Jaký je rozdíl mezi
1.dušenou
2.vařenou
3.nakládanou
4.kvašenou
zeleninou? Uměli byste popsat i jejich plusy a mínusy a využítí?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, gagaga před 2725 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Abych nemusela vypisovat různé druhy zeleniny, ke každému druhu přípravy, jsem vám přidala odkaz. Výhody si můžete přečíst.
1. Všechny druhy je možné dusit, ale některé se hodí méně, jiné
víc. Dusit můžeme na oleji, na vodě, nebo dohromady na oleji a vodě. Při
rychlé příopravě si uchovává vitamíny.
http://www.magazinzdravi.cz/duseni-zeleniny
2. Vaření – zeleninu nakrájíme na kousky a hodíme do vařící
vody.. Zdravá příprava – zachová si svou chuť, má hodně vitamínů
při rychlé přípravě, zvláště když ji pokapeme máslem.
https://recepty.vareni.cz/rychla-varena-zelenina/
3. Nakládaná zelenina – vařená zelenina, např. červená řepa se
nakládá zpravidla do octa. Pokud jde o vitamíny, řekla bych, že nejméně
hodnotná, ale výborná jako příloha.
http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-recepty/207372/nejlepsi-nakladana-zelenina-pripravte-ji-tak-ze-ji-nikdo-neodola.html
5. Kvašená – je velmi zdravá, protože jde o tzv. mléčné
kvašení. např. zelí, okurky .- kvašáky, tzv. picklies – jeden
z nejstarší způsobů uchování zeleniny.
http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/zelenina/mlecne-kvasena-zelenina-poklad-pro-lidske-zdravi/
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit |
Základní rozdíl je v tom, že vitamín C (a možná i další vitaminy) se tepelnou úpravou ničí. Jinak použití je podle typu jídla. Dušená a vařená zelenina je vhodná jen rychlé konzumaci, nakládaná a kvašená je pak dobrá jako konzervovaná k uskladnění. To je asi tak vše.
0 Nominace Nahlásit |
Odpověď s odkazy už máte od Annas a Keplera.
Já jen poradím příště otázku správně formulovat.
Neptáte se totiž na druhy zeleniny (lidé, kteří druhy zeleniny
moc neznají, otázku nejspíš neotevřou), ale na čtyři různé
způsoby úpravy zeleniny…
A připomenu, že nejhodnotnější je zelenina syrová.
Pokud ji pouze očistíte a nakrájíte, uchová si téměř
všechny vitamíny a další hodnotné látky.
Výjimku tvoří mrkev, která člověku dá
více naopak ve vařené či dušené podobě.
0 Nominace Nahlásit |
Já bych měl také otázku. Opravdu je kvašená zelenina tak zdravá, jak se píše výše? A v jaké formě kvašenou zeleninu jíte? To si dáte každý den k obědu okurek? To bych se asi okurků brzo přejedl…
Kvašenou zeleninu jím pravidelně ve formě kimchi. Kimchi je takový pikantní salátek z kvašené zeleniny, který je velmi zdravý a patří mezi 5 nejzdravějších potravin na světě. Je bohatý na probiotika, takže má velmi dobrý vliv na zažívací trakt. Existují i studie, které tvrdí, že kimchi má výborné účinky v prevenci rakoviny tlustého střeva.
To mě zaujalo. A nepřejí se vám to, když jíte ten stejný salát pravidelně? A odkud kimchi berete?
Kimchi se mi určitě nepřejí. Kupuji ho ze stránky https://www.kimchiclub.cz/ . Tato firma vyrábí kimchi přímo v Česku z lokálních surovin a vyrábí asi 6 různých druhů kimchi. Tím pádem střídám různé druhy kimchi a tím pádem mě to neomrzí. Mají jak originální kimchi s rybí omáčkou, tak i veganskou verzi.
Nejde jen o okurky, ale připravuji tzv. kimči. Základem je čínské zelí, k tomu přidávám např. mrkev, bílou ředkev, někdy i kořenovu petržel zázvor, jarní cibulku, kousky chilli., zakápnu přírodní sojovou omáčkou a za 3 dny se dá jíst. Toto složení mně nejvíc chutná.
Před jídlem pokapu olivovým olejem a jím k tomu, k čemu se hodí
Drap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |