Moc pivo nepiju, ale kolega mi pomáhal, tak jsem mu koupil pivo, něco zbylo a tak to likviduji. Zbylo mi pět lahví Radegast 10, tak jsem to dal do ledničky. Nevím proč, to manželka dala ven do kuchyně a já si jedno pivo otevřel k večeři. No dvakrát mi to přeteklo, nějak jsem to neodhadl. To bylo 18:00. Teď je 22:30, mezitím se pivo chladilo, tak si to dávám a nepřeteklo nic. Nějaká roztažnost kapalin se na to vztahovat nebude, ale rozdíl cca 15 ° C asi má vliv. Potravinářskou chemii jsem nedělal. Proč to tak je? Děkuji.
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Kepler před 1608 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Jestli to bylo to samé už otevřené pivo, tak prostě značná část CO2 už utekla. Jinak rozpustnost CO2 je v pivě tím vyšší, čím nižší je teplota, takže dobře vychlazené pivo se líp čepuje a tvoří se méně pěny. To vlastně platí pro rozpustnost všech plynů v kapalinách. No a samozřejmě to má souvislost s tlakem plynu nad kapalinou.
3Kdo udělil odpovědi palec? Kelt, aliendrone, EKSOT123
před 1608 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Co píše Kepler je správně. Ale jen poznámku, že normální pivo by toho
CO2 nemělo mít tolik, aby při pokojové teplotě vypěnilo. Nebo jen malinko.
Muselo se s ním nějak zatřepat. Asi znáte tohle vědecké kladivo
s klepáním na plechovku:
https://www.youtube.com/watch?v=PpLXzuK6MfQ
Já plechovky nekupuji, tak nevím. U lahváče to moc nefunguje, bublinky jsou
spíš vprostřed nápoje, ne na stěnách. Nevím, proč u plechovky by měly
být hlavně na stěnách, jsem z toho jelen…
0
před 1607 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |