Otázka pro otázku, nebo nemáš chuťové pohárky?
Mně chutná každý chléb jinak, podle použitých surovin, zpracování,
pečení ap. Jeden druh je sladší, jiný kyselejší atd.
Doplňuji:
Stejně inteligentní otázka by byla jak chutná sůl, ocet, cukr.. Tedy
pokračuj v krasojízdě 😉
Sorry, to jinak nejde 😁
Upravil/a: www
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?beer Nahlásit |
nezameniteľnú.
V časoch socialistického blahobytu bol chlieb nielen základnou ale aj najlacnejšou potravinou. Podľa toho sa s ňou i zaobchádzalo s výnimkou rodín, kde si ešte uvedomovali jeho hodnotu a jeho zužitkovanie muselo byť takmer stopercentné. Aj tvrdý chlieb sa zomlel, poprípade ho skonzumovali hospodárske zvieratá. Na druhej strane boli rodiny rozmaznané dostatkom, kde sa bežne vyhadzoval takmer celý bochník už na druhý deň. A nie je tomu inak ani dnes.
I v dnešnom kapitalistickom blahobyte sú ho stále plné kontajnery napriek tomu, že jeho cena z neho robí pre niektorých už drahšiu súčasť dennej výživy. Nieje ničím výnimočným vidieť dnes kilový bochníček v regáli za viac ako sto korún. V niektorých krajinách sa predáva chlieb po krajčekoch. Celkom dobrý nápad. Balený po piatich, siedmych, desiatich krajcoch, človek si kúpi toľko, koľko v ten deň spotrebuje. Musí sa však zmieriť s tým, že takto predávaný chlieb je poznačený pobytom v igelite a k tomu čerstvému bochníku má veľmi ďaleko.
Pre hladného je mannou i chlieb zdvihnutý zo zeme.
0 Nominace Nahlásit |
Dobrý chleba ( dle pekařů ) má mít typicky chlebovou chuť, lahodnou,mírně navinulou a přirozeně aromatickou po použitých surovinách.
0 Nominace Nahlásit |
Bohužel již dávno ne takovou jak si jej pamatuji jako kluk. Bábrle jednou
za dva týdny pekla chleba ve staročeské peci, kde se rozdělávalo dřevem.
Byl z klasických surovin, normálního žitného kvasu (ne z nahražek co se
dnes přidávají), dále hlavně ze žitné a částečně žitné vejražky a
trochu pšenišné mouky výborný chleba. Další přísady byl jen kmín, sůl
a někdy nám dětem do dalamánků zvaných díťata přidávala fenykl.
Vydržel bez plesnivění až dva týdny do nové várky a dal se jíst
samotný.
Občas si i dnes ze žitné mouky dopředu 3–5 dnů připravím klasický
kvas a pak upeču jen tak pro chuť obyčejný chleba.
1Kdo udělil odpovědi palec? Hakunamatata
před 4201 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Může chutnat třeba klidně jako chlebovník http://cs.wikipedia.org/wiki/Chlebovn%C3%ADk_obecn%C3%BD
A co se chutí týká, u vína se též můžete zeptat jak chutná a nikdo se nepohoršuje, někdo v tom cítí jarní louku, jiný muškátový květ,
u chleba to bude asi o poměru kvasnic, použité mouce, druhu vody, soli a jiných přísadách.
0
před 4201 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1713 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 576 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |