Avatar uživatele
Toruk

Jaka je standardni tloustka platku masa na rizek?

Jde mi predevsim o tloustku pred naklepanim. Ale iestli vite, muzete uvest i po naklepani. Nehledam domnenky, ale info od profiku nebo od tech kteri pouzivaji krajece s moznosti nastaveni tloustky v mm. Diky.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 4169 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Nepoužívám kráječ. Maso krájím nožem. V tomto případě se nedá asi mluvit přesně o standartu. Záleží také na druhu masa a na tom, jak kdo má řízek rád. Někdo rád tenké, hodně vyklepané, jiný naopak.
Osobně krájím řízky cca 1,5 – 2 cm.
Doplňuji:
V restauracích a podobných zařízeních jsou kuchaři limitováni gramáží. Podle toho, z čeho / jak velkého kusu/ maso krájí, musí upravit i šířku řízku, aby se vešli do gramáže.

Upravil/a: Drap

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
beer

Standard neznám, ale podle mne záleží na masu a teplotě při smažení. Dále nejen zvířeti, ale i části masa (kýta, krk..)
Např. stehenní kuřecí řízky třeba i 2cm, prorostlé vepřové tak 1,5cm, libové pak slabší. Čím silnější už naklepaný řízek, tím pomaleji smažit.
Zkušenost

Doplňuji:
A jestli použiješ kráječ, nebo ne – na tom vůbec nezáleží.
Chce to ale mít především zkušenost s následnou přípravou masa i zkušenost s jeho různými duhy, pak ti z toho vyplyne ona přesná výška jako málo důležitá. Časem také dokážeš dobře usmažit ze stejného masa už naklepaný řízek jak hodně vysoký tak i hodně nízký.
Uměním je totiž smažit tak, aby byl řízek hotov a při tom stále šťavnatý, bez ohledu na jeho výšku ))

Upravil/a: beer

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www Nahlásit


Avatar uživatele
HugoCharles

Na tohle asi norma nebude, maso má vždycky jinou plochu a krájí se tak, aby „to vyšlo“ na hmotnost v syrovém stavu jak uvádí recept.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Tloušťka asi 1,2 až 2 cm, podle toho jak to má člověk rád. Tenčí řízek bývá měkčí, silnější šťavňatější.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Reezo

řekl bych, že tak aby nakrmil toho, kdo jej bude konzumovat?
je to celkem individuální

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek