Jde mi predevsim o tloustku pred naklepanim. Ale iestli vite, muzete uvest i po naklepani. Nehledam domnenky, ale info od profiku nebo od tech kteri pouzivaji krajece s moznosti nastaveni tloustky v mm. Diky.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 4169 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Nepoužívám kráječ. Maso krájím nožem. V tomto případě se nedá
asi mluvit přesně o standartu. Záleží také na druhu masa a na tom, jak
kdo má řízek rád. Někdo rád tenké, hodně vyklepané, jiný naopak.
Osobně krájím řízky cca 1,5 – 2 cm.
Doplňuji:
V restauracích a podobných zařízeních jsou kuchaři limitováni
gramáží. Podle toho, z čeho / jak velkého kusu/ maso krájí, musí
upravit i šířku řízku, aby se vešli do gramáže.
Upravil/a: Drap
0 Nominace Nahlásit |
Standard neznám, ale podle mne záleží na masu a teplotě při smažení.
Dále nejen zvířeti, ale i části masa (kýta, krk..)
Např. stehenní kuřecí řízky třeba i 2cm, prorostlé vepřové tak 1,5cm,
libové pak slabší. Čím silnější už naklepaný řízek, tím pomaleji
smažit.
Zkušenost
Doplňuji:
A jestli použiješ kráječ, nebo ne – na tom vůbec nezáleží.
Chce to ale mít především zkušenost s následnou přípravou masa
i zkušenost s jeho různými duhy, pak ti z toho vyplyne ona přesná
výška jako málo důležitá. Časem také dokážeš dobře usmažit ze
stejného masa už naklepaný řízek jak hodně vysoký tak i hodně
nízký.
Uměním je totiž smažit tak, aby byl řízek hotov a při tom stále
šťavnatý, bez ohledu na jeho výšku ))
Upravil/a: beer
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www Nahlásit |
Na tohle asi norma nebude, maso má vždycky jinou plochu a krájí se tak, aby „to vyšlo“ na hmotnost v syrovém stavu jak uvádí recept.
3Kdo udělil odpovědi palec? iceT, briketka10, marci1
před 4169 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Tloušťka asi 1,2 až 2 cm, podle toho jak to má člověk rád. Tenčí řízek bývá měkčí, silnější šťavňatější.
0
před 4169 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
řekl bych, že tak aby nakrmil toho, kdo jej bude konzumovat?
je to celkem individuální
0
před 4168 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |