Milovníci domácího uzení, dočetl jsem se v receptu, že se tam má dát
ledek jako konzervant, jelikož se jedná o studené uzení (čabajky). Když
ho tam nedám, tak se mi klobásy pak při měsíčním odležení zkazí?
Děkuji za info.
Děkuji všem dosavadním odpovídajícím, předpokládám, že všichni tedy
udíte, ale já se ptal, co se stane když ho tam NEDÁM!
(Připadám si tady často jako v politické debatě, kde každý chce za
každou cenu něco říci a nikdo neodpoví k věci). A když už nemá, co by
řekl, tak zkritizuje alespoň pravopis.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 3221 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Dusičnan sodný se pod označením E 251 hojně užívá také v potravinářství jako konzervační přísada u masných výrobků.
Zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/Dusičnan_sodný
Upravil/a: anonym
8Kdo udělil odpovědi palec? annas, dudu, brillant, quentos, briketka10, chachar1922, gecco, anonym
před 3226 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
To slyším poprvé, že by se do klobás dával ledek, tj. dusičnan. Vím jenom o přidávání dusitanu sodného, což je něco úplně jiného než ledek.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?gecco Nahlásit |
Ano ten se přidává, jako konzervant do každého domácího uzení:
https://www.google.cz/search?newwindow=1&safe=strict&site=&source=hp&q=ledek+do+klob%C3%A1s+&oq=ledek+do+klob%C3%A1s+&gs_l=hp.3...10751.22778.0.23333.16.16.0.0.0.0.362.4821.2-6j10.16.0....0...1c.1.64.hp..0.11.3455.KnV4lHVwbEo
http://www.akcniceny.cz/ecka-v-potravinach/e252-dusicnan-draselny-ledek/
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
Jak praví Lamalam. Toho dusitanu tam zase tolik není. Způsobuje tmavěčervenou barvu masa. Chilský ledek to není.
Vepište odpověď…http://nakup.itesco.cz/cs-CZ/ProductDetail/ProductDetail/2001120518899
Upravil/a: mosoj
0 Nominace Nahlásit |
Co se asi může stát, když nedáš konzervant? Výrobek bude mít omezenou trvanlivost v závislosti na skladovacích podmínkách. Co jiného v tom ještě hledáš? Uzení samotné sice taky konzervuje, ale samo o sobě nestačí. Třeba uzená makrela – tam se asi konzervanty nedávají, proto vydrží i v lednici max. týden.
Upravil/a: quentos
3Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, quentos, pucipuci
před 3221 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Mali sme jedného známeho, bol vyučený ako mäsiarsky učeň vo firme Pick
v Maďarsku. Robil nám 2 krát zabíjačku a klobásy čabajky podľa
originálneho receptu. Boli aj vyudené, ale nikdy sa nestihli dožiť
vyššieho veku ako 3 mesiace.
Posledné sme so nechávali na Veľkú noc. Od Vianoc. Tiež nedával žiadne
konzervanty a chemikálie.
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 3221 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nestane se vůbec nic. V životě jsme žádný ledek při domácím uzení nepoužívali.
briketka – opravdu při každém domácím uzení? Zeptej se někoho, kdo doma udí.
0
před 3216 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Pucipuci, copak nejde z mé odpovědi zjistit co se stane, když to tam
nedáš? Klobáska nebude mít načervenalou barvu a bude bez konzervantů.
Dobře naložené maso na klobásky a správně vyuzené, budou trvanlivější
viz: pravé čabajské klobásy.
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Nevidím, že by ti tady někdo kritizoval pravopis!
Opět děkuji za snahu barbakane, nechci Tě urazit, ale stále mám pocit, že jsi nepochopil moji otázku. Barva mi je oprvdu fuk. Otázka měla souviset s tím, zda se klobásky nezkazí, když tam ten konzervant nedám. Dočetl jsem se složení přímo na maďarských stránkách té firmy. Má se udit studeným kouřem, což samo o sobě nekonzervuje vůbec a pak 3 měsíce někde sušit…Sice nepředpokládám, že bych to taky vydržel se na to koukat a nejíst, ale napadla mě myšlenka uskladnit to na chalupě u rodičů a nerad bych přijel třeba po měsíci a našel klobásky plesnivé, proto jsem se ptal, jak moc je tam ten konzervant důležitý. Ono mi vrtá hlavou, jestli je to originál výrobek dělaný bůhví jak dlouho, co tam dávali pradědové, nejšpíš nic a přece vydželo, ale to nebylo v ovzduší a všude kolem tolik sporů splísní jako dnes. Omlouvám se za román. A co se týče kritiky pravopisných chyb,bylo to v mém jiném příspěvku a také u jiných lidí. A pozor, netvrdím, že tebou…
pucipuci. Do klobás „není“ nutnost dávat jakýkoliv konzervant s výjimkou soli, která dodá klobásce chuť a konzervuje. Nemáš pravdu, že studeným uzením se nekonzervuje, ba právě naopak, takové uzení způsobuje vyšší trvanlivost a pokud se klobásky řádně uloží na dobře větratelném a suchém místě ( třeba na půdě chalupy), vydrží spousty měsíců.
Dobré vědět,dík. A neplatí to jen v případě, že se některé klobásy před uzením sterilují na 60– stupňů a pak douzují ve stedeném kouři pro vůni. To by, si myslím, mohlo vydržet dlouho, ale i úplně syrové maso? Tam konzervuje kouř povrch,nezkazí se to z vnitřku? Zajímavé, nebudu se už v tom pitvat, prostě vyzkouším a uvidím a díky
Drap | 1701 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 603 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |