Avatar uživatele
pusinka50

Jakému/kterému pivu se říká světlý ležák? Jaký je rozdíl mezi světlým ležákem a normálním pivem?

Jaké to jsou konkrétní značky? Myslím tím, jestli světlý ležák bývá i Gambrinus, Staropramen, Velkopopovický kozel apod.

"Naším nejprodávanějším pivem je jedenáctistupňový světlý ležák. Loni se na výrobě pivovaru podílel 29 procenty a odbyt stoupl o 9,5 procenta,“ potvrdil trend za pivovar Bernard Mikulášek.
Zdroj: http://ekonomi­ka.idnes.cz/ces­ko-spotreba-piva-v-restauracich-ubytek-stamgast-fxv-/ekonomika.as­px?c=A170417_200526_e­konomika_rts
_____________­________________________­__________

Takže např. pivovar vyrábí 11stupňové pivo:>>>

  1. Jak je to u značek Gambrinus, Velkopopovický kozel a Staropramen? Vyrábí tyto pivovary ležáky, nebo neležáky, nebo oboje?
  2. Chutná vám víc ležák, nebo neležák?
  3. Rozdíl v ceně? Je ležák dražší?

Upravil/a: annas

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? anonym, quentos, Drap, redy, briketka10, gecco před 2773 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Pivo, které je označováno jako ležák, po kvašení ještě leží /zraje/, zpravidla nejméně měsíc v takzvaném ležáckém tanku. I ležáků je několik druhů podle přípravy.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

Světlý ležák…
Světlý – světlé pivo…
Ležák – po vykvašení ´leží´ – zraje, v tancích (dříve v bečkách) aspoň měsíc, klidně ale i dva (běžné výčepní pivo – ´neležák´ – zraje tak tři týdny)…
Světlý ležák dělají snad všechny pivovary, obvykle je to 11° a více…
😉
_____________­________________________­___

1. všechny tyto značky dělají i ležáky i výčepní piva, ležáky

  1. Gambrinus – např: Nefiltrovaný ležák, Plná 12
  2. Velkopopovický kozel – např.: Kozel 11, Kozel Premium, Kozel Řezaný
  3. Staropramen – např.: Jedenáctka, Ležák, Granát, Černý

2. já raději ležáky – i když ne zrovna tyto, raději mám Svijanský Máz a Rytíř, někdy Kněžnu; Starobrno Medium a Drak; Bernarda Jantarový, Černý
3. rozdíl v ceně mezi výčepním a ležákem obecně je, je to tím, že ležák déle zraje a tím ´spotřebovává´ péči a skladovací prostory
😉

Upravil/a: gecco

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

1.Vyrábí oboje
2.Chutná mi spíše ležák

3.Ležák bývá obvykle dražší než výčepní pivo.

Vyberte si a ochutnejte.
http://www.atlas­piv.cz/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Bohužel označení „ležák“ není v současnosti dáno technologií výroby, ale předpisem. Ten nahradil v souladu s evropskou legislativou původní označování podle množství extraktu v mladině. Takže někdejší 10° a méně se úředně jmenují „výčepní pivo“, 11–12° jsou „ležák“ a 13° a více jsou „speciální“.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Drap

1,Všechny uvedené značky dělají i ležáky. Většina pivovarů, snad kromě těch úplně malých dělá i ležáky.
2. Nejsem pivař, nemohu posuzovat
3. Ležák zabírá v pivovaru delší čas místo, tím se mohou zvýšit o něco málo výrobní náklady.

před 2773 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek