Co já vím, tak při výrobě většíny tinktur je vhodný alkohol min. alespoň vol. 60% a to proto, protože při takových a vyšších koncentracích z bylin (a jiných) nejlépe vytěží ty cenné látky, což při nižších koncentracích se podařit nemusí. Čili z uvedeného plyne předpoklad, že etanol cenné obsahy bylin (a jiných) neničí a to včetně jeho vyšších koncentrací. Jenže etanol, jak víme je docela agresívní látka, zejména pak vůči všemu organickému (např. je účinnou desinfekcí, ne- li tou nejúčinnější ze všech). Takže mě, zjenteka, vždy při výrobě jakékoli tinktury, vede cosi k zamyšlení, jestli ten alkohol mně v té které tinktuře nezabije vlastně většinu z toho (ne- li všechno), co v ní vlastně chci a potřebuji a pro co je vlastně vyrábím. A tak se ptám, jaká ta pravda vlastně je.. A jaký by pak vlastně mělo smysl tinktury vyrábět, říkám si, pokud je tedy alkohol agresívní vůči všemu nejen organickému. 🤔🤔🤔
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 106 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Alkohol se používá pro ty byliny, kterým nevadí. Jinak by to nemělo smysl.
3Kdo udělil odpovědi palec? Emefej, aliendrone, Savier
před 106 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
NE, spíše opak je pravdou. 😉
„Vytáhne“ z bylin, vše, co může: Každá chce to své.....
Některým stačí 35 – 40% alkohol. Jiné se pak i ředí.
Stabilizátor, konzervant.
Alkoholu při výrobě tinktur má své opodstatnění.
Pomáhá lépe extrahovat účinné látky z jednotlivých bylin ap.
Dochází k lepší vstřebatelnosti v lidském organismu.
„Každý, kdo si někdy vyráběl lihovou bylinnou tinkturu si
kladl otázku, jaký líh pro maceraci bylinek použít.“
30. 40%
35 – 40%
45 – 60%
Podrobné informace v odkazu:
https://www.vinaturae.cz/forum/topic114-jaky-lih-pouzit-na-bylinne-tinktury.html
Bylo zjištěno, že díky alkoholu dochází k vyloučení většího
množství účinných látek .
Alkohol (tinktury) uvolní svyly, klouby a napětí v oranismu
„Alkohol v kombinaci s bylinami podporuje celkovou vitalitu a mírní
bolestivé stavy. Toto si lidé (šamani, léčitelé, lékaři) uvědomovali
již v dávných dobách. Záznam na věšteckých kostech z doby dynastie
Shang (1765–1122 př. n. l.) se v Číně považuje za nejstarší bylinnou
recepturu.
Zmínky o tinkturách nalezneme i v dochovaných dílech starých mistrů,
např. Zhang Zhong Jing použil alkohol v několika svých slavných receptech,
mistr Sun Si Miao používal přes 80 tinktur k léčbě svých
pacientů.“
Rady zde:
https://www.yaomedica.cz/proc-mm.html
3Kdo udělil odpovědi palec? zjentek, Rokio, aliendrone
před 106 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Je tak, jak píše elkon. Pokud alkohol konkrétní účinné látky ničí, používají se olejové tinktury.
1Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone
před 106 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Neplaš se, alkohol není zrovna agresivní látka v organické chemii (jako třeba louh či kyselina). Jakkoli případná chem. reakce možná JE, o tom žádná. Pro mnoho extrakčních procesů je téměř nenahraditelný a nijak neškodí. Přirozeně pokud si budeš chtít ze šťovíku extrahovat třeba kys. šťavelovou pomocí lihu, tak je to ZJEVNÁ blbost (>>> esterifikace). Všechno má prostě svoje, ale kovbojku z toho není třeba dělat. 🙂
0
před 105 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
annas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2651 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1357 | |
led | 1356 | |
aliendrone | 1181 | |
zjentek | 1080 | |
Kelt | 1015 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |