Avatar uživatele
tituly

Je někde v ČR k dostání hadí maso?

Restaurace, bistro nebo prodejce masa.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Filip84, Disraeli před 249 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Filip84

Odpoveď byla označena jako užitečná

Ne, není, a ani nemůže být.

Já mám rád polévku z kobry čínský – 蛇羹, hadí polévka se vaří také z hnědýho hada, což je velká asijská užovka, ta ale tak chutná není. Jako pořád lepší než smaženej sejra nebo gringo žrádlo, ale kobra je kobra (je to ten modrej had, takže: polévka z modrýho hada! 😅).

Číňani říkali: „polefka nený – nený chad!“. 🤷‍♀️ 皮蛋, kožený (stoletý) vejce mi normálně dováží a servírují, arciť se to nikde v Evropě nesmí officiálně prodávat. Ale hada nedovezeš – kobra čínská je na červený listině v Evropě.

Prodávat jako maso nebo v hospodě to nesmíš – není to jateční zvíře. Jako myslím jiný hady, co nejsou na červený listině. Musel bys si vzít hada domů na vychování (https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/vzali-byste-si-hada-domu-na-vychovani), a až doroste, klepnout. Jenom to nesmí být had na červený listině nebo jinak chráněný, samozřejmě. Jo, a když to bude had jedovatý, Mistr cechu kuchařskýho by Tě musel zainstruovat, jak vyjmout ty jedový váčky a hadí maso nekontaminovat – jinak by byl pečenej had nebo hadí polévka poslední žrádlo, co bys kdy pozřel!

Hada si klidně můžeš vzít domů na vychování a pak klepnout: jak jsem se dozvěděl skrze dotaz, nebude Ti to proti srsti, moc si s ním „nepopovídáš“. 😅

Princip je jinak stejný jako – co já vím – se psím masem. Můžeš si pořídit psa a vychovat a klepnout ho, pokud teda dodržíš veterinární předpisy pro porážku (omráčit – zaříznout), tj. klepneš ho humánně. U nás to není illegální. Ale 단고기 국, polévku ze „sladkýho masa“, což doslovně přeloženo ze (severní) korejštiny znamená „단고기“, nemůžeš nabízet v „bistró asijá“, protože pes u nás není jateční zvíře. Stejně tak nemůžeš mít psí řeznictví.

Jasně, pes není had. Ale princip je stejný!

Upravil/a: quentos

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Disraeli, tituly Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ChatGPT

V České republice není hadí maso obvyklou součástí stravy a také se nehodí pro chov v našich podmínkách, takže je velmi nepravděpodobné, že byste ho našel v obchodech nebo restauracích. Možná byste mohl mít štěstí v některých exotických restauracích, ale to je spíše výjimka než pravidlo. Před návštěvou takového místa byste měl ověřit, zda skutečně hadí maso nabízí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Disraeli

Jsou různé prodeje exotického masa.. ale zrovna hadů asi ne. Jako ne v ČR. V některých asijských zemích je to zcela BĚŽNĚ k dostání.
V Česku byly nějaké příležitostné akce, kde se jedlo hadí maso: https://www.bles­k.cz/clanek/zpra­vy-udalosti/542046/v-brne-slo-na-dracku-hadi-maso-za-tri-stovky-kdo-zavahal-uz-nic-nedostal.html
https://www.id­nes.cz/cestova­ni/kolem-sveta/kobra-za-3-000-pet-chodu-za-300-korun-vitejte-v-hadi-restauraci.A120113_105­944_igsvet_skr

Kdyžtak si chyť tu užovku a popros nějakého Vietnamce-kuchaře, ať ti to přichystá, ;) 😅
Podle mě ale bude jednodušší, zajet do některé té asijské země, spojíš si tak své kulinářské „choutky“ se zajímavou zahraniční cestou.

Avatar uživatele
Disraeli

Aha, tak nic. :D Ten druhá článake ani není o Česku (jsem myslel, že jo..). 😅

Avatar uživatele
tituly

@Filip84
Ale dovážet se může jen maso, ne živé zvíře. I třeba exotické. Je možné zakoupit klokana, muflona, pštrosa, velblouda, bizona, krokodýla a občas jsem někde viděl nabídku i na medvědí maso. Tak proč ne hadí?

Hadi jsou i v ČR. Užovka je sice chráněná, ale každou chvíli je na silnici některá přejetá,

Avatar uživatele
Filip84

tituly: Jasně, to je úplně jednoduché:

  • klokan, muflon, bizon, krokodýl a medvěd jsou zvěřina, na to je jiná legislativa,
  • pštros je drůbež, tedy jateční zvíře,
  • velbloud je jateční zvíře.

https://www.svscr­.cz/wp-content/files/zi­vocisne-produkty/Pred­pis_pro_vet_proh­lidku_jat_zvi­rat_masa_masnychpro­duktu_po_poraz­ce.pdf

Avatar uživatele
tituly

@Filip84
Krokodýla bych si jako zvěřinu nepředstavoval.

Kam vlastně patří ten had? Taky se musí někam řadit, ne?

Avatar uživatele
Filip84

tituly: Prostě „mimo“, jako pes, kočka, potkan, krysa, etc. etc. etc.

Legislativně „opečovat“ prodej hadího masa je to poslední. Pojídání hada není u nás tabu, jako – co já vím – pojídání psího a kočičího masa. Zařadil by se tak, pravděpodobně, mezi zvěřinu.

To máš, jako s tím krokodýlem. Taky nebyl nikde „na seznamu“: byl zájem chovat u nás krokodýly na maso (a kůži), tak se na ten seznam dostal. Jednoduché!

Jenže o hadí maso, zatím, u nás není takový zájem, aby se to někomu vyplatilo. Však chov krokodýlů na maso taky zkrachoval: https://byznys­.hn.cz/c1-62430360-babisova-krokodyli-farma-na-znojemsku-konci-ztraty-budou-statisicove

Avatar uživatele
tituly

Říká se, že pečený had je chutný.

Avatar uživatele
Filip84

Jo, vhodný had je chutný zvíře. Jenom je s tím „jebačka“, má to cca 300 obratlů, je to podobný rybě – na práci, musíš to všecko vybrat. A u jedovatých hadů musíš prostě vědět, jak odstranit ty jedový váčky.

Jinak je to maso docela pevný, ale jemný, strukturou podobný dršťkám, chuťově kuře. Těžko to blížeji popsat – jak bys chtěl někomu, kdo to nikdy nežral, popsat třeba chuť krevety? Taky těžce: ryba to není, maso to není, struktura je jiná …

Avatar uživatele
tituly

@Filip84
Jó, já sám bych to nepřipravoval, alespoň ne od základu. Spousta masa v prodeji už je předchystaná a nějak zpracovaná.

Hadí maso ale přece není jedovaté. Jed mají jen v hlavě.

Avatar uživatele
Filip84

tituly: To máš jak kapra (nebo jiný zvíře, to máš Wurst) a žluč: protrhneš to, nateče ti to tam: budeš riskovat, že budeš mít hořký štědrovečerní jí­dlo?

Pokud má had silně jedovatý jed, trhneš to, vteče ti to do masa, na chuti to ani nemusíš poznat a jíš poslední jídlo! Vím to: Číňani říkali, i Vieti, není to tak jednoduché, jak se laicky zdá.

Nový příspěvek