Avatar uživatele
independent

Je ekologičtější zabalit si svačinu do alobalu, nebo do mikrotenového sáč­ku?

Za předpokladu, že ani ten sáček si nemůžu vzít zpět domů a opětovně použít, oba zkončí ve směšném odpadu na pracovišti.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, aliendrone před 2071 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Řekl bych, že bez recyklace je ten alobal méně ekologický, i když přímo životní prostředí nezatěžuje. Hmotnostně je ho víc a výroba hliníku je neuvěřitelně náročná na spotřebu elektřiny. I těžba a zpracování bauxitu představuje značnou ekologickou zátěž. Mikroten i další plasty taky nejsou ideální, takže řešením je buď recyklace nebo používání opakovaně použitelných obalů, jako jsou plastové uzaviratelné boxy.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Nedávno jsem narazila na článek, že alobal by se neměl používat na kyselé a slané potraviny. a balení svačin. Nebo jen krátkodobě maximálně na 4 hodiny.

Vkládám odkaz na článek
https://www.vi­talia.cz/clan­ky/pouzivate-alobal-nebalte-do-nej-svacinu-kysele-ani-slane/

Z tohoto důvodu bych používala mikrotenový sáček,. Myslím si, že když se odloží do odpadu mezi plast, že likvidace je snazší. Nedávat do směsného odpadu. I když plast je všude kolem …

Vždy jsem balila svačinu do ubrousku a vložila do sáčku, někdy i do papírového.

Ale objevila jsem voskovaný ubrousek, který nejlépe vyhovuje, dá se použít několiokrát. Je přírodní.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
aliendrone

Mno – záleží na úhlu pohledu. Pokud to vezmeš jako Kepler, tak i já si myslím, že mkroten „je ekologičtější“. Pokud to vezmeš pouze z hlediska rozkladu, tak vede hliník (alobal). A co se týká zdravotního hlediska, tak už odpověděla annas. (většina kovů prostě ráda podléhá kyselinám, jen na zlato potřebuješ lučavku kingovní, se kterou se v přírodě obvykle nepotkáš myslím) ;)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Pety2015

Nebo můžete využít ekologické sáčky na potraviny https://www.e­cofol.cz/kate­gorie/sortimen­t/eko--bio-obaly/eko-sacky/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
klob1

Ještě něco. Já pro změnu řeším jestli vzít v obchodě na potraviny, pečivo ten papírový pytlík s částí celofán nebo vs. Mikroténový(HDPE) Oba jsou v obchodech.
Co je lepší z ekologického hlediska a recyklace? Je to velký boj.
Oba se dají vícekrát použít nebo i jinak využít. Ty Mikroténové, prý žerou ryby v moři, ale že si to pletou s potravou.
Papír je ekonomicky náročný a zpracování.
Pak si pak vyber co za obal.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
klob1

Nejlepší a nejekologištější by bylo. příroda neměla stvořit člověk a dát mu tu možnost existovat.

Avatar uživatele
klapalfr

Myslím si, že v tomto případě je ekologičtější ten mikrotenový sáček. Sám jsem si dřív svačiny do práce balil do alobalu, ale od té doby, co jsem se dočetl o tom, jak je hliník pro tělo škodlivý si raději svačinu nosím v takovém svačinovém boxu z https://www.e­mako.cz/svaci­nove-boxy/ Ten je docela praktický a nezabere v tašce moc místa.

před 1666 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Plastový uzavíratelný box má jednu podstatnou nevýhodu: Je nesrovnatelně větší a tím méně praktický, než alobal, nebo mikroten… Já osobně si mikrotenové pytlíky po koupi rohlíků schovávám a používám je opakovaně na mnoho věcí, od skladování potravin, přes jejich následný ohřev, či rozmrazování…

před 2071 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek