Avatar uživatele
Mr. Marek

Je povinností při založení cukrárny mít cukrářské vzdělání?

Není to tak, že na živnostňák se toto může provozovat, i když to má dotyčný jako hobby a umí to, má talent?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? PepasAvalonu před 1347 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Emefej

Cukrářství a pekařství patří mezi živnosti řemeslné, odborná způsobilost je podmíněna vzděláním nebo praxí.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
PepasAvalonu

Kámoška má kavárnu-cukrárnu a taky peče, ale nic takového nestudovala. Myslím, že předtím sháněla někoho s výuč. listem.
.............­.............­.............­.............­.............
Jinak myslím nemusí mít přímo cukrářské vzdělání ze školy. Kromě odpovědného zátupce stačí jiná kvalifikace (třeba kurzy) nebo pracovní zkušenosti z oboru. Někteří, když nehchtějí zástupce, se trápí s doděláváním výučáku, ale přitom mnohdy stačí jednodušší i rychlejší formy rekvalifikace.
A jinak záleží, co bude dělat. Pokud bude jen kupovat a prodávat cukrářské výrobky a pečivo na prodejně, tak je to volná živnost a nepotřebuje žádnou odbornou způsobilost (pokud to nepeče). Kámoška má koncesovanou, řemeslnou i volnou živnost (vázanou myslím ne😂). Protože krom velkoobchodu maloobchodu, což znaměná nákup-prodej (volné), prodává kávu, čaj, taky sama občas peče (řemeslná) a prodává lihoviny/alkohol (koncesovaná).. Vše je to: 1. výroba, obchod a služby, 2. hostinská činnost, 3 prodej lihovin. Obchodní činnnost vedená jako: 1. destilace, rektifikace a míchaní lihovin a 2. stravování v restauracích atd. Má pronajatou jednu malou prodejnu (normální kavárna, ve které se dají koupit i sladkosti a alkhol) a má na to 3 živnosti a spoustu dalších povinností a smluv s jinými lidmi. Nebo vlastně spíš měla. Minulý rok musela kvůli pandemii zavřít a teď to provozuje z domova, nějak přijímá objednávky na ty cukrovinky a rozváží nebo si pro to možná někteří ti místní i chodí (je to spíš pro lidi v blízké lokalitě).

Upravil/a: PepasAvalonu

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
autacek

Je zapotřebí mít splněny příslušné požadavky pro provozování řemeslné živnosti. Je jen na tobě, jestli je splníš osobně, nebo prostřednictvím odpovědného zástupce. Možná by ale bylo dobré dělat nejdřív něco, čemu sám rozumíš.

Upravil/a: autacek

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
JežíšKristus

Kdo by chtěl prodávat produkty obsahující bílý jed?

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1148 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Jde o živnost řemeslnou, kdy musíš mít nějakou způsobilost získanou buď formálním vzděláním, nebo praxí v oboru.

Nejde o živnost vázanou, kde musíš prokázat odbornou způsobilost (dříve tam patřily např. „elektrické“ obory, které teď spadají většinou také pod živnosti řemeslné)

před 1347 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
PepasAvalonu

Ale pokud jen prodává cukrovinky/pečivo na prodejně (a nepeče), tak je to volná živnost a nemusí mít žádnou odb. způsobilost. :)
Spousta cukráren prodává jen a pouze sladkosti a všechny mají od dodavatelů.

před 1347 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Souhlas, pak je ale osoba prodavačka a ne cukrářka.

před 1347 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
PepasAvalonu

Jako jo, ale záleží, jak se na to díváš. Hlavně spíš je to obchodnice, která vlastní nebo má v pronájmu prodejnu, kde prodává cukrářské výrobky. Majitelka cukrárny. ;) Takže je to svým způsobem cukrářka, neformálně (i když ne podle živnosti). Podlemě stačí, že je poskytuje (nemusí je vyrábět) a někteří už jí tak můžou říkat.
Cukrány jsou přece i prodejny. Pokud jde o cukrárny-výrobny, tak platí ta řemeslná živnost. Podobně znám i pekárny, které nepečou, ale prodávají pečivo (a jsou to pekárny).

před 1347 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Finance a podnikání