Poslední měsíce jsem absolutně posedlý asijskou kuchyní. Asi bych nevydržel den bez sójové a Sriracha chili omáčky. Dávám to na vše, čínské nudle, korejské kimchi, vietnamské pho nebo japonské sushi. Jaký má sójová omáčka vliv na zdraví?
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, Kepler, aliendrone před 1775 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Nejsem jejím milovníkem, ale sleduji občas v TEV recepty, kde kuchaři doporučují jen fermentované sojové omáčky.
Našla jsem, co se o ní píše v odkazu.
"Přírodně fermentované sójové omáčky mohou být pro naše zdraví prospěšné – obsahují např. vitamín B12, tak průmyslově vyráběné omáčky mohou naopak našemu zdraví škodit
Při fermentaci se štěpí bílkoviny, sacharidy a tuky. Také ale vzniká vitamín B12 a další látky, které obsahuje pouze maso." atd.
Najdete druhy omáček, které obsahuje i vitamíny minerály,, jsou bezlepkové, tedy ani zdraví nepoškozují.
https://zdrava-vyziva.doktorka.cz/sojova-omacka-pozor-na-kvalitu
4Kdo udělil odpovědi palec? Drap, Tw!st, independent, aliendrone
před 1774 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Vychází z rostlinných surovin, tak by škodlivá být neměla. Pokud nemáš neopodstatněnou hrůzu z éček, můžu doporučit. Aby ti uškodila, musel bys vypít na ex celou flaštičku, ovšem je to jen skvělé dochucovadlo, rozhodně lepší než Maggi – tekuté koření.
2Kdo udělil odpovědi palec? Tw!st, aliendrone
před 1775 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Já bych to tak fanaticky nepřeháněla :)
Je možné, že Vaše posedlost má prameny v tom, že Vašemu
tělu něco chybí (vitamíny, minerály.
Dalo by se říci, že kvalitní sojová omáčka (slaná) patří mezi několik
málo
fermentovaných sojových výrobků (v západnám zpracování), které
nejsou
pro středoevropany nebezpečné a nevhodné.
Fermentované výrobky ze soji jsou to jediné „zdravé“ ze soji
pro středoevropana.
V UK se díky vytrvalé bojovnici z řad MUDr. Na základě výzkumné
Studie zdařil zákaz podávání sojového mléka. Tolik nebezpečného
malým dětem.
Tempeh je tepelně upravená fermentovaná sója kulturou Rhizopus
oligosporus.
Natto – vařená sója fermentovaná kulturou Bacillus subtilis.
Sójová omáčka (shoyu, tamari) je slaná hnědá omáčka vyrobená fermentací sójových bobů nebo odtučněné sójové mouky, příp. krupice mikroorganizmy Aspergillus oryzeae nebo Aspergillus soyae a ke konci procesu i mléčnými bakteriemi (Lactobacillus delbrückii) a kvasinkami. Sójová omáčka má široké použití při ochucování pokrmů.
Miso – sójová pasta vyráběná fermentací směsi obilovin a sójových bobů pomocí Aspergillus oryzeae s přídavkem mikroorganizmů produkujících kyselinu mléčnou.
Upravil/a: da ny
0 Nominace Nahlásit |
V zásadě – není. Jak píše Kepler, jde také o množství. Obecně kdysi tolik propagované rostlinné náhražky jsou dnes brány mnohem střízlivěji, než kdysi (kdy VŠECHNO rostlinného původu bylo „lepší“), zejména se ukazuje, že maso a ŽIVOČIŠNĚ tuky mají oproti rostlinným produktům nezanedbatelné výhody.
Sójová omáčka je dochucovadlo, nikoliv základ jídla. Těžko si lze asijskou kuchyni bez ní představit, jakkoliv je mnoho takových, kteří ji cpou do všeho od klasické „číny“ přes kung pao až po čapátí (!! hnus!). Kepler to trefil, je to v podstatě asijská obdoba evropského maggi.
Časem ti chuť sojovky „zevšední“ (je natolik výrazná, že v konečném důsledku při jejím užití VŠECHNO chutná STEJNĚ nebo alespoň velmi podobně) a pak budeš v průseru, protože budeš potřebovat NÁHRADU, něco nového. Doporučuji začít ústřicovou omáčkou (Oyster sauce https://www.grizly.cz/couronne-ustricova-omacka-300-ml?gclid=EAIaIQobChMI4LC54ozY5gIVxrTtCh35GQ_rEAQYAiABEgJ0TfD_BwE – stačí tahle), např. v „číně“ ubrat sojovku a její úbytek nahradit ústřicovkou, má mnohem jemnější chuť a budeš zírat na drát. ;) :D
Každopádně konzumací sójové omáčky – pokud nejde o extrém a ty netrpíš nějakou zdravotní poruchou (alergie na sóju, špatná fce ledvin/jater apod. je bez komplikací nebo by alespoň měla být. :)
0 Nominace Nahlásit |
Sójových omáček jsem zkoušel několikero včetně kvalitních, jako je například Kikkoman a podle mě je-li tam něco zdravého, je to přebito přílišným obsahem soli, ještě jsem nepotkal sójovku, která by nebyla slaná jak hovado.
0
před 1774 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |