Něco málo od Google:
Zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie:Trávicí_enzymy
0 Nominace Nahlásit |
Těch je mnoho. Alfa amyláza ptyalin je ve slinách. Štěpí škrob na jednoduché cukry (proto chleba po delším (minuty) žvýkání v puse zesládne. V žaludku pak jsou další enzymy, především pepsin, který funguje v kyselém prostředí (proto je tam kyselina chlorovodíková). Ten štěpí proteiny (bílkoviny). Další enzymy jsou ve žluči. Ty zase v kyselém prostředí nefungují, takže je třeba neutralizovat obsah žaludku. Tam se tráví hlavně tuky.
0 Nominace Nahlásit |
Ve slinách máme ptyalin, který potravu rozloží na jednodušší
cukry – maltózu, a mucin, který nám vlastně tu potravu obalí hlenem, a
aby se nám snadněji dostala do krku.
V žaludku máme pak žaludeční šťávy, po natrávení vzniká trávenina
chymus. Ty žalud. šťávy jsou složeny z 99% vody a kys. chlorovodíkové
(HCl), která vytváří kyselé prostředí, ničí choroboplodné zárodky,
brání rozkladu vitamínů (zejm. C, B1 a B2), přeměňuje nerozpustné
minerální soli na soli rozpustné ve vodě a přeměňuje neúčinný
pepsinogen na účinný pepsin.
Pepsin je enzym štěpící bílkoviny na polypeptidy.
A opět mucin, který v žaludku vytváří ochranný hlen na sliznici, aby
nedošlo k natrávení žaludeční stěny.
Tak, snad to je dostačující :))
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3375 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2004 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1308 | |
zjentek | 1186 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 950 | |
elkon | 937 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |