Avatar uživatele
anonym

Jaké dřevo do udírny

Vím že na uzení je vhodné vyschlé dřevo ovocných stromů nebo buku či dubu. Ale chci se zeptat zda by se dal použít i akát. jaké je to dřevo na uzení – zda by se masu něco nestalo či třeba nezhořklo a podobně

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4646 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
jmhad

Při velkovýrobě se používá buk.Je neutrální. Doma převážně také.Dál se používá tvrdé dřevo ze stromů,které nemají chuť či vůni a ze kterých se dají jíst jejich plody či jsou léčivé.Jinými slovy – žaludy nejíme,akát má zvláštní až škodlivou vůni a nažky taky nejíme,šišky také ne-mají v sobě pryskyřici a podobně. Naopak jíme trnky,hloh,jeřáb a další.S některým ovocem trochu opatrněji,aby klobásy nevoněly po jablku. Bříza dává léčivou březovou vodu,ale dřevo moc nečoudí,spíše hoří.A zejména tu bez kůry.U ostatního suchého dřeva tolik kůra nevadí.
A k tomu vlhčení – záleží který způsob uzení si zvolíme – horkým,teplým či studeným kouřem.Každý má své a každý se hodí na jiný druh výrobku a s každým máme jiné zkušenosti.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Někteří tvrdí, že používají i akát, ale neni to ono, maso má jinou chuť

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
amigo

souhlas s Drapem, ještě doplním: dub bych na uzení nepoužíval-je kyselý, jinak my doma udíme a používáme jak dřevo z ovoc. stromů, buk a když je bída i břízu. Ale vše zbavené kůry-začuzuje zbytečně maso.
Doplňuji:
to jmhad: souhlasím
na druhou stranu bukvice také nejíme 🙂

Upravil/a: amigo

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
terry

Ještě doplním, my jsme dřevo vždy máčeli v kbelíku s vodou, aby nehořelo rychle a velkým plamenem. Tím se dosáhne vysoká teplota, která není moc žádoucí.
Pak vždy jen doutnalo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
annas

Jedna z mnohých odpovědí:

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/mohu-udit-akatovym-drevem

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Všeobecně platí, že dřevo tvrdé. Fajnšmekři používají alespoň pár polen švestky nebo slívy. Osobní zkušenosti nemám, ale udívalo se u nás dost často a sestava buk, dub, švestka nechyběla skoro nikdy.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek