Avatar uživatele
kodl67

Jakou surovinu použít na vaření?

V kuchařce z roku 1963 je vždycky uváděn v receptech margarín.
Co je tím myšleno v současné době?Máslo,He­ra,Perla,Rama?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2381 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

Máslo ne, to je původu živočišného. Margaríny jsou výrobky na bázi tuku, které obsahují poměrně vysoké množství rostlinných olejů nebo tuků.
Jsou to např.: Flora, Perla, Rama, Stella, Zlatá Haná, Alfa, Vive Bio ap. 🙂
http://tn.nova­.cz/clanek/zpra­vy/na-vasi-strane/velky-test-margarinu.html

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

V 60. letech se vyráběla Sana – sestra másla. Hera byla až v 70. letech, ty poslední dva názvy jsou novější.

Ještě existoval margarin Smetol, z něhož se peklo. Ještě býval máslo dvojka, které sloužila na pečení.

Mrkněte se do odkazu, tam je zmínka o margarinech.

https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/kteremu-tuku-se-rikavalo-vlastni-sestra-masla

Dnes můžete vařit na oleji, je jich hodně druhů, na přepuštěném másle a na sádle.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Margarín byl původně (v 60. letech) ztužený pokrmový tuk vyráběný hydrogenací rostlinných olejů různého původu, který tedy neobsahoval žádné nenasycené kyseliny. Pamatuju se na Ceres. Ještě dřív se používaly k výrobě i živočišné tuky. S máslem, Perlou a Ramou neměl nic společného. Do pojmu „margarín“ se dnes zahrnují i takové ty srágory, co obsahují i 50% vody, rostlinný olej a emulgační činidla – tzv. roztíratelné tuky. Z dnešních výrobků se dají použít tuhé tuky označené třeba jako pro pečení, vaření. Já používám Heru.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Margarín byl ztužený tuk. Podívej se třeba sem:
https://www.o­brazky.cz/?q=Ztu%C­5%BEen%C3%BD%20t­uk&fulltext&mm=2#ut­m_content=obraz­ky&utm_term=Ztu%C5%BE­en%C3%BD%20tuk&ut­m_medium=hint&ut­m_source=sear­ch.seznam.cz

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek