Otázka je nepřesně formulovaná. Existuje rýže natural, natural parboiled a bílá parboiled, která se liší od bílé rýže zpracováním – je předpařená.
Proto se parboiled srovnává s bílou rýží. Parboiled natural pak s rýží natural. Nebo i jinak.
"Natural rýži poznáte podle výrazné nahnědlé barvy. Oproti bílé rýži je bohatší na vlákninu, ale potřebuje delší dobu vaření. Rýže natural totiž obsahuje dostatek kvalitních živin, plnohodnotných bílkovin, vlákniny (která je velmi důležitá pro správnou funkci střev), mastných kyselin vitaminů a minerálů a také stopových prvků.
Parboiled rýže je kompromisem mezi naturál a bílou. Je upravená speciální technologií, aby se rychleji uvařila."
"Rýže natural neprochází při průmyslové úpravě broušením a leštěním, ale samozřejmě neobsahuje rýžové slupky (plevy).
Na rozdíl od bílé rýže jsou v rýži natural zachovány všechny minerální látky, vitaminy, a především vláknina. To má nejen zdravotní přínos – vyšší obsah vlákniny zabezpečí delší pocit sytosti (o bílé rýži se často říká, že je „hladová“). U rýže bílé je uváděna energetická hodnota (na 100 g) kolem 360 kcal, u rýže natural o něco vyšší – asi 415 kcal. Rýže natural ovšem sníme menší množství (je to vyzkoušeno)."
http://www.jaktak.cz/jak-varit-ryzi-natural.html
"Rýže parboiled – je napařena a ohlazena, čímž klesne obsah vlákniny, minerály a vitamíny se však během napařování stáhnou do zrna. Nažloutlá průsvitná rýže zůstane po uvaření sypká, má kořenitou chuť
„V úpravě parboiled se prodává i rýže natural. Parboiled rýže je
z výživového hlediska hodnotnější. Její energetický obsah je jen
nepatrně vyšší, ale obsah vitaminů skupiny B, včetně niacinu a kyseliny
listové, je v porovnání s běžnou loupanou rýží údajně téměř
dvojnásobný. Pokud jde o množství minerálních látek, expertní studie se
shodují, že u sodíku a draslíku jsou hodnoty zhruba stejné jako
u běžné rýže. Zatímco hořčík a fosfor vykazuje mírné navýšení,
obsah vápníku a železa dosahuje oproti klasické loupané rýži téměř
dvojnásobku.“
http://cojist.cz/?p=819
http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92030.aspx
Z toho všeho plyne, že nejzdravější je natural parbolied, i když na ni jste se neptal, stejně jako na neloupanou, pak natural, bílá parbolied. Na poslední místě je rýže bílá.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Přírodní neloupaná rýže je co do obsahu živin rovnocenná, ale ve slupkách je vitamín B1, jehož nedostatek může být někdy problém. Vzhledem ke skladbě ostatních potravin u nás asi problém není. Jinak mi rýže se slupkou nepřipadá moc jedlá. https://cs.wikipedia.org/wiki/Beri-beri
0
před 3091 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
natural asi bude zdravá, ale jednou jsem jí dal a už nikdy. to si dám raději něco zudravějšího
0
před 3091 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Uživateli postcd
je to sice vaše otázka, ale nějak jsem nepochopila, že Keplerova odpověď vám nevadí.
Rýži parbolied vůbec nezmínil, stejně tak natural. Uvedl jen neloupanou
rýži, na tu jste se neptal. Rýže natural je „Přírodní rýže
(„natural“, „hnědá“) – má odstraněnou (jen částečně
obroušenou) slupku a neporušený klíček..“
Kepler zmínil rýži nelouopanou. Ta se na trhu objevuje málo.
Čtěte více na: http://www.vitalia.cz/clanky/jak-se-deli-ryze/#ixzz4FcUrDFIK
O čem svědčí vaše neadekvátní připomínka? Někdo napíše víc,
než je třeba, jiný nenapíše nic – to nevadí?
Měl byste se nad sebou namyslet a především pozorně číst.
Kepler, není to osobně proti vám, ale vidíte, jaký má tazatel přístup k uživatelům.
annas, Váš příspěvek je příkladem ignorance. Tady se nikdo neptal na to co je rýže natural a co parboiled natož jaký je rozdíl od klasické loupané rýže.
Napsala jsem víc, než jsem měla. Nejen, co je rýže natural, ale i čím se ličí. Protože parbolied je něco mezi, srovnává se s bílou, ale i o parbolied máte informaci.
také jsem se ptal na velikost přínosu zdravotního, to bylo asi jádro otázky a toto není zodpovězeno, místo toho ztrácím čas prohledáváním vaší slátaniny skopírované z wikipedie, kterou jsem již četl než jsem se ptal
asi to není z wikipedie ale to je jedno, je to slátanina ve které jádro otázky nevidím zodpovězeno. A nikdo se neptal na klasickou bílou loupanou rýži ale pouze na parboiled a natural.
Drap | 1716 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 609 | |
zjentek | 577 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |