Pekla jsem doma chleba dle snadného receptu, použila jsem místo obyčejné
hladké mouky celozrnnou pšeničnou. Chleba byl dobrý, ale střídka trochu
tuhá. Včera jsem použila špaldovou mouku celozrnnou, přidala mleté
škvarky a výsledek je o moc lepší. Kamarádka dělala ten samý chleba
z obyčejné hladké pšeničné mouky a dle fotek má její výrobek střídku
víc pórovitou. Má na to vliv použitá mouka?
popis receptu zde:http://napady.iprima.cz/prima-napady/jak-se-pece-chleba-kdyz-jednou-ochutnate-svuj-vlastni-krajic-nebudete-uz-chtit-nic
Takže třetí pokus z hladké pšeničné, s přídavkem mletých škvarků, a chleba je takový, jak jsem si ho představovala… měkkoučký, pórovitý, ale foto sem už nedám.
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, Drap, gagaga, da ny před 2483 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
https://ceskozdrave.cz/peceme-domaci-chleba-ii-mouka-jeji-druhy/
Zde najdete druhy mouky, z nichž můžete péct chleba.
Rovněž radu, jak si můžete sama namíchat chlebovou směs mouky.
Dobrý chleba dělá jen dobrá mouka
https://www.vitalia.cz/clanky/dobry-chleba-dela-jen-dobra-mouka/
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
S annas nezbývá, než souhlasit. Jen dodávám: zásadní vliv na trvanlivost chleba má použití kvásku, takový chleba vydrží klidně i týden. Dá se získat v některých pekárnách. https://www.sanapekarna.cz/kvaskova-mapa.html. Taky přidání brambor není od věci.
0 Nominace Nahlásit |
Mouka má zásadní vliv na tvar, strukturu, upečení a chuť chleba. Podle mých zkušeností jsou nejvýhodnější různé kombinace jednotlivých druhů mouky. Kukuřičná mouka se jeví jako nevhodná, jinak je třeba vzájemné poměry zkoušením vybrat.
0 Nominace Nahlásit |
Druh mouky má vliv na chuť pečeného chleba, strukturu (hutný,
porovitý),, drobivost, měkkost, barvu, trvanlivost apod.
Např. žitný chléb kdysi pečený obsahoval až 70% žitné mouky. Nyní
mívá tzv. bochník žitného chleba obsah i kolem 30% mouky žitné.
Žitný chléb dlouho vydržel, i když byl po několika dnech tuhý,
případně tvrdý. Lámal se do kafe, ale neplesnivěl.
U mouky celozrné a žitné je třeba počítat s větší tuhostí, pokud jí
nakradíte v receptu postaveném na hladké, bílé mouce. Také u mouky
s nižším obsahem lepku můžeme očekávat drobivost, neudrží tvar.
Vyhledejte osvědčený recept na pečení chleba, přímo z celozrné
mouky.
Případně nahraďte jen 1/3, max. 1/2 moukou jinou.
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1702 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 604 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |