Avatar uživatele
postcd

Je rýže natural značně lepší (co se týče zdraví, živin) než rýže parboiled?

a nebo je přínos/rozdíl velmi malý? Cena zdá se být podobná..

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? nyjono před 3091 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Otázka je nepřesně formulovaná. Existuje rýže natural, natural parboiled a bílá parboiled, která se liší od bílé rýže zpracováním – je předpařená.

Proto se parboiled srovnává s bílou rýží. Parboiled natural pak s rýží natural. Nebo i jinak.

"Natural rýži poznáte podle výrazné nahnědlé barvy. Oproti bílé rýži je bohatší na vlákninu, ale potřebuje delší dobu vaření. Rýže natural totiž obsahuje dostatek kvalitních živin, plnohodnotných bílkovin, vlákniny (která je velmi důležitá pro správnou funkci střev), mastných kyselin vitaminů a minerálů a také stopových prvků.

Parboiled rýže je kompromisem mezi naturál a bílou. Je upravená speciální technologií, aby se rychleji uvařila."

http://www.vim­cojim.cz/cs/spo­trebitel/zdra­va-vyziva/tipy-zdrave-vyzivy/Manual:-Jakou-ryzi-koupit__s639x82­07.html

"Rýže natural neprochází při průmyslové úpravě broušením a leštěním, ale samozřejmě neobsahuje rýžové slupky (plevy).

Na rozdíl od bílé rýže jsou v rýži natural zachovány všechny minerální látky, vitaminy, a především vláknina. To má nejen zdravotní přínos – vyšší obsah vlákniny zabezpečí delší pocit sytosti (o bílé rýži se často říká, že je „hladová“). U rýže bílé je uváděna energetická hodnota (na 100 g) kolem 360 kcal, u rýže natural o něco vyšší – asi 415 kcal. Rýže natural ovšem sníme menší množství (je to vyzkoušeno)."

http://www.jak­tak.cz/jak-varit-ryzi-natural.html

"Rýže parboiled – je napařena a ohlazena, čímž klesne obsah vlákniny, minerály a vitamíny se však během napařování stáhnou do zrna. Nažloutlá průsvitná rýže zůstane po uvaření sypká, má kořenitou chuť

„V úpravě parboiled se prodává i rýže natural. Parboiled rýže je z výživového hlediska hodnotnější. Její energetický obsah je jen nepatrně vyšší, ale obsah vitaminů skupiny B, včetně niacinu a kyseliny listové, je v porovnání s běžnou loupanou rýží údajně téměř dvojnásobný. Pokud jde o množství minerálních látek, expertní studie se shodují, že u sodíku a draslíku jsou hodnoty zhruba stejné jako u běžné rýže. Zatímco hořčík a fosfor vykazuje mírné navýšení, obsah vápníku a železa dosahuje oproti klasické loupané rýži téměř dvojnásobku.“
http://cojist­.cz/?p=819
http://www.bez­pecnostpotravin­.cz/az/termin/92030­.aspx

Z toho všeho plyne, že nejzdravější je natural parbolied, i když na ni jste se neptal, stejně jako na neloupanou, pak natural, bílá parbolied. Na poslední místě je rýže bílá.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Přírodní neloupaná rýže je co do obsahu živin rovnocenná, ale ve slupkách je vitamín B1, jehož nedostatek může být někdy problém. Vzhledem ke skladbě ostatních potravin u nás asi problém není. Jinak mi rýže se slupkou nepřipadá moc jedlá. https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Beri-beri

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

natural asi bude zdravá, ale jednou jsem jí dal a už nikdy. to si dám raději něco zudravějšího

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Uživateli postcd

je to sice vaše otázka, ale nějak jsem nepochopila, že Keplerova odpověď vám nevadí.

Rýži parbolied vůbec nezmínil, stejně tak natural. Uvedl jen neloupanou rýži, na tu jste se neptal. Rýže natural je „Přírodní rýže („natural“, „hnědá“) – má odstraněnou (jen částečně obroušenou) slupku a neporušený klíček..“
Kepler zmínil rýži nelouopanou. Ta se na trhu objevuje málo.

Čtěte více na: http://www.vi­talia.cz/clan­ky/jak-se-deli-ryze/#ixzz4FcUrDFIK

O čem svědčí vaše neadekvátní připomínka? Někdo napíše víc, než je třeba, jiný nenapíše nic – to nevadí?
Měl byste se nad sebou namyslet a především pozorně číst.

Kepler, není to osobně proti vám, ale vidíte, jaký má tazatel přístup k uživatelům.

před 3091 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
postcd

annas, Váš příspěvek je příkladem ignorance. Tady se nikdo neptal na to co je rýže natural a co parboiled natož jaký je rozdíl od klasické loupané rýže.

před 3091 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Napsala jsem víc, než jsem měla. Nejen, co je rýže natural, ale i čím se ličí. Protože parbolied je něco mezi, srovnává se s bílou, ale i o parbolied máte informaci.

před 3091 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
postcd

také jsem se ptal na velikost přínosu zdravotního, to bylo asi jádro otázky a toto není zodpovězeno, místo toho ztrácím čas prohledáváním vaší slátaniny skopírované z wikipedie, kterou jsem již četl než jsem se ptal

před 3088 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
postcd

asi to není z wikipedie ale to je jedno, je to slátanina ve které jádro otázky nevidím zodpovězeno. A nikdo se neptal na klasickou bílou loupanou rýži ale pouze na parboiled a natural.

před 3088 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

oprava – čím se liší.

před 3090 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek