Včera jsem započal s výrobou vepřového masa ve vlastní šťávě a
u receptu byla i doba sterilizace a to taková, že 3 krát co 24 hodin
sterilizovat určitou dobu a při stejné teplotě a já se ptám: musím
dodržet interval co 24 hodin ?
Doplňuji:
Buď jsem špatně položil dotaz, nebo jste ho nepochopili. Vím, že
sterilizací se ničí ty potvory, ale ptal jsem se,jestli musím dodržovat
rozmezí 24 hodin, nebo po první sterilizaci můžu tuto opakovat za 12 hodin
a ne čekat celých 24 hodin!
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, NiCMOCBOY, Drap, Sůwa, briketka10 před 3845 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
našla jsem v jednom receptu :
První den sterilujeme 1,5 hodiny při 95st., druhý den hodinu.
I. sterilizaci
provádíme 25 minut při teplotě 85 °C u sklenic o objemu 720 ml nebo 20 minut u sklenic o objemu 330 ml. Pro zachování konzistence masa je vhodné následné zchlazení. To provádíme tak, že po zatáhnutí víček (kdy a jak víčka dotáhnout uvádím níže) dáme sklenice do nádoby s malým množstvím horké vody ze zavařování a postupně připouštíme vodu studenou. Vodu vyměňujeme až do úplného zchlazení konzerv.
Pozor! Hrozí prasknutí sklenic při prudkém zchlazení.
TIP: Pro zchlazení konzerv dejte do dřezu vhodný rošt a na něm
naskládané sklenice ochlazujte proudem studené vody, kterou pomocí hadice
přivedete pod rošt.
II. sterilizaci
děláme 24 hodin po první při 100 °C po dobu 45minut u sklenic
s objemem 720 ml a 30minut u sklenic objemu 330 ml. Opět následuje
zchlazení (popř. dotažení víček viz níže), které provádíme
obzvláště pozorně, rozdíl teplot je velmi vysoký.
zdroj :
http://www.vyuzeno.cz/2013/07/domaci-konzervace-potravin/#pstp
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit |
Stačí 2×, což mám vyzkoušeno. Ale zajímavá otázka a tak jsem našel
totok:
Proč 2×? Protože se bakterie co má na starosti zkaženímasa se umí
přeměnit na sporu(nějaká mrcha co přežije tu teplotu) a tudíž zůstává
a může maso zkazit.Ale už to neumí 2× po sobě a proto druhý den ještě
jednu hodinku.
4Kdo udělil odpovědi palec? annas, anonym, johana 56, briketka10
před 3846 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Myslím, že neni nutné dodržet 24 hodin. Jde o to, aby výrobek přirozeně vystydl. Ne tepelným šokem. Již před mnoha léty, když byla populární výroba a plnění domácích výrobků do konzerv, tak jsme toto praktikovali. Někdy, při chladnějším počasí i dříve než za 12 hodin. Nepamatuji se, že by vznikl někdy nějaký problém
0 Nominace Nahlásit |
Nemusíš ho dodržet, ale konzerva se pravděpodobně rychle skazí.
2Kdo udělil odpovědi palec? annas, briketka10
před 3846 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |