Tím nabízím pro srovnání rostlinné oleje a jejich mazací deriváty typu Flora apod. A jak je na tom vlastně rybí tuk, který je taky olejnatý, ale ne rostlinného původu?
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, aliendrone před 1331 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
"Které tuky jsou zdravější?
Na tuto otázku odpověděla v jedné z internetových diskuzí prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., která se věnuje analýze potravin:
Na tuto otázku není jednoznačná odpověď. Některé rostlinné tuky (např. tuky z tropických palem) se nepovažují za zdravé tuky, ostatní se doporučují. Z živočišných tuků se za nejzdravější považují tuky z ryb.
Tuky rostlinné a živočišné by se měly konzumovat ve váhovém poměru 2:1. Rostlinných více, protože obsahují zdraví prospěšné esenciální (nezbytné) mastné kyseliny. Žádný tuk ale není prospěšný v příliš velkém množství (optimální je 70 g za den, včetně tuků přítomných v potravinách, ale tuto hodnotu téměř 2× překračujeme.
Škodí nám konzumace margarínů a ztužených tuků?
Nejčastěji se transmastné kyseliny vyskytovaly v margarínech (před zavedením nových technologií do roku 2005), stále je ale najdeme v levných tucích na pečení a v průmyslově vyráběných laciných olejích, které nejčastěji využívají fastfoodové řetězce, některé cukrárny a pekárny (například na fritování, polevy, náplně, jemné pečivo apod.),” vysvětluje PharmDr. Margarit Slimáková
Hrozby nadměrné konzumace rostlinných tuků atd."
https://www.blendea.cz/rostlinne-tuky/
4Kdo udělil odpovědi palec? vagra, Drap, Kepler, aliendrone
před 1331 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nejsem profík, ale určitě jsou pro nás důležitější a zdravější ty
nenasycené mastné kyseliny, tzn. zejména rostlinné (různé druhy semínek a
ořechů a oleje z nich) a pak ten rybí tuk, který má omega 3 a 6, dále
jsou pak ve lněném semínku a vlašácích. Rostlinné margaríny neuznávám,
protože do nich rvou palmovej olej, ale na obalu se honosí úžasně
vyváženým složením. Rostlinnej margarín si vyrábím sama z kokosového a
olivového oleje vymixovaného se sraženým sojovým mlíkem a solí, chutná
výborně a je skvělý i do pečení.
S těmi nasycenými tuky to není radno přehánět myslím hlavně z toho
důvodu, že mají větší tendenci se kumulovat a ucpávat cévy, stačí se
podívat na milovníky jitrnic, klobás, tlačenek apod. Máslo si dám jen
výjimečně a většinou v bio kvalitě, když na něj dostanu jednou za čas
chuť.
Zkrátka se nic nemá přehánět, tuků za den tak 50–100 gramů asi stačí,
jinak by se člověk asi nezvedl ze židle :)
To jsem jen tak hodila z hlavy (protože už nechci v takto pozdní hodině
dumat), mrkni ještě sem: http://veganskaspolecnost.cz/vyziva/tuky/
3Kdo udělil odpovědi palec? Kepler, aliendrone, zbyndo
před 1331 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ono nejde tak o samotný tuk, jako o jeho konzumované množství. I vepřové sádlo je prospěšné v přijatelné míře. Důkaz – stovky generací na něm vyžívaly a prosperovaly. Tyhle plky o „škodlivosti živočišných“ a naopak o „prospěšnosti rostlinných“ jsou jen komerční tlaky z důvodů víceméně pofidérních – podpora řeckonomiky apod. a jak píšeš sám, rybí olej je proti těmhle srajdám doslova dietně-nutriční hvězda. Jen kdyby nebyl tak hnusnej, na druhou stranu ale díky tomu jeho nadužívání nehrozí. ;) :D :D
A palmový olej (který se dnes cpe do všho pod tlakem)? Po zdravotní stránce rostlinná podpásovka podle mne (a to nepřihlížím k ekologickým dopadům díky jeho pětování vyvstalých)
Všechny tyhle huráobjevy je třeba brát s rezervou, mraky generací se sádlem a máslem vyrůstaly a to ZDATNĚ, ne jako dnes, kdy „jíme zdravě“, „samé zdravé věci“ a muži říkají svým spermiím PÁÁ. ;) :)
0 Nominace Nahlásit |
Sadlo je zdravšie ako rastlinné tuky, rybí tuk je super zdravý, na kardiovaskulárny systém. Tie rastlinné tuky sú nenasýtené, (ako chemik vieš, čo to znemená), takže oxydujú, oxydanty sa potom usadzujú na stenách ciev,čo je problém, napr. nábeh na is chemickú chorobu srdca, atď.
0 Nominace Nahlásit |
zbyndo: ano rostlinné oleje podléhají oxidaci, ale na cévách myslím nánosy nevytvářejí. Za to je odpovědný zvýšený obsah cholesterolu v krvi díky metabolizaci právě nasycených tuků.
Jinak obecně, bez vazby na odpovědi, mi v masmédiích vždycky zvednou krevní tlak tvrzení, že něco obsahuje takové a takové mastné kyseliny. Myslíte, že v nějaké potravině je přítomna kyselina palmitová, olejová, stearová a další? Nikoliv! Jedná se o estery těchto kyselin, konkrétně TRIGLYCERIDY! Ty kyseliny potrava opravdu neobsahuje, pouze tuky vznikly syntézou těchto kyselin s glycerinem. Je to totéž, jako bychom tvrdili, že lidské tělo je z uhlíku. Promiňte mi, asi se jedná o profesionální deformaci, ale jen se tak blbnou lidi.
Vono je těc prohřešků v televizi a zprávách víc, nás nadzvedávaj ze židle hlavně špatný překlady, např. Great Depression = Velká deprese (Velká hospodářská krize, sperm whale = velrybí spermie (vorvaň), blue-green algae = modro-zelená řasa (sinice) atd.
Drap | 3383 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2005 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1317 | |
zjentek | 1191 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 951 | |
elkon | 945 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |