Avatar uživatele
jirka F

Je řepkový olej zdravější než slunečnicový olej?

Nebo je to tak stejně.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? EKSOT123 před 553 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
elkon

Velký rozdíl mezi nimi není, ale řepkový se hodí více na smažení, protože snáší lépe vyšší teplotu smažení.
Více o tématu zde: https://www.sle­vomat.cz/maga­zin/2086-oleje-v-kuchyni

Upravil/a: elkon

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Filip84

Já nevím, já nepoužívám ani jeden.

Za prvé, sádlo je sádlo.

Za druhé, já smažím velice málo, jako je mi jasné, že kdyby u nás kandidoval na Hrad Schnitzel a smaženej sejra, tak to bude těsný souboj, ale nějaký gen. v. v. Guma Zelená, nebo soudruh Flaška Vypitá, by si – vedle nich – ani neškrtli! 😎😂😂😂 Nicméně, já tento postoj ke smaženýmu nesdílím. Dá se, vlastně, říci, že třeba Schnitzel, smažené hranolky a tatarská omáčka pro mne představuje vrchol nechutnosti. Copak to může někdo žrát!?: smažený Schnitzel, ideálně ještě ve friťáku, že jo, aby se soudruh kuchař nenadřel, a k tomu hranolky z pytle, co zemčice neviděly ani z rychlíku, a aby toho tuku nebylo málo, tak „tatarka“, což je mayonnaise, což je vejce a olej, a v tom cibule a kyselá okurka – theoreticky. Tys někdy viděl v kupované tatarské omáčce cibuli!? Nebo jinak: viděl jsi v ní něco? 🤦‍♀️ Ale prosím, dobré prase všecko spase a proti gustu žádný disputát. Vlastně ani nevím, kdy jsem něco smaženého měl naposledy, jestli to bylo vůbec letos.

Za třetí, nějaká „vyšší teplota“ smažení mne u rostlinných olejů fakt neinterresuje: zeleninu (120°C) vydrží – bez jakýchkoli potíží – i ten olej slunečnicový, tak jako s přehledem. A maso (180°C) je stejně chutnější restované na sádle, loji, nebo másle. A aby se nepřipalovalo, tak tam stačí kápnout trochu oleje, olivového, třeba.

Za čtvrté, mám v kuchyni dýňový olej, mám v kuchyni sezamový olej a olivový olej (hispánský, vlašský nekupuju). K čemu mi tam bude ještě slunečnicový, nebo řepkový!? Ochutnal jsi někdy jeden nebo druhý, třeba na salátu, namísto dýňového!? Vždyť se to nedá žrát! 🤦‍♀️ Ale je to levný, no. 🤷‍♀️

Na olivovém oleji, vlastně, restuju jenom omáčku na pastu di pomodoro. A pokud dělám nějakou drůbež, tak ten základ, cibuli, chilli, česnek, rajčata. Jinak asi nic. Sádlo je sádlo.

On nejstarší recept na paprikás csirke, co jsem našel (16. století), tak podle něj se i ta kura na paprice dělala na sádle. No, dnešnímu strávníkovi by to nešmakovalo, ale naši předci věděli proč! 😎😎😎

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Pollon

Záleží na tom, na co chčeš olej používat, výhodou řepkového oleje je například jeho vysoký kouřový bod. Po překonání tohoto bodu se začínají tvořit škodlivé volné radikály. Srozumitelné porovnání obou olejů i s doporučeními k čemu se hodí, najdeš na az-recepty.cz v katalogu plodin. Stačí si otevřít článek o řepce a o slunečnici.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cochee

Ptáš se na zdravost, ne na vhodnost ke smažení, takže nebudu mluvit o bodu zakouření. Slunečnicový olej obsahuje značné množství Ω-6 mastných kyselin, kterých obecně přijímáme nadbytek, a naopak má málo Ω-3 mastných kyselin, kterých máme zase nedostatek. Tento poměr je výrazně lepší u řepkového (a také olivového) oleje.
(Bohužel ani tato fakta mě osobně nepřinutí ke konzumaci řepkového oleje, který je pro mě jak chutí tak aromatem nepřijatelný. Nemluvě o možném obsahu kyseliny erukové – prý soudobé odrůdy řepky tuto kyselinu erukovou téměř neobsahují, ale já tomu nevěřím. Kyselina eruková je srdeční jed.)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek