Odpoveď byla označena jako užitečná
…osobně si myslím, že rozdíl mezi jednotlivými banány je stejný, jako třeba mezi jablky, vínem, hruškami z různých koutů světa… Co kontinent, to přeci jen jiná půda, klima, podmínky…
Akorát ty megaspolečnosti mají větší možnosti… než nějaký malý pěstitel/ zemědělec, který si banánové plantáže obdělává sám se svou rodinou.
Na (nejen) netu najdete spoustu článků hanících ony společnosti- že nadužívají chemii, zneužívají tamní zaměstnance. Ale i spoustu článků, kde se píše pravý opak. Sama Dole má na svých stránkách spuštěn „organic program“, kdy si můžete vyhledat kdejakou farmu a on line se podívat, jak „zdravě“ se jejich banány pěstují. Chiquita má něco podobného- některé její farmy jsou taktéž zapojeny v „bio programu“… Názor si udělejte sama…
Nevím, zda máme v ČR možnost porovnat více odrůd z více zemí, aby si mohl jedinec udělat takovou malou „poznávací banánovou degustaci“. Možná by to mohlo být zajímavé. Občas lze narazit na zelené banány, určené k tepelné úpravě. Jaká odrůda je těch klasických „žlutých“ nevím. Ať už těch neskutečně stejně stejných, nebo mrňavých a pokroucených… Ve specializovaných prodejnách můžete najít bio banány, fair-trade banány… Sem tam i v obchodech jsou ty neznačkové…
Ale že by ty se světovou nálepkou byly lepší (jinačí)? No, asi jako obyčejná voda se světoznámou značkou… Ten obal můžete mít jakýkoliv, uvnitř je „jen“ H2O, to značkou nezlepšíte (nezjinačíte)… stejně tak banán… cokoliv
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?MiKu Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |