0 Nominace Nahlásit |
Dobrý, otázka byla o něčem jiném, ta pasterizace to je standartní a
nutný postup, jinak to nemůže dlouho vydržet. Bez ní to jde leda u malého
množství a zapnout ledničku naplno – pak by to mělo týden vydržet.
Ale píšu kvůli tomuhle: „Lahve až po okraj“ To je jednak trochu
problém- při pasterizaci mošt zvětšuje svůj objem, po zchladnutí
zmenšuje. Takže to úplně plný nebude nikdy. (Teda nemám s moštem
zkušenost, zřejmě se to steriluje přímo v zavíčkovaných lahvích a
pokud by byly plné, tak nevím co se stane po ohřátí) Marmeláda se za horka
obrací na chvilku dnem vzhůru právě z důvodu, že se vaří zvlášť
v hrnci, nalévá se do sklenic už uvařená a je potřeba sterilovat vršek
sklenice a víčko.
U moštů a sirupů se navršek někdy dává troška silné kořalky nebo
nějaký ksindl, který se pak musí odlít po otevření. Ale nejlepší
možná bude, jak se píše ve starých kuchařkách, lahve skladovat
naležato – vršek je tak zatopený moštem. Asi by bylo lépe lahve položit
ještě horké, ale pokud se to steriluje už zavřené i s víčky tak jsou
víčka sterilovaná a možná by se to ani nemuselo pokládat.
Zjentek, co jsem napsal bych asi shrnul tak, že buď lahve zazátkovat až
po sterilaci a ještě horké aspoň na chvíli položit, aby se steriloval
i vršek lahve s víčkem,\
nebo sterilovat zavíčkované, ale to bys nesměl dávat moc plné.
Nejlepší bude si to někde najít, co už je vyzkoušeno a co se osvědčilo.
já odpovídám ač jsem mošt nesteriloval, protože
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 605 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |