Odpoveď byla označena jako užitečná
Ne, není, a ani nemůže být.
Já mám rád polévku z kobry čínský – 蛇羹, hadí polévka se vaří také z hnědýho hada, což je velká asijská užovka, ta ale tak chutná není. Jako pořád lepší než smaženej sejra nebo gringo žrádlo, ale kobra je kobra (je to ten modrej had, takže: polévka z modrýho hada! 😅).
Číňani říkali: „polefka nený – nený chad!“. 🤷♀️ 皮蛋, kožený (stoletý) vejce mi normálně dováží a servírují, arciť se to nikde v Evropě nesmí officiálně prodávat. Ale hada nedovezeš – kobra čínská je na červený listině v Evropě.
Prodávat jako maso nebo v hospodě to nesmíš – není to jateční zvíře. Jako myslím jiný hady, co nejsou na červený listině. Musel bys si vzít hada domů na vychování (https://www.odpovedi.cz/otazky/vzali-byste-si-hada-domu-na-vychovani), a až doroste, klepnout. Jenom to nesmí být had na červený listině nebo jinak chráněný, samozřejmě. Jo, a když to bude had jedovatý, Mistr cechu kuchařskýho by Tě musel zainstruovat, jak vyjmout ty jedový váčky a hadí maso nekontaminovat – jinak by byl pečenej had nebo hadí polévka poslední žrádlo, co bys kdy pozřel!
Hada si klidně můžeš vzít domů na vychování a pak klepnout: jak jsem se dozvěděl skrze dotaz, nebude Ti to proti srsti, moc si s ním „nepopovídáš“. 😅
Princip je jinak stejný jako – co já vím – se psím masem. Můžeš si pořídit psa a vychovat a klepnout ho, pokud teda dodržíš veterinární předpisy pro porážku (omráčit – zaříznout), tj. klepneš ho humánně. U nás to není illegální. Ale 단고기 국, polévku ze „sladkýho masa“, což doslovně přeloženo ze (severní) korejštiny znamená „단고기“, nemůžeš nabízet v „bistró asijá“, protože pes u nás není jateční zvíře. Stejně tak nemůžeš mít psí řeznictví.
Jasně, pes není had. Ale princip je stejný!
Upravil/a: quentos
2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Disraeli, tituly Nahlásit |
V České republice není hadí maso obvyklou součástí stravy a také se nehodí pro chov v našich podmínkách, takže je velmi nepravděpodobné, že byste ho našel v obchodech nebo restauracích. Možná byste mohl mít štěstí v některých exotických restauracích, ale to je spíše výjimka než pravidlo. Před návštěvou takového místa byste měl ověřit, zda skutečně hadí maso nabízí.
0
před 282 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jsou různé prodeje exotického masa.. ale zrovna hadů asi ne. Jako ne
v ČR. V některých asijských zemích je to zcela BĚŽNĚ k dostání.
V Česku byly nějaké příležitostné akce, kde se jedlo hadí maso: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/542046/v-brne-slo-na-dracku-hadi-maso-za-tri-stovky-kdo-zavahal-uz-nic-nedostal.html
https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/kobra-za-3-000-pet-chodu-za-300-korun-vitejte-v-hadi-restauraci.A120113_105944_igsvet_skr
Kdyžtak si chyť tu užovku a popros nějakého Vietnamce-kuchaře, ať ti
to přichystá, ;) 😅
Podle mě ale bude jednodušší, zajet do některé té asijské země,
spojíš si tak své kulinářské „choutky“ se zajímavou zahraniční
cestou.
@Filip84
Ale dovážet se může jen maso, ne živé zvíře. I třeba exotické. Je
možné zakoupit klokana, muflona, pštrosa, velblouda, bizona, krokodýla a
občas jsem někde viděl nabídku i na medvědí maso. Tak proč
ne hadí?
Hadi jsou i v ČR. Užovka je sice chráněná, ale každou chvíli je na silnici některá přejetá,
tituly: Jasně, to je úplně jednoduché:
@Filip84
Krokodýla bych si jako zvěřinu nepředstavoval.
Kam vlastně patří ten had? Taky se musí někam řadit, ne?
tituly: Prostě „mimo“, jako pes, kočka, potkan, krysa, etc. etc. etc.
Legislativně „opečovat“ prodej hadího masa je to poslední. Pojídání hada není u nás tabu, jako – co já vím – pojídání psího a kočičího masa. Zařadil by se tak, pravděpodobně, mezi zvěřinu.
To máš, jako s tím krokodýlem. Taky nebyl nikde „na seznamu“: byl zájem chovat u nás krokodýly na maso (a kůži), tak se na ten seznam dostal. Jednoduché!
Jenže o hadí maso, zatím, u nás není takový zájem, aby se to někomu vyplatilo. Však chov krokodýlů na maso taky zkrachoval: https://byznys.hn.cz/c1-62430360-babisova-krokodyli-farma-na-znojemsku-konci-ztraty-budou-statisicove
Jo, vhodný had je chutný zvíře. Jenom je s tím „jebačka“, má to cca 300 obratlů, je to podobný rybě – na práci, musíš to všecko vybrat. A u jedovatých hadů musíš prostě vědět, jak odstranit ty jedový váčky.
Jinak je to maso docela pevný, ale jemný, strukturou podobný dršťkám, chuťově kuře. Těžko to blížeji popsat – jak bys chtěl někomu, kdo to nikdy nežral, popsat třeba chuť krevety? Taky těžce: ryba to není, maso to není, struktura je jiná …
@Filip84
Jó, já sám bych to nepřipravoval, alespoň ne od základu. Spousta masa
v prodeji už je předchystaná a nějak zpracovaná.
Hadí maso ale přece není jedovaté. Jed mají jen v hlavě.
tituly: To máš jak kapra (nebo jiný zvíře, to máš Wurst) a žluč: protrhneš to, nateče ti to tam: budeš riskovat, že budeš mít hořký štědrovečerní jídlo?
Pokud má had silně jedovatý jed, trhneš to, vteče ti to do masa, na chuti to ani nemusíš poznat a jíš poslední jídlo! Vím to: Číňani říkali, i Vieti, není to tak jednoduché, jak se laicky zdá.
Drap | 8254 | |
led | 4077 | |
Kepler | 3462 | |
annas | 3402 | |
hanulka11 | 2783 | |
marci1 | 2781 | |
zjentek | 2743 | |
briketka10 | 2514 | |
quentos | 2019 | |
aliendrone | 1943 |
Aktuality |
Zábava a ostatní |