Avatar uživatele
iceT

Jaký vliv mají na kvalitu chleba různé druhy mouky?

Pekla jsem doma chleba dle snadného receptu, použila jsem místo obyčejné hladké mouky celozrnnou pšeničnou. Chleba byl dobrý, ale střídka trochu tuhá. Včera jsem použila špaldovou mouku celozrnnou, přidala mleté škvarky a výsledek je o moc lepší. Kamarádka dělala ten samý chleba z obyčejné hladké pšeničné mouky a dle fotek má její výrobek střídku víc pórovitou. Má na to vliv použitá mouka?
popis receptu zde:http://napady­.iprima.cz/pri­ma-napady/jak-se-pece-chleba-kdyz-jednou-ochutnate-svuj-vlastni-krajic-nebudete-uz-chtit-nic

Takže třetí pokus z hladké pšeničné, s přídavkem mletých škvarků, a chleba je takový, jak jsem si ho představovala… měkkoučký, pórovitý, ale foto sem už nedám.

Upravil/a: iceT

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, Drap, gagaga, da ny před 2483 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Namíchání mouky ovlivňuje kvalitu chleba a pečiva. Chleba nepeču, ale zkoušela jsem buchty z různých druhů mouky, ale nejlepší výsledek byl u hladké mouky (kvůli lepku) s přídavkem jiné mouky.

https://ceskoz­drave.cz/pece­me-domaci-chleba-ii-mouka-jeji-druhy/
Zde najdete druhy mouky, z nichž můžete péct chleba.

Rovněž radu, jak si můžete sama namíchat chlebovou směs mouky.

Dobrý chleba dělá jen dobrá mouka
https://www.vi­talia.cz/clan­ky/dobry-chleba-dela-jen-dobra-mouka/

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

S annas nezbývá, než souhlasit. Jen dodávám: zásadní vliv na trvanlivost chleba má použití kvásku, takový chleba vydrží klidně i týden. Dá se získat v některých pekárnách. https://www.sa­napekarna.cz/kvas­kova-mapa.html. Taky přidání brambor není od věci.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Emefej

Mouka má na kvalitu chleba zásadní vliv.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Mouka má zásadní vliv na tvar, strukturu, upečení a chuť chleba. Podle mých zkušeností jsou nejvýhodnější různé kombinace jednotlivých druhů mouky. Kukuřičná mouka se jeví jako nevhodná, jinak je třeba vzájemné poměry zkoušením vybrat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Druh mouky má vliv na chuť pečeného chleba, strukturu (hutný, porovitý),, drobivost, měkkost, barvu, trvanlivost apod.
Např. žitný chléb kdysi pečený obsahoval až 70% žitné mouky. Nyní mívá tzv. bochník žitného chleba obsah i kolem 30% mouky žitné.
Žitný chléb dlouho vydržel, i když byl po několika dnech tuhý, případně tvrdý. Lámal se do kafe, ale neplesnivěl.
U mouky celozrné a žitné je třeba počítat s větší tuhostí, pokud jí nakradíte v receptu postaveném na hladké, bílé mouce. Také u mouky s nižším obsahem lepku můžeme očekávat drobivost, neudrží tvar.
Vyhledejte osvědčený recept na pečení chleba, přímo z celozrné mouky.
Případně nahraďte jen 1/3, max. 1/2 moukou jinou.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

Takže je dobře, že se chléb povedl.

před 2483 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek