Ne, není. Modernější podoba paštik se připisuje štrasburskému
šéfkuchaři Jeanu-Pierru Klausovi. Díky jeho paštikám, připravovaným
z přetučnělých jater uměle překrmovaných hus, je už od osmnáctého
století Štrasburk považován za hlavní město světa těchto pochoutek. Ani
České republice se tato pochoutka nevyhnula. První doklady o úpravách
pokrmů pocházejí z doby raného feudalismu. Tehdy naši předkové
využívali jako zdroj obživy hlavně zemědělství, chov dobytka, lov a
obchod. Hojně se používalo vajec, mléka, hub, lesních plodů, ořechů,
obilovin a masa. Právě maso bylo zvláštní kapitolou. Úpravy masa
vepřového i hovězího byly ve středověké české kuchyni rozšířené.
Maso se vařilo, peklo a připravovaly se z něj také první české paštiky.
Bylo podáváno při výjimečných příležitostech a oslavách hlavně
u královského dvora, kde na jídelníčku hrály prim právě paštiky. Ty se
připravovaly z masa tetřevů, holubů, kachen, drobného ptactva, tresek,
úhořů a raků. Domácí výroba paštiky byla rozšířena hlavně na
vesnicích při zabíjačce. Základními surovinami byly plec a játra. Ve
venkovských kuchyních nemohla být o přesném receptu řeč. Techniky
přípravy byly sice vždy téměř stejné, ale suroviny byly pokaždé trochu
jiné. „Paštika jako dárek“ může být pro někoho na první pohled
zvláštní nápad. Ne však pro ty, kdo vědí, že paštiky se neservírují
pouze na chlebu, a že při skutečně odborné a pečlivé přípravě je lze
považovat za vrchol vyspělé gastronomie. Dnes jsou již v obchodech takové
druhy paštik, které můžeme směle chápat jako dárek pro člověka, který
je považován za gurmána nebo má prostě jen rád dobré a kvalitní
potraviny. Dárky v podobě potravin jsou všeobecně velmi oblíbené.
Populární jsou dárkové koše složené pouze z potravin. Nachází se zde
většinou produkty, které si dotyčná osoba nekupuje každý den a výrobky,
které mají určitou přidanou hodnotu (luxusní obal, značka nebo
bezkonkurenční chuť). Pro tyto příležitosti nabízí například značka
Pâté du Chef řadu malých keramických nádob či misek, ve kterých je
zabalena paštika.
https://zeny.tiscali.cz/historie-pastik-a-jejich-vyroba-13720
Upravil/a: quentos
2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Kepler, quentos Nahlásit |
Neřekl bych, je velmi oblíbená také v Belgii a ve Francii. Ovšem to, co se u nás prodává pod názvem paštika (většinou v konzervě), je vyrobeno převážně z jater a tuku a obsahuje množství náhražkových surovin jako jsou kuřecí či vepřové kůže, drůbeží separáty, sója, škrob, mouka apod. Domácí zabijačkové paštiky jsou na tom podstatně líp. Kvalitní paštiky často obsahují i hrubší kousky masa, houby, vč. lanýžů, ořechy nebo mandle apod. Jednou mi dcera přivezla z Francie tu jejich paštiku, to byla fakt lahůdka. Naše s ní nesnese srovnání, prostě nechutný šunt.
Upravil/a: Kepler
0 Nominace Nahlásit |
ne, existuje francouzská paštika 🙂
Upravil/a: tendruhy
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 1631 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ne. Pochází z Francie a Belgie.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%A1tika
Upravil/a: Edison
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |