Avatar uživatele
zjentek

Je možné, aby některé ze žádoucích látek v tinkturách ničil tamtéž použitý alkohol?

Co já vím, tak při výrobě většíny tinktur je vhodný alkohol min. alespoň vol. 60% a to proto, protože při takových a vyšších koncentracích z bylin (a jiných) nejlépe vytěží ty cenné látky, což při nižších koncentracích se podařit nemusí. Čili z uvedeného plyne předpoklad, že etanol cenné obsahy bylin (a jiných) neničí a to včetně jeho vyšších koncentrací. Jenže etanol, jak víme je docela agresívní látka, zejména pak vůči všemu organickému (např. je účinnou desinfekcí, ne- li tou nejúčinnější ze všech). Takže mě, zjenteka, vždy při výrobě jakékoli tinktury, vede cosi k zamyšlení, jestli ten alkohol mně v té které tinktuře nezabije vlastně většinu z toho (ne- li všechno), co v ní vlastně chci a potřebuji a pro co je vlastně vyrábím. A tak se ptám, jaká ta pravda vlastně je.. A jaký by pak vlastně mělo smysl tinktury vyrábět, říkám si, pokud je tedy alkohol agresívní vůči všemu nejen organickému. 🤔🤔🤔

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 75 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
elkon

Alkohol se používá pro ty byliny, kterým nevadí. Jinak by to nemělo smysl.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

NE, spíše opak je pravdou. 😉
„Vytáhne“ z bylin, vše, co může: Každá chce to své.....
Některým stačí 35 – 40% alkohol. Jiné se pak i ředí.
Stabilizátor, konzervant.
Alkoholu při výrobě tinktur má své opodstatnění.
Pomáhá lépe extrahovat účinné látky z jednotlivých bylin ap.
Dochází k lepší vstřebatelnosti v lidském organismu.

„Každý, kdo si někdy vyráběl lihovou bylinnou tinkturu si kladl otázku, jaký líh pro maceraci bylinek použít.“
30. 40%
35 – 40%
45 – 60%
Podrobné informace v odkazu:
https://www.vi­naturae.cz/fo­rum/topic114-jaky-lih-pouzit-na-bylinne-tinktury.html

Bylo zjištěno, že díky alkoholu dochází k vyloučení většího množství účinných látek .
Alkohol (tinktury) uvolní svyly, klouby a napětí v oranismu
„Alkohol v kombinaci s bylinami podporuje celkovou vitalitu a mírní bolestivé stavy. Toto si lidé (šamani, léčitelé, lékaři) uvědomovali již v dávných dobách. Záznam na věšteckých kostech z doby dynastie Shang (1765–1122 př. n. l.) se v Číně považuje za nejstarší bylinnou recepturu.
Zmínky o tinkturách nalezneme i v dochovaných dílech starých mistrů, např. Zhang Zhong Jing použil alkohol v několika svých slavných receptech, mistr Sun Si Miao používal přes 80 tinktur k léčbě svých pacientů.“
Rady zde:
https://www.y­aomedica.cz/proc-mm.html

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Emefej

Je tak, jak píše elkon. Pokud alkohol konkrétní účinné látky ničí, používají se olejové tinktury.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Neplaš se, alkohol není zrovna agresivní látka v organické chemii (jako třeba louh či kyselina). Jakkoli případná chem. reakce možná JE, o tom žádná. Pro mnoho extrakčních procesů je téměř nenahraditelný a nijak neškodí. Přirozeně pokud si budeš chtít ze šťovíku extrahovat třeba kys. šťavelovou pomocí lihu, tak je to ZJEVNÁ blbost (>>> esterifikace). Všechno má prostě svoje, ale kovbojku z toho není třeba dělat. 🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
zjentek

Elkon, jaktože ty tak všechno víš? 😬

Nový příspěvek