když ji pořádně umyjete, tak ano. Nejzdravější je u mladých
brambor – zejména proto, že má z celé brambory největší obsah
vitamínů. V oloupané bramboře už jich moc nenajdete.
Doplňuji:
http://healthyeating.sfgate.com/potato-skins-healthy-3873.html
Upravil/a: quentos
4Kdo udělil odpovědi palec? brillant, da ny, talka, zzzlatokopka
před 3500 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Slupka asi ne, ale pod povrchem slupky je údajně nejvíce vitamínů a
minerálních látek. Spíše bych brambory uvařila ve slupce a oloupala. Jíst
slupku u skladovaných brambor se nedoporučuje, obsahuje solanin.
Doplňuji:
http://www.lecivapriroda.cz/zdravotni-dieta/brambory/
Upravil/a: marci1
4Kdo udělil odpovědi palec? brillant, Pepa25, zzzlatokopka, anonym
před 3500 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Toxické látky
Brambory obsahují toxické glykoalkaloidy, především pak solanin a chakonin. Při teplotách nad 170 °C se tyto látky částečně rozkládají.
Pokud jde o hlízy, nejvyšší koncentrace alkaloidů je pod slupkou a zvyšuje se pokud jsou brambory na světle. Brambory na světle rovněž zelenají, obsah alkaloidů však nemusí s barvou přímo korelovat. Vyšší obsah alkaloidů lze nalézt v okolí oček (pupeny na hlíze) a v blízkosti poranění hlízy. Při předávkování může dojít i ke smrtelné otravě, nicméně otravy bramborami jsou vzácné. Pokud k nim dojde, jedná se zpravidla o případ, kdy dítě snědlo větší množství plodů (nikoliv hlíz), ovšem vzhledem k jejich nechutnosti a nevelkému počtu jde o velmi nepravděpodobnou událost. Obsah alkaloidů je jedna z vlastností, která se sleduje během šlechtění.
Šlechtitelé se snaží nepřekročit koncentraci solaninu 0,2 mg/g.
Nicméně i u moderních odrůd s koncentrací solaninu pod 0,2 mg/g může
po osvětlení dojít ke zvýšení až nad 1 mg/g solaninu. Při běžně
udávané nebezpečné dávce 200 mg solaninu to znamená, že dospělý
člověk může pozřít tuto zdraví nebezpečnou dávku v jedné větší
zelené bramboře či v cca 1 kg zdravých brambor.
Doplňuji:
Arygnoc,arygnoc – Brambory (lat. Solanum tuberosum; něm. Erdapfel,
Kartoffel, Grundbirne; špan. a ital. Patata, rus. Kartófel; franc. Pommme de
terre, Tartufo) – jsou naší druhou nejdůležitější potravinou (pouhých
50–60 kg/osobu) a levným zdrojem kalorických a biologických hodnot.
Čerpáme z nich asi 14 % pokrmové energie, neboť obsahují asi 15%
polysacharidů (škrob). Brambor je nejlepším potravinovým koncentrátem na
světě. Hlízy obsahují významná množství kyseliny citrónové, kyseliny
jablečné, polyfenolů, minerálních látek (Mg, Fe, Zn, Cu, Mn, P, I, Ni, Ca,
K aj.) a vitamínů C, B1, B2 a PP, potřebné kalorie, proteiny a jsou
téměř bez tuku (0,1%) a vlákniny (2,5%). Důležitý je vysoký obsah pro
oragnismus důležitého draslíku. Jejich pěstování je výhodné, neboť
rostou rychle. Bramborová pole rodí více tun a více kalorií na hektar, než
pole osázená jinou plodinou. Celosvětový průměr je třináct a půl tuny
z hektaru, což je čtyřikrát více než u rýže a pětkrát více než
u pšenice. V tropických oblastech je možné sklízet brambory už po dvou
měsících. Daří se jim téměř všude – od pouští, přes horské
oblasti na Jávě, po blátivá pole studeného Skotska. Brambory, kromě
rozsáhlé výrovb škrobu, mají využití v kosmetice i lidovém
lékařství. Obsahuji „alatoin“ – dusíkatou látku s hojivými
účinky urychující regenerační procesy v organismu, v kosmetice jako
např. při ošetření popraskaných rukou jejich odvarem.
Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Lilek_brambor
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
Jak kdy, některé slupky trpí chrobami.
3Kdo udělil odpovědi palec? gecco, zzzlatokopka, anonym
před 3500 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ani ne – bramborové slupky obsahují solanin, který je prudce jedovatý
(jde o přirozenou ochranu hlíz)…
😉
3Kdo udělil odpovědi palec? brillant, zzzlatokopka, anonym
před 3500 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
zdravá-nezdravá, nejem ju, je to hnusné, vadí mi v puse, krku, žalúdku
a aj potom na wc.
aj bonbón si pred vložení do pusy z papiera (celofánu či akéhokoľvek
obalu) rozbalím, ba aj banány si olúpem či orechy zo škrupiny
vylúpnem.
obaly mi nechutia.
;-Q
0 Nominace Nahlásit |
Ano, bramborová slupka je velmi zdravá ;)
Zrovinka minulý týden jsme v práci (během sanitárního dne) debatily asi
hodinu o bramborách :D Do debaty jsme „zatáhly“ i doktora ;).
Vycházeli jsme z jedné knihy, která opěvuje prospěšnost brambor a
bramborových slupek…
Naši předkové(babičky, prababičky) převážně brambory pekli a vařili se
slupkou (loupat se patrně začaly až s přípravou hranolků 🙂, možná
bramboráků?).
Je nesporné, že pouze brambory vařené/pečené se slupkou si zachovají
vitamíny a další prospěšné látky.
Vzhledem k tomu, že nějvětší množství vitamínů u brambor je ve slupce
a těsně pod ní (oloupáním se o vše připravujeme)..
Brambory jsou zdravá a sytící potravina. Zdravější se slupkou (alespoň
s ní vařené).
Brambory pomáhají k fyziologicky vyvážené stravě, působí jako
zásada.
Přestože všude najdeme nápady na „využití“ vody z uvařených
brambor…
co se týká zdraví – je lépe ji vylít a vůbec nekonzumovat.
Jen je třeba na vaření brambor ve slupce sehnat/vykopat a sklidit/ zakoupit ty správné brambory :)
Doplňuji:
Lékař radi:
Oloupané brambory (řádně omyté) zalít vařící vodou/vložit do vařící
se vody/ – přivést k varu a vodu slít.
Brambory znovu zalijeme vařící vodou, osolíme, okmínujeme.
Takto vařené bramdory jsou zdravější a mnohem chutnější.
Babička je vařila stejně, pokud ne ve slupce.
I na bramborovou kaši se vaří brambory ve slupce, rozmaškají se pomocí
lisu.....
Upravil/a: da ny
0 Nominace Nahlásit |
Pokud některý ze supermarketů nabízí slupky v líbivém balení v ceně 200 korun za kilo nebo více, pak zdravé určitě budou.
0 Nominace Nahlásit |
Jak je již doplněno v odpovědi Marci 1 solanin je pod zeleným a kolem klíčků a viděla jsem i novou bramboru zelenou…
Drap | 3383 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2006 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1318 | |
zjentek | 1192 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 951 | |
elkon | 946 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |