Dobrý den, chtěl bych se zeptat na to jestli je možné mamelady a džemy konzervovat nevím jiným než cukrem. Prý se bez cukru rychle kazí, ale třeba kyselinou citrónovou to konzervovat nejde. Díky předem za odpověď
Zajímavá 0 před 1437 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Dá sem zavařovat i špetkou soli. Tak se dají zavařovat např. i švestky
0
před 1437 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Marmelády a džemy se konzervují teplotou – zavařením při teplotě 82°C/20 minut. Cukr nemá konzervační schopnost, jenom snižuje podíl vody ve hmotě. Pro výrobky bez zavařování se dá použít relativně neškodný sorban draselný 0,6 g až 1 gram/1kg výrobku.
0
před 1435 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
dr.luha: „Cukr nemá konzervační schopnost, jenom snižuje podíl vody ve hmotě.“ – no, nevím jakým způsobem snižuje množství vody, zato vím, že cukr ve velkých koncentracích (jako třeba v zavařeninách) má antibakteriální a antimykotické vlastnosti.
Drap | 1702 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 604 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |