Avatar uživatele
anonym

Je to správně se sacharidy?

Rozumím tomu správně?
jednoduché sacharidy=jed­noduché cukry
složité,složi­tý,komplexní sacharidy=slo­žité,složitý,kom­plexní cukry

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2689 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Už jsem vám to jednou vysvětlovala., projděte si znova. vysvětlení mgr. Vlastimila Chadima.

"1. Jednoduché sacharidy dělíme na další dvě skupiny:

Monosacharidy (tvořeny jedním cukrem)

  • glukóza-cukr hroznový, přirozeně obsažený v medu, hroznovém víně či „uměle“ v cucavých bonbónech či Glukopuru
  • fruktóza-cukr ovocný, jehož zdrojem je opět med a především ovoce
  • galaktóza-součást mléčného cukru

Disacharidy (tvořeny dvojicí monosacharidů) – patří k tzv. oligosacharidům.

  • sacharóza-cukr řepný (glukóza+fruktóza), což je cukr, kterým přislazujeme hotové pokrmy, nápoje a který se nachází v průmyslově vyráběných potravinách a nápojích
    • maltóza-cukr sladový (glukóza+glukóza), jehož nejvýznamnějším zdrojem je piv
  • laktóza-cukr mléčný (glukóza+galaktóza) v mléčných výrobcích

2. Druhou skupinu – složité sacharidy tvoří polysacharidy, které jsou zásobní formou rostlinných a živočišných buněk (škrob, dextriny, glykogen).

Hlavním zdrojem škrobů jsou obilniny a výrobky z nich, luštěniny, brambory, ořechy, olejnatá semena a některá zelenina. Glykogen je zásobní forma cukru živočišných buněk. Najdeme jej především v játrech a v ledvinách. Zvěřina, koňské a králičí maso mají též jisté množství svalového glykogenu (maso je slabě nasládlé)"

http://www.nu­trivia.cz/cukry-rozdeleni.php

Monosacharidy a oligosacharidy jsou jednoduché, polysacharidy jsou složené, tedy komplexní

K příspěvku v diskuzi. Také mám dojem, že jsem už vysvětlovala.

Znova vkládám vysvětlení. Musíte si uvědomit co patří mezi jednoduché cukry

Co říká etiketa: obsah sacharidů a cukru

Co znamená např. údaj na obalu: 100 g výrobku obsahuje 60 g sacharidů, z toho 20 g cukru:

  1. obsah sacharidů – uvádí obecně všechny sacharidy, signalizuje obsah složitých sacharidů
    • složité sacharidy – např. vláknina, škrob, celulóza
    • jsou zdrojem postupně uvolňované energie, při běžném režimu jsou nutričně vhodnější
    • vláknina podporuje trávení
  2. obsah cukrů – uvádí podíl jednoduchých sacharidů
    • cukr – např. glukóza, fruktóza, sacharóza
    • vhodný pro rychlé doplnění energie.

Takže sacharidy jsou všechno, co se k nim řadí, cukry jsou jen cukry jednoduché.

https://www.vi­talia.cz/clan­ky/napisy-na-potravinach-cukry-a-sacharidy-nejsou-totez/

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Ano, ty jednoduché jsou mono-, di-, tri-, případně tetrasacharidy. Patří sem fruktóza (ovocný cukr), laktóza (mléčný), sacharóza (řepný a třtinový), glukóza (v krvi) a mnoho dalších.
Složité cukry jsou polysacharidy – celulóza, škrob, chitin (u hmyzu). Na rozdíl od jednoduchých cukrů nejsou rozpustné ve vodě a nechutnají sladce.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Já jen nechápu popisek na výrobku. Obsah sacharidů 50 gramů, z toho 25 gramů cukry. V tomto je to myšleno jak? Jak poznám co je co.

před 2689 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
da ny

"Mezi sacharidy patří různé látky: cukry, škrob a dokonce i vláknina. Podle počtu cukerných jednotek se sacharidy dělí na monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. "
„Základní stavební jednotkou všech sacharidů jsou cukerné jednotky, kterými jsou monosacharidy, které jsou samy o sobě nejjednoduššími cukry vůbec“
„Mnohé ze sacharidů jsou významné přírodní látky, řada dalších byla připravena synteticky.“ Sacharidy jsou zdrojem energie.
Zbytek podrobně vysvětlila annas 🙂
Laicky řečeno:
V rohlíku, knedlíku, chlebu, rýži těstovinách jsou sacharidy
(od 20 – 55g ve 100g výrobku. Chuť není sladká, jsou bez cukru.
Koupíte si sušenky, koblih, vánočku a tam jsou sacharidy z obilné mouky atp. a sladká chuť díky přidanému cukru.
Výrobek má tedy50g sacharidů, z toho 25g sladidla. Obvykle je ve složení uvedeno, zda glukosa, sacharosa či fruktosa apod. V takových např. sušenkách je 25g sacharidů, jakosladidla – cukru /rychlého/.
Zbytek do 50g celkového obsahu sacharidů jsou škroby, celulosa, vláknina = postupně se uvolňující energie.
Našla jsem i odkaz s vysvětlením:
https://www.vi­talia.cz/clan­ky/napisy-na-potravinach-cukry-a-sacharidy-nejsou-totez/

před 2686 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Nevšimla jsem si vašich údajů, vysvětlila jsem na jiném příkladě.

Jak poznáte? Musíte si zapamatovat, co jsem cukry, to, co sladí. Sacharidy je širší pojem – co do výrobků dávají, zřejmě všechno neuvádějí, všimnu si někdy, takže může to být např. co je uvedené jako komplextní sacharidy, tedy polysacharidy.

25 gramů cukru – jednoduchých cukrů – např. řepný nebo třtinový cukr apod. – sladká chuť.

Zbytek jsou polysacharidy – celulóza, vláknita, škrob atd. – zasytí.

Jinak to vysvětlit nejde. musíte si zapamatovat, co který pojem znamená.

před 2689 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek