Avatar uživatele
bauerlukin

Je možné marmelády konzervovat nevím jiným než cukrem?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na to jestli je možné mamelady a džemy konzervovat nevím jiným než cukrem. Prý se bez cukru rychle kazí, ale třeba kyselinou citrónovou to konzervovat nejde. Díky předem za odpověď

Zajímavá 0 před 1437 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
paul1

Dá sem zavařovat i špetkou soli. Tak se dají zavařovat např. i švestky

Zdroj: https://www.li­dovky.cz/relax/do­bra-chut/marmelady-pro-zacatecniky-jak-se-zavaruje-se-spetkou-soli-a-ma-se-pouzivat-cukr.A170724_151­526_dobra-chut_ape

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dr.luha

Marmelády a džemy se konzervují teplotou – zavařením při teplotě 82°C/20 minut. Cukr nemá konzervační schopnost, jenom snižuje podíl vody ve hmotě. Pro výrobky bez zavařování se dá použít relativně neškodný sorban draselný 0,6 g až 1 gram/1kg výrobku.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1156 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

dr.luha: „Cukr nemá konzervační schopnost, jenom snižuje podíl vody ve hmotě.“ – no, nevím jakým způsobem snižuje množství vody, zato vím, že cukr ve velkých koncentracích (jako třeba v zavařeninách) má antibakteriální a antimykotické vlastnosti.

před 1435 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek