Avatar uživatele
Kelt

Je to možné, že by teplota měla takový vliv na chování kapalin?

Moc pivo nepiju, ale kolega mi pomáhal, tak jsem mu koupil pivo, něco zbylo a tak to likviduji. Zbylo mi pět lahví Radegast 10, tak jsem to dal do ledničky. Nevím proč, to manželka dala ven do kuchyně a já si jedno pivo otevřel k večeři. No dvakrát mi to přeteklo, nějak jsem to neodhadl. To bylo 18:00. Teď je 22:30, mezitím se pivo chladilo, tak si to dávám a nepřeteklo nic. Nějaká roztažnost kapalin se na to vztahovat nebude, ale rozdíl cca 15 ° C asi má vliv. Potravinářskou chemii jsem nedělal. Proč to tak je? Děkuji.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Kepler před 1625 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Jestli to bylo to samé už otevřené pivo, tak prostě značná část CO2 už utekla. Jinak rozpustnost CO2 je v pivě tím vyšší, čím nižší je teplota, takže dobře vychlazené pivo se líp čepuje a tvoří se méně pěny. To vlastně platí pro rozpustnost všech plynů v kapalinách. No a samozřejmě to má souvislost s tlakem plynu nad kapalinou.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
EKSOT123

Co píše Kepler je správně. Ale jen poznámku, že normální pivo by toho CO2 nemělo mít tolik, aby při pokojové teplotě vypěnilo. Nebo jen malinko. Muselo se s ním nějak zatřepat. Asi znáte tohle vědecké kladivo s klepáním na plechovku:
https://www.y­outube.com/wat­ch?v=PpLXzuK6MfQ
Já plechovky nekupuji, tak nevím. U lahváče to moc nefunguje, bublinky jsou spíš vprostřed nápoje, ne na stěnách. Nevím, proč u plechovky by měly být hlavně na stěnách, jsem z toho jelen…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek