Chci si udělat tiramisu, ale trochu se bojím použití syrových vajec nakoupených v supermarketu. Koleduju si o salmonelózu nebo o další nemoci?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Bunnik před 5687 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Osobně bych se použití syrových vajec (nejčastěji žloutků pro
majonézu nebo jiná jídla) z kupovaných vajec nebál, protože v českých
chovech jsou poměrně přísné kontroly.
Uvádím i citaci ze zdroje:
Klasické salmonely obligátně pronikají pouze do kachních vajec. Do
slepičích se dostanou jen během jejich omývání, kdy s vodou mohou po
narušení mastného povlaku na povrchu vejce proniknout skrze skořápku.
V bílku se jejich postup zastaví. Díky tomu se tyto salmonely nevyskytují
ve žloutcích a u sázených vajec, vajec do skla či vajec vařených na
měkko (všechny tyto úpravy obsahují tekutý žloutek a koagulovaný bílek)
jsou během úpravy vcelku spolehlivě usmrceny.
Informaci, že bakterie mohou být na povrchu vajec a není se tedy třeba
ničeho obávat jsem měl i z dalších zdrojů, je tedy důležité dbát na
čistotu a zásady nakládání se surovinami v kuchyni.
Zdroj: http://www.med.muni.cz/salmonel/salmidx.htm
0 Nominace Nahlásit |
Příprava pokrmů ze syrových vajec je vždy v jistém smyslu riskantní.
Největší hrozbou je skutečně salmonelóza. Všechny zárodky nemocí,
které se dají získat konzumací vajec se ničí varem, který by měl trvat
alespoň 10 minut.
Vejce ze supermarketů, resp. z velkochovů, jsou samozřejmě potenciálně
rizikovější.
0 Nominace Nahlásit |
Uvádí se, že jen jedno z 20 000 vajíček obsahuje bakterie. Hodně záleží také na tom, zda je vejce čerstvé a jak bylo skladováno. Riziko tak není příliš velké, ale musíš s ním počítat. Ale to se týká skoro každého jídla.
0 Nominace Nahlásit |
nebál bych se toho o nic víc, než koupené majonézy, v ní jsou též syrová vajíčka
0
před 5626 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Taky z toho mám strach, ale není nad domácí vaječný likér ze syrových vajec:-)Radím najít si někoho, od koho by bylo možné kupovat domácí vejce. Mě zásobuje babička:-))
0
před 5616 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nesmí to být syrová kachní vejce. Uvařená jsou už sterilní.Pozor také na obaly klasické papírové platóny nesmněly do hotelové kuchyně.Museli jsme vystavět samostatný sklad na vejce a dát tam lednice. Pochopil jsem to později když jsme pracoval na zakázce v drůbežárně. Klece se válely venku po dvoře kam mohly myši a ptáci.
Drap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |