Avatar uživatele
cappuccino

Jakou uhlikovou stopu zanechavaji dovazene rezane kvetiny?

Porad vsude vykrikuji, jak se mame chovat ke sve planete. Ale jak se chovaji obchodnici?
Copak neumime v zahradnictvi vypestovat svoje kvetiny? Kdyz vidim, odkud pochazeji, radeji je odmitam.

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Drap, Filip84, Savier před 290 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Dost velkou, větší možná než naše květiny je uhlíková stopa z dopravy. Ze zahraničí díky dotacím vyjdou levněji a pěstují se převážně ve vytápěných sklenících, tak jsou i dříve. Strašit uhlíkem je pro ty obyčejné a s nízkými příjmy. U těch vysokých příjmů uhlíková stopa nikoho neděsí a nikdo si jí nevšímá., Jde především o peníze a zisk.

Upravil/a: Drap

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Filip84

Já jsem měl řezaný kytky rád, když jsem je prodával na krámě, protože – oproti těm kytkám a křovinám v květníku – nevyžadovaly takovou péči: ony už přišly s vědrem, tam byl, v pytlíku, nějaký sajrajt, to se zalilo vodou a jenom se to hlídalo, aby tam ta voda byla. Když byly unavený životem, což jsem poznal i já – ten květ vypadal unavený životem: vyřadit ze sestavy, a ani se nemusely odepisovat (většinou)!

To ty kvítka a křoviny v květníku byly horší, protože jedno se nesmělo, prakticky vůbec, zalévat, druhé, zase, potřebovalo vodu skoro furt. Když byly unavený životem, některý stačilo zalít, a ony se rozchodily, jiný fakt ne. 😅

No ale k thematu a vážně, protože uhlíková stopa je vážná věc, že?

Na obchodníky se, prosím, neutrhuj: ti fungují na logice „Erár chce deky? Tak prodávám deky!“ Zákazník chce cenu. Ať už je to super/hypermarket, nebo je to květinářství: zákazník chce cenu!

O to není, i ty „holandský kytky“ ti vyrostou i u nás, no ale oproti Tuliplandu to budeme pořád pěstovat v malým, a do toho nemáme to know-how, no a nastavět skleníky taky něco stojí. A zákazník chce cenu! No tak co, no: koupí se tam, kde je požadovaná kvalita za nejmenší peníz.

Budu se opakovat, ale nejprodávanější Artikel na krámu jsou rohlíky a banány. A jo, je to špatný s uhlíkovou stopou u řezanej kytek, ale kam se hrabou na banány! A nejen co do stopy uhlíkový, ale celkově, stopě ekobioteroristický, to takový banán, to je 👌! Tuny pesticidů, pěstitel banánů to pěstuje za mrzký peníz, jenom aby to bylo v akci za dvacku, no a dozrávací plyny, že, a doprava …

Jasně, žrát se musí. Musí se žrát banány (řečnická otázka)? Asi ne. Asi určitě ne!

Jasně, kytky, zvlášť řezaný, se nemusí: neoblečeš se do toho, nezatopíš tím, nenažereš se toho. Muset se to nemusí. Já taky babám nekupuju řezaný kytky – budu takovou píčovinu kupovat, za ten peníz! 🙄🙃 Koupím něco do žaludku a / nebo na sebe (i když nenosí škaredý hadry, jako většina bab – dneska je móda škaredých hader! 😂). No jo, jenže hodně holkám ta řezaná kytka udělá velikou radost! A zákazník chce cenu…

Jo, a ještě jedna věc. Když jsem byl fakan, bana bag ban – jezte dietně, jezte děti: dítě stokrát jinak!, tak byly v Krhové ohromné skleníky. No, myslím, že se tam pěstovala zelenina, ale to je asi jedno – mohly se tam, dozajista, pěstovat i řezaný květiny. No jo, jenže po „revoluci“ se skleníky vytunelovaly, pak měly skleníky rozbitý sklo, a pak skleníky nebyly. Dneska se pěstuje 1. krmná kukuřice, 2. řepka, 3. jetelina. 🤷‍♀️🙄 Kam, do toho, chceš narvat řezaný kytky? 😜😅

Jediný, komu můžeme nadávat za uhlíkovou stopu skrze řezaný kytky, jsme my sami, jako spotřebitelé. Jasně, ne já, nebo – co já vím – mychala🤪 schyzofrenije, ale tak jako celkově, prostě spotřebitelský preference jsou cena, ne uhlíková stopa.

Jestli je to dobře, nebo špatně, je jedno: prostě to tak je.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Pepa25

Velkou. Našel jsem starší zdroj (viz odkaz), že 70 – 80% uhlíkové stopy je z dopravy.
Obchodníci se chovají ekonomicky. Pokud jsou dovážené kvělity levnější, tak prodávají je.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek