Avatar uživatele
fg

Jaké enzymy pomáhají při trávení?

A co který štepí?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? hanny 2 před 4672 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
www

Něco málo od Google:

Zdroj: cs.wikipedia.or­g/wiki/Katego­rie:Trávicí_en­zymy

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Johny_r

Těch je mnoho. Alfa amyláza ptyalin je ve slinách. Štěpí škrob na jednoduché cukry (proto chleba po delším (minuty) žvýkání v puse zesládne. V žaludku pak jsou další enzymy, především pepsin, který funguje v kyselém prostředí (proto je tam kyselina chlorovodíková). Ten štěpí proteiny (bílkoviny). Další enzymy jsou ve žluči. Ty zase v kyselém prostředí nefungují, takže je třeba neutralizovat obsah žaludku. Tam se tráví hlavně tuky.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
RyuzakiKate

Ve slinách máme ptyalin, který potravu rozloží na jednodušší cukry – maltózu, a mucin, který nám vlastně tu potravu obalí hlenem, a aby se nám snadněji dostala do krku.
V žaludku máme pak žaludeční šťávy, po natrávení vzniká trávenina chymus. Ty žalud. šťávy jsou složeny z 99% vody a kys. chlorovodíkové (HCl), která vytváří kyselé prostředí, ničí choroboplodné zárodky, brání rozkladu vitamínů (zejm. C, B1 a B2), přeměňuje nerozpustné minerální soli na soli rozpustné ve vodě a přeměňuje neúčinný pepsinogen na účinný pepsin.
Pepsin je enzym štěpící bílkoviny na polypeptidy.
A opět mucin, který v žaludku vytváří ochranný hlen na sliznici, aby nedošlo k natrávení žaludeční stěny.
Tak, snad to je dostačující :))

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek