Ahoj lidi, zajímalo by mě jak je to s tortillou. Každý většinou bez
rozmyslu řekne, že není zdravá, ale když chci vědět proč tak nikdo není
schopen rozumně odpovědět.
Jde o tortillu s vepřovým gyrosovým masem (ne smaženým), které se
opéká na jakémsi vertikálním roštu, dále zelenina, ovčí sýr a dresing
(u toho je mi jasné, že moc zdravý není).
Řekne mi někdo proč to nejíst a co je na tom nezdravého kromě
dresingu?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? NelieM před 3542 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Proč by měla být tortilla nezdravá???
Jde o nekvašenou (nekynutou) moučnou placku (mouka, sůl, tuk, voda)…
😉
Pokud jde o náplň – grilobané maso a zelenina – taky nic
nezdravého…
A „dressing“ – záleží na tom, obvykle se dělá z jogutru (kysané
smetany) a koření – taky nic nezdravého nevidím…
___
Kromě toho, že netušíš, co do toho kdo v tom stánku dá (proto si takové
dobroty dělám sám) je to naprosto OK.
😉
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Topinkovač Nahlásit |
Jde o to, že tortila je z hladké mouky, která zdravá není.
Jednoduché cukry z bílé mouky se vstřebávají hned na počátku zažívacího traktu přímo do krve, proto se zvýší cukr v krvi najednou. V tu chvíli musí slinivka vyplavit inzulín, který zpracuje glukózu a výsledkem je kolísání hladiny cukru v krvi Může to vést k vyčerpávání slinivky, k častějšímu podráždění ale i k překyselování organizmu. Důsledkem kolísání hladiny krevního cukru může být i kolísání nálad, přecitlivělost, neklid, bolesti hlavy či nespavost.
Pokud jíme klasickou bílou mouku (oproti celozrnné), kde chybí klíček s enzymy důležitými pro štěpení škrobu, pak mouku nedokonale strávíme. Do střev se nám dostane příliš mnoho nenaštěpeného škrobu a lepku. Pokud to děláme velmi často a dlouho, pak nám to může škodit. Nestrávený lepek pak může poškozovat sliznici střeva a mohou se přemnožovat plísně.
Oproti tomu celozrnná mouka zdravá je, navíc obsahuje důležité minerály, vitaminy a vlákninu, která je pro dobré trávení důležitá.
1Kdo udělil odpovědi palec? Topinkovač
před 3542 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ani dressing nemusí být nezdravý.
Bude-li jogurtový místo majonézy
a s bylinkami …
0 Nominace Nahlásit |
to, čo kupujete pod názvom tortilla, nie je tortilla, ale placka.
tortilla je KUKURIČNÁ placka (ako príloha).
;-Q
0 Nominace Nahlásit |
Pusinka50 – původní tortilly byly z mouky kukuřičné, dneska –
jakou mouku použiješ, takovou placku si ´uplácáš´.
😉
Ale i ta z bílé mouky je škodlivá asi tak, jako běžný rohlík (nebo
spíš míň).
😉
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |