Cukrářství a pekařství patří mezi živnosti řemeslné, odborná způsobilost je podmíněna vzděláním nebo praxí.
0 Nominace Nahlásit |
Kámoška má kavárnu-cukrárnu a taky peče, ale nic takového nestudovala.
Myslím, že předtím sháněla někoho s výuč. listem.
.................................................................
Jinak myslím nemusí mít přímo cukrářské vzdělání ze školy. Kromě
odpovědného zátupce stačí jiná kvalifikace (třeba kurzy) nebo pracovní
zkušenosti z oboru. Někteří, když nehchtějí zástupce, se trápí
s doděláváním výučáku, ale přitom mnohdy stačí jednodušší
i rychlejší formy rekvalifikace.
A jinak záleží, co bude dělat. Pokud bude jen kupovat a prodávat
cukrářské výrobky a pečivo na prodejně, tak je to volná živnost a
nepotřebuje žádnou odbornou způsobilost (pokud to nepeče). Kámoška má
koncesovanou, řemeslnou i volnou živnost (vázanou myslím ne😂). Protože
krom velkoobchodu maloobchodu, což znaměná nákup-prodej (volné), prodává
kávu, čaj, taky sama občas peče (řemeslná) a prodává lihoviny/alkohol
(koncesovaná).. Vše je to: 1. výroba, obchod a služby, 2. hostinská
činnost, 3 prodej lihovin. Obchodní činnnost vedená jako: 1. destilace,
rektifikace a míchaní lihovin a 2. stravování v restauracích atd. Má
pronajatou jednu malou prodejnu (normální kavárna, ve které se dají koupit
i sladkosti a alkhol) a má na to 3 živnosti a spoustu dalších povinností
a smluv s jinými lidmi. Nebo vlastně spíš měla. Minulý rok musela kvůli
pandemii zavřít a teď to provozuje z domova, nějak přijímá objednávky
na ty cukrovinky a rozváží nebo si pro to možná někteří ti místní
i chodí (je to spíš pro lidi v blízké lokalitě).
Upravil/a: PepasAvalonu
0 Nominace Nahlásit |
Je zapotřebí mít splněny příslušné požadavky pro provozování řemeslné živnosti. Je jen na tobě, jestli je splníš osobně, nebo prostřednictvím odpovědného zástupce. Možná by ale bylo dobré dělat nejdřív něco, čemu sám rozumíš.
Upravil/a: autacek
0 Nominace Nahlásit |
Kdo by chtěl prodávat produkty obsahující bílý jed?
0
před 1361 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jde o živnost řemeslnou, kdy musíš mít nějakou způsobilost získanou buď formálním vzděláním, nebo praxí v oboru.
Nejde o živnost vázanou, kde musíš prokázat odbornou způsobilost (dříve tam patřily např. „elektrické“ obory, které teď spadají většinou také pod živnosti řemeslné)
Ale pokud jen prodává cukrovinky/pečivo na prodejně (a nepeče), tak je
to volná živnost a nemusí mít žádnou odb. způsobilost. :)
Spousta cukráren prodává jen a pouze sladkosti a všechny mají od
dodavatelů.
Jako jo, ale záleží, jak se na to díváš. Hlavně spíš je to
obchodnice, která vlastní nebo má v pronájmu prodejnu, kde prodává
cukrářské výrobky. Majitelka cukrárny. ;) Takže je to svým způsobem
cukrářka, neformálně (i když ne podle živnosti). Podlemě stačí, že je
poskytuje (nemusí je vyrábět) a někteří už jí tak můžou říkat.
Cukrány jsou přece i prodejny. Pokud jde o cukrárny-výrobny, tak platí ta
řemeslná živnost. Podobně znám i pekárny, které nepečou, ale
prodávají pečivo (a jsou to pekárny).