Na netu najdeš recepty na jídla:
https://search.seznam.cz/?sId=RX3qLTlu7JBesjffqI2P&sourceid=top&q=recepty+na+kedlubny&sgId=YXk8xJIgQnJAQMxu6nupxFwokS-vznwjzG-7YGZjkq%3D%3D&oq=recepty+kedlubny&aq=0&su=c&thru=sug
Jestli jich máš hodně a chceš, aby ti vydržely, tak zakvasit:
Např.
Recept 1.:
Ingredience:
2 kg oloupaných kedlubnů
300 g cibule
20–24 g soli
20 g kmínu
kousek křenu
Postup:
Doporučení:
Na 1 kg zelí se používá 10–12 g soli. Ve starých kuchařkách je uvedeno
jako brukvové zelí, starší název pro kedluben.
Poznámka:
Dbejte aby zelí bylo stále ponořené v kysané štávě. Po odebrání
části zelí můžeme zbytek přendat do menších skleniček ,zalít kysanou
šťávou a uchovat třeba v lednici, kde vydrží i několik měsíců.
Recept 2.:
Připravíme si 1 kg zeleniny vhodné ke kvašení. Jedná se o mrkev, cibuli,
kedlubny, zelí, červenou řepu, ředkve a křen.
Zeleninu nastrouháme, osolíme mořskou solí a mícháme tak, aby zelenina pustila šťávu. Poté směs napěchujeme do velké sklenice nebo do kameninového kvašáku, Zeleninu zatížíme stejně, jako když se dělá zelí, a nádobu uzavřeme.
Pokud stlačená zelenina pustila málo vody, dolijeme ji tak, aby byla nastrouhaná směs ponořená. Vše necháme v temnu při pokojové teplotě kvasit 3–4 dny. Zkvašenou zeleninu poté uložíme do lednice a postupně ji můžeme začít konzumovat.
Mléčné kvašení je přirozený proces, při němž vznikají vzácné
bakterie, které příznivě působí na naší střevní mikroflóru. Ty samé
bakterie najdeme v kupovaných „živých“ jogurtech a kefírech. Kvašená
zelenina se může přidávat i do polévek.
____________________
Kulinářsky lze kedluben zpracovat na mnoho způsobů – například jej vařit, zapékat, smažit v trojobalu apod. Dochucujeme zelenými bylinkami (bazalka, tymián) či s česnekem.
Upravil/a: pusinka50
4Kdo udělil odpovědi palec? annas, Drap, briketka10, kefud
před 2717 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Zamrazit se to dá, raději jako oloupaný polotovar. Jinak moc možností není. Letní odrůdy sklízené v říjnu je možné uložit do sklepa. http://ostrovnavsi.cz/kedlubny/
3Kdo udělil odpovědi palec? pusinka50, briketka10, kefud
před 2717 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Před mražením se musí většina zeleniny blanšírovat. Zastaví se činnost enzymů, vyrovnají se buněčné tlaky atd. V praxi – nakrájet na kostičky a vařit v páře (na pařáčku) 6 až 10 min. po obnovení varu = úniku páry z hrnce.
Upravil/a: dr.luha
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1702 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 604 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |