Avatar uživatele
Rohlik

Je levnější vařit na elektrickém sporáku, nebo na plynovém?

Ceny energií jsou po celém ČR rozdílné, ale lze nějak obecně říci, zda je levnější uvařit oběd na standartním elektrickém, nebo běžném plynovém sporáku? Co je výhodnější?
PS: Neberme jen v potaz cenu plynu a elektřiny, ale také fakt, že elektrický sporák má nějakou dobu zpoždění, než dosáhne požadovaných teplot atd.

Zajímavá 0 před 2749 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Na elektrice je to cenově skoro stejné jen pokud vaříš během nízkého tarifu, jinak je plyn daleko levnější.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Plyn zatím stále vychází levněji.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cochee

To zpoždění u plynového i u elektrického sporáku je myslím srovnatelné, záleží (u elektro) na dokonalosti styku plotýnky a nádoby, podobně i ztráty tepla během vaření. A tak ceny porovnáš dost jednoduše, vzhledem k tomu, že ceny plynu se už několik let uvádějí/převádějí na jednotky energie (u elektřiny odjakživa), kdysi se platilo za objem plynu. Platí-li tedy zhruba to, co jsem napsal v prvním souvětí, stačí porovnat cenu z vyúčtování plynu a elektřiny a podělit jí množství takto spotřebované energie. Nelze ovšem vzít pouze měrnou cenu plynu nebo elektřiny, protože na výsledné ceně se projevují i fixní složky, tedy stálé složky platby, na které nemá vliv spotřeba.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Vařím na plynu, je to rychlejší, levnější ;)
Na indukci (levnější rychlovka) nevařím a nejsem jejím příznivcem.
Chutnou českou čínu ve woku na elektřině neudělám.
Troubu mám elektrickou, ale plynová pekla lépe maso…

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Vaření na plynu je oproti elektrice stále levnější. Pokud máš „topnou“ sazbu 20 hodin denně, pak rozdíl už není nijak markantní. Pokud máš běžnou sazbu rozdíl je podstatně větší. Ale elektrika má zase jiné možnosti, třeba možnost automatického časového zapínání a vypínání a automatické regulace teploty pomocí termostatů, což vaření na plynu postrádá.
A v případě používání „automatických“ hrnců, jak „papiňáků“, pro „dlouhé“ vaření a pro zavařování, tak jsou její přednosti, pokud těchto zařízení někdo používá, jedinečné a „nemá to chybu“.
(Asi se s tím doporučování stanu na tomto serveru proslulým) 🙂

Upravil/a: Jiří Bohumil

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek