Avatar uživatele
NikkiD

Jaký je rozdíl mezi prošutem a schwarzvaldskou šunkou?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? dudu, johana 56 před 4024 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Liší se původem a způsobem výroby.

SYROVÉ ŠUNKY

Šunky sušené – jsou trvanlivé, vyžadují vybrané suroviny a je třeba dbát na maximální hygienu při výrobě. Dlouhodobé sušení prosolené kýty je tradiční zejména v přímořských oblastech. Rozdíly mezi šunkami závisí jak na výběru suroviny, tak se liší i podle různých regionů a výrobním postupem. Některé bývají méně vysušené, jiné šťavnatější.

Z Itálie jsou nejznámější:

  • Parmská šunka (Prosciutto di Parma)
  • Culatello (vyrábí se ze střední části kýty)
  • Bresaola (se vyrábí z hovězího masa)

ZAUZENÉ SYROVÉ ŠUNKY

Vyrábí se v oblastech s vyšší vlhkostí, kombinuje se zde zrání a sušení s uzením, aby se prodloužila trvanlivost (např. v alpských oblastech v Německu).

Mezi nejznámější patří:

  • Schwarzwaldská šunka
  • Vestfálská šunka
  • Černohorský pršut

atd.

http://velvet-delicates.cz/o-uzeninach/o-sunkach.

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek