Avatar uživatele
paul1

Je hroznový cukr (glukóza) vhodný pro diabetiky?

Dobrý den, manželka má slabší diabetes, používala stéviové sladidlo, ale to se nějak vytratilo z obchodů.
Dnes jsem jí v hypermarketu koupil hroznový cukr (nic jiné neměli), kde sice je napsáno, že je vhodný jako náhrada běžného cukru, ale o diabetes tam není uvedeno nic a nějak se mi nedaří tuto informaci zjistit jinde. Děkuji za odpověď, Pavel

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, ivzez, Drap, Kepler před 2225 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Hroznový cukr (glukóza) patří mezi „rychlé“ cukry, tzn. při jeho konzumaci dochází k rychlému vzestupu hladiny cukru v krvi. Je vhodný jen v případě, že by ta hladina byla nízká a hrozil hypoglykemický šok. U cukrovky jde však o opačný problém a tím je hyperglykemie, proto glukóza není vhodná. Pokud není k sehnání stévie (což se mi moc nezdá), pak už je lepší přejít na umělá sladidla. Při jejich používání v běžném množství nic nehrozí a dokonce existují i méně riziková.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Je to cukr, jako každý jiný. Rozdíl je pouze v tom, že je v podstatě zdravý, dodá velmi rychle energii a je dobře stravitelný. Pro diabetika však nevhodný, jako každý jiný cukr.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Není to tak jednoduché. Nedej na laické kecy. Podívej se na metabolismus sacharózy (cukrů!!). Kdo myslíš že se ze zdejších uživatelů v tom vyzná?
https://is.mu­ni.cz/el/1411/­jaro2016/BLKBC­0211p/um/meta­bolismus_sacha­ridu_bak-2016.pdf

Diabetes je především o nedostatku inzulinui!!!! Tedy špatné funkci slinivky.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Mc Merkurion

mosoj: … každej cukrovkář, a věřím tomu, že zde nejeden je ( nebo má někoho v rodině) …

před 2224 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Mosoj: není třeba být zrovna biochemikem. Stačí vědět, že diabetu jsou dva typy, o čemž zřejmě nemáš páru ani ty. O nedostatku inzulínu je 1. typ diabetu, kdy jej slinivka nedokáže dostatečně vytvořit. U druhého typu je inzulínu dost, ale organismus jej nedokáže využít, ty nedostatku.

před 2225 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Zdraví