Pokračování:
Skutečně není vhodné jí stříhnout do konce dubna? (Max. do
příštího úplňku). Chtěl bych ji střihnout bez listí, pro lepší
přehled.
Půjde o větší zásah, dolů půjde tak třetina stromu.
Jak je to tedy se slivoní? Věřit či nevěřit radám, jako jsou ty
v linku, jenž pro příklad vkládám níže? Píší o řezu hned z jara.
Proč tedy ne, Drape? A proč dalším z vhodných období je druhá polovina
června? Proč ne mezi tím? A proč ne nyní? Nebo je dnes „hned z jara“
a můžu směle řezat? A co můj plán na řez koncem dubna (úplněk)? Chci
počkat, až bude míze nahoře, abych řezem ve správnou měsíční fázi
minimalizoval následný vznik vlků. Nebo je tento předpoklad nesmyslný?
Je tady někdo přes rostlinstvo? Anebo ví někdo další, krom Drapa? Tohle
bych si potřeboval vážně ujasnit, díky.
He:
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Drap před 2408 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Peckoviny je vhodné řezat až po sklizni. Jarní řez neni vhodný.
U všech slivoní se doporučuje právě pozdější řez, právě z těch
důvodů, že časný jarní řez někdy špatně snáší a v této době jsou
v případě řezu náchylné k různým, zvláště houbovitým chorobám..
Slivoně mají poměrně bujný růst a tak řez je nutné dělat z důvodů
výchovy a slušné úrody. Platí u nich zásada, že by se neměly řezat
nikdy bez listů. Zimní řez je tedy nevhodný. Dřívější sadaři vždy
říkali, že řez se má u peckovin provádět po sklizni. Pokud uděláš
výchovný zásah již dříve, v podstatě se nic nestane. Pokud ho však
budeš dělat před sklizní, tak stromy už mají nasazené na plody a o ty
přijdeš.
Upravil/a: Drap
0 Nominace Nahlásit |
Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek. Zda to platí i u řezu ovocných stromů netuším.
0 Nominace Nahlásit |
Tak díky Drape za doplnění. Já věděl, že něco jako dendrolog se tady
nakonec taky najde ;)… myšleno v dobrém ;)
Já to říznu na prvého máje, den po úplňku… a hotovo! Švestka sem,
švestka tam, pche..