Pokud Niva není na pochodu a plísně nejsou obohaceny plísněmi
škodlivými, tak ne. Nemohla by být uváděna totiž na trh jako nezávadná
potravina.
Potravinářské plísně mají jiný charakter a nemají ani schopnost
zahnízdit se v organizmu.
Kvůli konzumaci sýrů s plísní uvnitř ani na povrchu rakovinu dostat
nemůžeš.
Kvůli nadměrné konzumaci uzenin je naopak pravděpodobné.
0 Nominace Nahlásit |
ne, to jsou jiné plísně -
Doplňuji:
Jsou všechny plísně zdraví škodlivé?
Ne. Všechny plísně totiž nemají schopnost tvořit plísňové jedy.
Některé plísně, které bývají označovány jako „kulturní plísně“
(například Penicillium camemberti), člověk dokonce využívá k výrobě
potravin. To se týká například výroby plísňových sýrů, jako jsou Niva
či Hermelín, a některých trvanlivých tvrdých salámů, které zrají pod
plísňovým povrchem.
Další plísně se využívají ve farmaceutickém průmyslu. Ostatně, všem známý lék penicilin původně není také ničím jiným než produktem plísní
dál čti v odkazu
http://www.viscojis.cz/teens/index.php?option=com_content&view=article&id=75:70&catid=92:plisn-a-mykotoxiny&Itemid=142
Upravil/a: hanulka11
0 Nominace Nahlásit |
Sýry i některé saklámy mají plísně tzv. ušlechtilé. To je jiná kategorie, které nejsou karcinogenní.
0 Nominace Nahlásit |
Jen pro doplnění předešlých odpovědí:
Plíseň- jednobuněčné organismy (houby), které mohou škodit, ale mohou
být i užitečné. Využívají se ve farmaceutickém (antibiotika),
chemickém (biochemie) a potravinářském průmyslu.
V potr. průmyslu se plíseň nejčastěji používá při výrobě sýrů,
uzenin a vína. Při výrobě těchto potravin jsou však používány kulturní
druhy plísní, které lidem neškodí. Ale i u těchto potravin si musíme
všímat různých vzhledových a čichových změn.
Plísňové potraviny se nedoporučuje konzumovat v těhotenství. Údajně
nemusí svědčit citlivějším jedincům a lidem, které trápí migréna (ale
to je informace stylu „jedna paní povídala“…)… Ostatní se těchto
výrobků nemusí obávat…
( a jen pro zajímavost- 100 gr sýru Niva obsahuje 19,8 gr bílkoviny,
553 gr vápníku, 0,43 gr vit B2 a 0,13 gr B6 (kromě jiného…).
O karcinogenech nikde ani čárka, takže se nemusíte obávat… )
Zdroj: různé
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |