Základní složka je žemle, název snad z němčiny + jabka + tvaroh + cukr. Proč ale bába, to nevím. Asi to po upečení někomu připadalo jako opuchlá bába.
0 Nominace Nahlásit |
ŽEMLOVKA, PŮVODNĚ SEMMELAUFLAUF?
Jestlipak víte, že existují dvě hypotézy, vážící se ke vzniku tohoto
jídla? Známější je ta, že výraz „zemlbába (semlbába)“ je vlastně
germanismem vzniklým z názvu Semmelaufl auf, kterýžto na západ od našich
hranic označuje jídlo zcela totožné s naší žemlovkou. Semmel znamená
žemli (housku), aufl auf pak nákyp, neboli houskový nákyp. Jablka, která
jsou nedílnou součástí pokrmu, nejsou tedy v názvu nikterak
zmiňována.
Zajímavostí však je, že například v bavorském dialektu se žemlovka
nazývá Opfescheitahaufn, čili něco jako „jablka na hranici“, kde hranice
je míněna jako hromada dříví určená k podpalu.
ANEBO ZEMLJI BABA?
Stojí jistě za pozornost, jak se do českého názvu zemlbába dostala ta
bába… Odkazuje to snad na skutečnost, že jako chudé zbytkové jídlo bylo
doménou nebohých babiček vejminkářek?
Anebo je význam zcela jiný?
Existují totiž i smělé hypotézy, že zemlbába je v podstatě klasickým uctívaným pokrmem z dob slovanské prehistorie. V těchto bájných dobách ovšem pod názvem „zemlja baba“… baba tehdá neznamenala nerudnou starou semetriku, nýbrž kouzelnici, dnes řekněme čarodějku. Význam jídla pak tedy údajně znamenal Země kouzlo čili Kouzlo země a odkazoval na neobyčejnou úctu, kterou Slované cítili k chlebu či jinému pečivu vzešlému z obilných klasů. Ctitelé této hypotézy pak argumentují, že naopak Germáni jsou ti, kdo z původního slovanského názvu zemlja pro sebe přejali tento pojem a poněmčili ho do podoby semmel – neboli housky či žemle.
https://www.svet-potravin.cz/clanek/zemlovka-cili-zemlbaba
🙂
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Kepler Nahlásit |
Mohl jste mít odpověď hned.
https://www.odpovedi.cz/otazky/lisi-se-nejak-zemlbaba-od-
„Liší se nějak zemlbába od žemlovky?“
https://www.odpovedi.cz/otazky/jak-vznikl-nazev-zemlbaba
„Jak vznikl název zemlbába?“
https://www.odpovedi.cz/otazky/co-je-to-zeml-baba
Odkaz marci1 je podrobný, bohužel, mně jej Firefox nedovolil otevřít
antiviru..
Varování – možné bezpečností riziko.
Upravil/a: annas
3Kdo udělil odpovědi palec? Drap, da ny, independent
před 1623 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Původ slova žemle a název nákypuje většině z nás jasný.
Zbývá tedy ta „bába“. :D
Věděla jsem, že bába = bábovka. Nabízí se další vysvětlení.
Žemlovka/Zemlbába se obvykle přece peče v pekáči (nákypy též).
Bába = bábovka = pekáč
„Slovo bábovka mělo ve staročeštině podobu bába, také se s ní
můžeme dnes ještě leckde setkat. Bábovka původně znamenalo pekáč, forma
na bábu.“
zdroj: https://plzen.rozhlas.cz/puvod-nazvu-peciva-6718816
Upravil/a: da ny
0 Nominace Nahlásit |
marci: opět žasnu. Před tvým výkladem jistojistě zbledla i samotná annas. Máš neuvěřitelný dar najít správné odkazy. Jéžiši, tak chytrou zemlbábu bych teda mít doma vážně nechtěl. 🙂
Drap | 1702 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 604 | |
zjentek | 572 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |