Šašlik je dost odlišný od ražniči jak ho známe od nás. Maso,většinou vepřové,hovězí,jehněčí,ale může být i jiná kombinace,nakrájené na větší kostky,tak 15 dkg,se nakládá,každé zvlášť, do láku (voda,ocet,sůl,divoké koření),min. na 24 h. Do slabé octové vody se namočí i lískové pruty,jejich délka je tak 1 metr,na které se maso potom střídavě navléká. Oheň, se zapaluje už brzo ráno,topilo se olší,aby byl dostatek žhavého popelu,ve kterém se potom pečou brambory, a dělá se šašlik. Maso se na pruty navléká střídavě,bez jakékoliv zeleniny,někdy se proložilo kouskem špeku. Směs na potírání byla směsí oleje,drcených paprik,pepře,soli,různých bylin. Před použitím se přecedila a potíralo se čistou směsí. Ještě se připravili kostky syrového soleného špeku. Když je vše hotové jí se tak,že k masu se horké brambory „namáčí“ v soleném špeku,už jenom to je ňamka, a jí se dohromady. K tomu jsou i různé druhy zeleniny,jako příloha. Neříkám,že je to úplně přesné,ale tak si to pamatuji z návštěv na Podkarpatské Rusi. A ještě dodám,že k tomu dospěláci zkonzumovávali slušné množství oblíbené vodky.
4Kdo udělil odpovědi palec? vagra, iceT, Hykam, Housenka1973
před 5002 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Špíz (z německého Spieß bodec, špíz) je tenká kovová nebo dřevěná tyčka (gastronomická jehla), na kterou se navlékají kousky jídla (zvláště masa) a následně se opékají. Přeneseně se jako špíz (případně ražničí či šašlik) označuje celý pokrm připravený na tyčce.
Pomocí špízu se zhotovuje i oblíbené asijské jídlo kebab.
Takže v podstatě asi žádný,řekla bych,jen se v každé zemi používá jiné koření a jiný druh masa.
0 Nominace Nahlásit |
Podle mě (osobní názor) není rozdíl žádný. Šašlík je jen jiný – ruský – název pro ražnici dělané na grilu (příp. v troubě). Zajímavá ale byla ta nádoba, ve které jej účinkující v TV pořadu připravovala. Sama bych podobnou věc ale doma asi nevyužila. Možná je rychlejší příprava než v troubě.
Zdroj: http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/saslik-s-pecenymi-brambory
0 Nominace Nahlásit |
neexistuje jednoznačný předpis na špíz, šašlyk nebo ražniči.
Všechno označuje maso nabodávané na jehlu (s přísadami (cibule, slanina,
…) nebo bez) a opékané na otevřeném ohni.
Snad se netýka klobásy, špekáčku a pod.
0 Nominace Nahlásit |
já bych viděla jen ten rozdíl, že šašlík je z masa a cibule a špíz většinou připravujeme ještě maso v kombinaci slaniny a zeleniny nebo žampionů
0
před 5002 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |